Pernilla Gillback och Noice-sångaren Hasse Carlsson under deras tid tillsammans i mitten på 1980-talet. I dag arbetar Pernilla som journalist på SVT Västmanland i Västerås och nu på lördag finns hon på plats på Litteraturfestivalen på Stadsbiblioteket för att prata om sin bok. Foto: Peter Knutson

Västeråsjournalisten i ny bok om tiden med Noice-sångaren

Hysterin var total. Över en natt slog Noice ner som en komet i Popsverige och tonårsrum över hela landet tapetserades med idolbilder. I ett av alla dessa rum bodde då 15-åriga Pernilla Gillback. Nu har Västeråsjournalisten skrivit en bok om sin tid med sångaren och pojkvännen Hasse Carlsson och ställer bland annat frågan: Hur kunde det gå så snett? – Det känns jäkligt orättvist, säger hon.

  • Publicerad 19:40, 17 okt 2019

Att skriva den har blivit en slags bearbetning av det som hänt

Hasse Carlsson gick från tonårsidol till heroinist.

När rampljuset slocknade förvandlades drömmen snabbt till en mardröm.

I år är det 17 år sedan den tidigare Noice-sångaren avled i sviterna av många års tungt narkotikamissbruk av den kroniska leversjukdomen hepatit C.

Det är också nästan lika länge sedan Pernilla Gillbacks arbete tog sin början med det som nu har mynnat ut i boken ”Tonårsdrömmar – Noice, Hasse & jag”.

– Jag gjorde djupintervjuer med Hasses föräldrar och bror kort efter hans död som jag sparade och som nu ligger till grund för boken.

Nästa år har det gått 40 år sedan Noice slog igenom med dunder och brak efter sitt framträdande i Måndagsbörsen med ”En kväll i tunnelbanan”.

Pernilla Gillback var – liksom en hel generation svenskar – såld.

– Det var verkligen ett sånt där klassiskt ”över-en-natt”-genombrott. Noice satte ord på det som man inte visste att man letade efter när man var tonåring. Och att de sjöng på svenska och om att åka tunnelbana, som jag själv gjorde, bidrog till att det kom så nära, säger Pernilla och fortsätter:

– Många brukar säga att det finns en tid före Noice och en efter. Så är det verkligen.

Några år efter att Hasse Carlsson hoppat av Noice, och haft en mer eller mindre misslyckad solokarriär, träffades han och Pernilla genom gemensamma bekanta i Umeå.

– Jag la in en stöt, säger hon med ett leende.

Hasse Carlsson under en spelning med Noice. Foto: Göran Assner

De flyttade hemifrån tillsammans till en egen lägenhet och förlovade sig. Förhållandet höll i tre år.

Sista gången hon träffade Hasse tror hon var runt 1994-95, omkring sju år före hans död.

– När han dog drabbades jag av så stark sorg som jag egentligen inte förstod eftersom det hade gått så många år. Men det var som att en del av tonåren med ens försvann.

Vad har jobbet med boken väckt för känslor hos dig?

– Att skriva den har blivit en slags bearbetning av det som hänt. Jag har fått lov att luska i allt som varit och knyta ihop trådar. Det har varit en ganska skön känsla, det har gett mig en lite klarare bild av allt som hände.

Men det har också gjort henne arg.

– Med åldern blir man lite mer förbannad. Jag har blivit argare och argare på hur det kunde gå så illa. Vart var de vuxna, vilket ansvar tog musikindustrin för de här unga killarna som var mellan 15 och 17 år när de slog igenom? Det känns så jäkla orättvist att det skulle gå så här snett. Hasse var ju en helt vanlig glad, och lite blyg, kille.

Hon menar att boken på ett sätt blir som en sorts upprättelse.

Vad hoppas du att boken kan ha för effekt?

– Min önskan är att företrädare för musikindustrin åtminstone kan kliva fram och reflektera över vad som händer när man släpper in så unga personer i den här världen, ”vad hade vi kunnat göra annorlunda?”.

Lyssnar du på Noice än idag?

– Jag lyssnar jättemycket, det har jag gjort hela tiden. Jag kan känna att jag får tillbaka den där ungdomsrevoltskänslan från när jag var 15 år igen. Och jag kan fortfarande bli kär i Hasse.

Hasse och Pernilla under sitt förhållande i mitten på 1980-talet (bild ur boken). Foto: Privat

Jobbar på SVT

Namn: Pernilla Gillback.

Ålder: 54.

Bor: Stockholm.

Gör: Jobbar som journalist på SVT Västmanland i Västerås samt författare.

Aktuell: Med sin bok Tonårsdrömmar – Noice, Hasse & jag på förlaget Under the Kite. Nu på lördag finns hon på plats på Litteraturfestivalen på Stadsbiblioteket i Västerås för att prata om boken.

Noice-kvartetten under en turné (bild ur boken). Foto: Okänd

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Högskolans studenter populära på arbetsmarknaden

Etableringsgraden för examinerade studenter från Mälardalens högskola (MDH) är bland den högsta i landet, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Hela 86 procent, vilket motsvarar...tisdag 7/4 10:41

Ändrar produktionen – för att hjälpa vården

Västeråsföretaget: "Redo att tillverka 100 visirhållare per dygn" Västeråsföretaget Rapid-3DLab ställer om under coronakrisen. För att hjälpa hjältarna som sliter inom vården är de nu redo att starta en produktion av visirhållare – som dom sedan ska donera till...söndag 5/4 20:54

Hälla får ännu en ny butik – spabutik öppnar trots tuffa tider

Ägaren: ”Ändå rätt läge att satsa” Hälla handelsområde är på väg framåt igen med stora kliv. Nu har ännu en nykomling slagit upp sina portar – Viskan Spa Center. – Vi satsar trots dessa tider och som en del av detta så kommer vi till...söndag 5/4 14:44

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING