Författardebut. Mikael Dahlberg har skrivit en bok om farorna på krogen.

Så undviker du farorna i krogmiljön

Mikael Dahlberg kallar sig själv för en "före detta krogclown". Han vill få fler att få upp ögonen för farorna som finns i krogmiljön. För att sprida sitt budskap har han gett ut boken "Kalas eller krasch – har du koll?"

  • Publicerad 20:04, 25 jan 2019

Mikael Dahlberg är idag 51 år. Han har alltid haft ett nära förhållande med kroglivet. Mellan 1986 och 2005 var krogen dessutom Mikaels huvudsakliga arbetsplats. Under flera av de åren var han dessutom delägare till en populär krog i Västerås.

Under de här här åren, med långa och ofta vilda nätter, har Mikael sett både de ljusa och mörka sidorna av kroglivet.

– Jag kände till slut: ”Det här går inte”. Att ha ett eget ställe var trevligt, men det var mycket stress och det blev mycket festande. Jag var gränslös och hade nog alldeles för roligt. Jag kom till insikt med att jag inte kunde vara kvar i den miljön. Då sålde jag av min del i krogen och började studera beteendevetenskap istället.

Idag jobbar Mikael som beteendepedagog. Kroglivet finns visserligen fortfarande kvar på ett hörn. Men istället för att vara det som styr livet är det idag bara ett extraknäck.

Istället har Mikael lagt en stor del av sitt "nya" liv till att dela med sig av sina erfarenheter från krogmiljön. Först genom att han föreläser för ungdomar och deras föräldrar. Och nu senast genom boken "Kalas eller krasch – har du koll?".

– Jag vill förbereda ungdomar på hur krogmiljön kan vara och alla risker som finns där. Problemen kan komma från olika håll. Allt från att du ramlar och gör dig illa, du kan ”må skit” vilken kan leda till minidepressioner, du kan hamna i trubbel med andra människor och få sociala problem och man kan bli tagen av polisen för saker man gör i fyllan.

– Även om du är förnuftig i vanliga livet kan krogmiljön få dig att göra göra galna saker. Man påverkas av atmosfären och känner att man kan vara mer gränslös. Dessutom har droger och alkohol en förstärkande effekt.

Men det är inte bara alkohol och droger som kan skapa problem. Krogmiljön har fler risker.

– Du kanske har bekräftelseproblem, blir utseendefixerad, får spelproblem eller utvecklar ett sexmissbruk. Det finns många risker, förklarar Mikael.

Mikael vill bygga upp ungdomarnas självmedvetenhet så att de själva undviker att försätta sig i risksituationerna.

Boken finns bland annat att köpa på Global Living i Västerås och finns dessutom på de flesta större boksajterna på näten.

Party. Krogen kan vara en härlig plats, men det finns också många faror.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING