Ängsö GK:s Adam Guedra är sedan förra sommaren golfspelare på heltid. Han satsar allt på sitt yrke. ”Det blir nog en 8-9 timmar per dag. Jag har sagt att jag ska ha en ”kul-dag” där jag vilar från golfen. Men det slutar ofta med att jag slår några slag ändå...”. Foto: Jonas Bergkvist

Ängsö GK:s nyblivna proffs: ”Jag vill bli bäst i världen”

Han har haft en golfklubba i händerna så länge han kan minnas. Efter en första succésäsong som professionell golfspelare 2020 är Adam Guedra nu redo att ta nästa steg i karriären. För han är långt ifrån klar. – Jag vill ju bli bäst i världen, säger Ängsö GK:s framtidsnamn.

Publicerad

Västeråsarna har satt avtryck på flera sätt på världstourerna under 2000-talet. Frösåkers Magnus Carlsson visade vägen med många års spel på Europatouren och klubbkompisen Björn Hellgren har också gjort gästspel där och är nu inkvalad till ansedda Asientouren. På damsidan är Västerås GK:s Annelie Sjöholm på god väg mot den yppersta Europaeliten.

Här vill vi nu presentera nästa Västeråsgolfare som är redo att satsa allt för att göra sig ett namn på de större golf-arenorna.

Adam Guedra.

Adam Guedra, nyblivet golfproffs. Foto: Jonas Bergkvist

Västerås Tidning Golf tog tillfället i akt och bestämde träff med 23-åringen på hans hemmabana. Passande nog samma dag som Ängsö Golfklubb öppnade för säsongen och alla västeråsare – kändes det som – ville passa på att ta säsongens första runda ute i det fria.

Så även hemmaproffset.

– Jag gick mina första nio hål precis innan du kom, det kändes bra att äntligen få komma ut efter en lång säsong inne, säger Adam Guedra.

Här på Ängsö har han mer eller mindre växt upp. Familjen flyttade till Västerås 2002 när han var fyra år och pappa Fatah Guedra fick anställning som pro – professionell instruktör och tränare. En roll han fortfarande har.

– Ängsö har funnits med hela mitt liv. Jag har haft en golfklubba i handen så länge jag kan minnas. Jag har växt upp här och känner nog till varenda meter av den här banan, säger Adam med ett leende när vi tar oss runt den ännu inte gröna men vackra skogs- och parkbanan.

– Jag tycker ändå att banan känns förvånansvärt upptorkad och bra för årstiden.

Han ger ett mycket sympatiskt och ödmjukt intryck.

Men vinnarskallen sitter tydligt där när vi kommer in på vilka hans ambitioner är med golfen.

– Det kan låta som en klyscha, men jag vill ju bli bäst i världen. Så är det.

Adam Guedra siktar högt. ”Jag vill bli bäst i världen”. Foto: Jonas Bergkvist

Jag tror att jag har mognat på banan. Du lär dig något hela tiden. Det kan vara bra att härdas lite, att det inte går bra jämt. Det är sällan man lär sig något av att bara spela bra. Man lär sig av misstagen

Efter fyra år på riksidrottsgymnaiset i Helsingborg följt av två collegeår i Florida, USA, tog han förra sommaren steget till att bli professionell golfare.

– Jag spelade två tävlingar som amatör på Nordic Golf League. Först Robert Karlssons Katrineholm Open och blev 20:e och sedan Barsebäck Masters där jag blev sjua. Då bestämde jag mig för att ta steget, jag kände att jag var med och hörde hemma där. Jag var redo. Jag har alltid varit sugen på att bli proffs.

Beslutet var det inget fel på. Det fortsatte att gå bra för Adam Guedra under hans debutår på touren efter USA-åren. Mycket bra till och med.

Han spelade fem tävlingar till på Nordic League – och missade inte en kvalgräns.

– Jag var topp-20 i alla tävlingar utom en och missade inte cutten en enda gång. Utan att skryta tycker jag att det var ett ganska bra första år.

Nu står han på tröskeln till sin första hela säsong som proffs. En speciell säsong där allt av lätt insedda pandemiskäl ännu inte är hugget i sten.

– Så är det ju, man kan inte riktigt veta vad som händer. Men om allt går som det ska åker jag ner till Spanien 7 april och spelar mina två första turneringar på Nordic League där.

”Puttandet gick väldigt bra förra säsongen”. Foto: Jonas Bergkvist
Bunkerslag tränar han inte så ofta på. ”Jag försöker att inte hamna där så ofta”, säger han med ett leende. Foto: Jonas Bergkvist

För min del har det varit väldigt mycket mentalt. Slå bollen bra har aldrig varit ett problem för mig. Men det gäller att få i bollen på så få slag som möjligt också, det är liksom det som det går ut på

Ambitionerna är dock redan höga och Nordic League är ingen tour han vill tillhöra på sikt.

Hur ser målen ut framöver i denna minst sagt tuffa bransch?

– Ja, det är klart det är tufft. Men det ska inte vara lätt! Nordic League är inget ställe jag vill vara kvar på. Rent ekonomiskt är det inte så bra där. Man ligger ute med ganska mycket pengar på startavgifter, resor och hotell och måste spela väldigt bra för att få något tillbaka.

– Så om jag ska försörja mig på golfen, vilket är planen, så är det större tourer som gäller. Jag siktar på att försöka kvala in till Europatouren i höst. Jag hade tänkt försöka redan förra året, men då blev kvalet inställt på grund av coronan. Det var lite tråkigt, även om det var förståeligt.

När upptäckte du att du hade talang för golfsporten?

– Det märkte jag väl när jag var ganska liten. Men jag har inte varit någon som haft en rak kurva uppåt. Några år gick väldigt bra, sedan svackade det rejält. Det har varit lite svängigt. Men de senaste två åren har det gått väldigt bra tycker jag. Jag tror att jag är på rätt väg.

Vad är det som har hänt?

– Vet inte riktigt. Men jag tror att jag har mognat på banan. Du lär dig något hela tiden. Det kan vara bra att härdas lite, att det inte går bra jämt. Det är sällan man lär sig något av att bara spela bra. Man lär sig av misstagen. Jag har fått slita en hel del för att komma dit jag är idag, det har inte varit enkelt.

Mycket mentalt också?

– Ja, för min del har det varit väldigt mycket mentalt. Slå bollen bra har aldrig varit ett problem för mig. Men det gäller att få i bollen på så få slag som möjligt också, det är liksom det som det går ut på. Man ska, så att säga, coacha sig själv in i mål på bästa sätt. Sånt är svårt att lära sig av någon. Det lär du dig själv efter tid.

Adam Guedra har sin pappa Fatah som tränare – ibland även farbrodern.

– Det funkar väldigt bra tycker jag. Vi diskuterar ofta och har båda starka viljor, men det blir alltid något bra av det.

Vilka skulle du säga är dina styrkor som golfspelare?

– Det är olika perioder vad som funkar bäst. Men jag tycker att jag slår bra järn, förra året i alla fall. Och då satt även puttandet bra. Och jag slår väl rätt långt. Men det går i perioder som sagt, ibland har jag bra wedgar också. När allt sitter blir det ofta låga scorer.

Det är en spännande säsong som väntar?

– Det är det absolut! Jag är redo att ta nästa steg.

Fotnot: Adam Guedra har redan rivstartat säsongen – inomhus. Efter att ha vunnit den första virtuella touren i Norden får han redan i år chansen att möta den yppersta Europaeliten.

Ängsögolfarens fullträff – vann plats på Europatouren

Adam Guedra slår långt, det kan man nästan se med blotta ögat i den här kraftfulla svingen på Ängsörangen. Foto: Jonas Bergkvist
Adam Guedra har växt upp ute på Ängsö GK. ”Jag känner nog till varenda meter av den här banan”, säger han. Foto: Jonas Bergkvist
Foto: Jonas Bergkvist

Adam Guedra

Ålder: 23 år.

Klubb: Ängsö Golfklubb.

Tränare: Pappa Fatah Guedra

Blev proffs: 2020.

Tour: Nordic Golf League.

Karriär: Gick riksidrottsgymnasiet i Helsingborg, sedan college två år i USA. Segrar i karriären bland annat: Hagge Open 2019 på Future series, The American Junior (WJGS) 2016, Uppsala Junior Open 2015, Vikingaskeppet 2014, båda Junior Masters Invitational.

Övrigt: Vann den senaste veckan den första virtuella proffstouren i Norden och har för det belönats med ett wildcard till Europatourtävlingen i Danmark i slutet av maj.

Powered by Labrador CMS