30-årsjubilerar. Bandet The Waves firar 30 år med en spelning på nyaste nattklubb Nostalgii Functional Club (Bra hak). ”Vi tänkte ett tag att vi skulle lägga av – men det fick vi inte för publiken”, säger bandmedlemmen Sören "Fritte" Fridolfsson (i grön tröja). Foto: Privat

The Waves firar 30 år med flera spelningar

Bandet är från Västmanland – men tonerna är irländska. Nu firar The Waves 30 år som band. Det gör de med en spelning Västerås nyaste nattklubb Nostalgii Functional Club som är en del av restaurangen Bra hak.

  • Publicerad 19:17, 12 jan 2019

Vi tänkte ett tag att vi skulle lägga av – men det fick vi inte för publiken

Bandet The Waves, med medlemmar från Ramnäs, Västerås, Kolsva och Uddevalla, har spelat ihop sedan 1989.

I år firar medlemmarna i bandet, Sören ”Fritte” Fridolfsson, Jan Fridolfsson, Lasse Lennartsson, Teuvo Kanerva och Jocke Åkerlund, 30 år som band – bland annat med en spelning på Nostalgii Functional Club, som är Bra hak:s nyaste del, den 26 januari.

Bandet spelar traditionell irländsk musik och beskriver bandet The Pogues, kända bland annat för julhiten ”Fairytale of New York”, som en av sina största inspirationskällor.

– Allt började med att jag såg en video på MTV med dem och jag blev helt fascinerad, helt såld! Jag hade spelat med en massa olika band, men när jag såg dem tänkte jag: ett sådant band ska jag ha, berättar Sören ”Fritte” Fridolfsson, som är orkesterledare och spelar fiol, mandolin, gitarr, banjo och sjunger i bandet.

Efter upptäckten samlade han ihop ett gäng musikervänner, som spelat ihop sedan dess. Vissa medlemmar har bytts ut genom åren men Sören ”Fritte” Fridolfsson och hans bror Jan Fridolfsson har varit med i The Waves från början. Bandet har under åren spelat på flera ställen runt om i Västmanland, bland annat klassiska Village i Västerås, Skantzen i Hallstahammar och Sätra brunn.

– Det kommer mycket folk på spelningarna och det är jättekul att det håller i sig. Vi tänkte ett tag att vi skulle lägga av – men det fick vi inte för publiken, säger Sören ”Fritte” Fridolfsson.

I år firar bandet 30-års jubileum, och förutom spelningen i slutet av januari kommer bandet att göra några spelningar på andra ställen runt om i Västmanland, framför allt i samband med St Patrick´s day, Irlands nationaldag som firas den 17 mars.

Hur kom det sig att det blev just Irländsk musik?

– Det började väldigt tidigt för mig. När jag muckade från lumpen så skulle vi åka till Åland för att supa och skrika, för det skulle man göra när man muckade. När vi kom till Stockholm stod det ett gäng på Sergels torg och spelade fiol och gitarr – och jag blev helt förstenad. Jag tänkte: ”vad är det här för musik?”. Jag kunde knappt gå därifrån. Och det var irländsk musik. Sen har jag varit på Irland säkert tio gånger efter det.

30 år som band – ni har aldrig haft någon kris och tröttnat på varandra?

– Nej, inte vad jag vet. De andra kanske är trötta på mig ibland, säger Sören ”Fritte” Fridolfsson och skrattar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING