Foto: Sofie Tejre×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Marika Lagercrantz om nya rollen och relationen till Västmanland

Etablerade skådespelerskan Marika Lagercrantz äntrar Västmanlands teaters stora scen i rollen som kapten Nemo i föreställningen En världsomsegling under havet. – Det är väldigt roligt att komma hit, Västmanland är lite mytomspunnet för mig, säger hon.

Publicerad

Etablerade skådespelerskan Marika Lagercrantz äntrar Västmanlands teaters stora scen i rollen som kapten Nemo i föreställningen En världsomsegling under havet. – Det är väldigt roligt att komma hit, Västmanland är lite mytomspunnet för mig, säger hon.

Ett äventyr. Så beskriver Marika Lagercrantz Västmanlands teaters uppsättning av En världsomsegling under havet. Föreställningen är en dramatisering av den franske författaren Jules Vernes bok från 1870, med samma namn.

– Jag läste om kapten Nemo när jag var ung, och jag tycker att han är en legendarisk figur. Det var en karaktär som jag tyckte att det var roligt att bita tag i. Jag läste alla Jules Vernes böcker när jag var liten, berättar Marika Lagercrantz.

Föreställningen utspelar sig i obestämd dåtid, men det finns många paralleller till hur det är idag.

– Vad är det som har hänt Nemo och vad är det som gör att han lever det här livet under vattnet, det vet vi ju inte. Men vi tycker ju idag att han har rätt på många sätt. Han säger repliker som "människan gör havet sjukt" och han pratar om att "valarna är jagade”. Så han är ju väldigt medveten.

Föreställningen är en familjeföreställning som även kommer spelas för mellanstadieelever. Och de unga är högst närvarande på scen då även elever från Kulturskolan i Västerås, och elever från teaterlinjen på gymnasiet, medverkar.

– De är jätteduktiga och jobbar otroligt hårt. Inte nog med att de här här på alla repitioner, de går i skolan dessutom. Och det de gör är verkligen fysiskt ansträngande. De hoppar och flyger runt hela föreställningen.

Föreställning om hennes farmors syster

Marika Lagercrantz kommer nu att vara knuten till Västmanlands teater under våren. Dels för den stundande föreställningen, men också för andra uppdrag.

– Jag tycker det har varit väldigt roligt att komma hit. Jag tycker det är väldigt fin stämning här på teatern.

Efter En världsomsegling under havet kommer hon att vara samtalsledare i de efterföljande publiksamtalen till föreställningen Florrie, som handlar om Marika Lagercrantz farmors syster, Florrie Hamilton.

– Det ska bli väldigt roligt, för då lär man känna lite folk runt om i Västmanland. Så att man inte bara står här på scenen med strålkastare i ansiktet, utan får åka runt i länet, säger hon med ett skratt, och fortsätter:

– Västmanland är lite mytomspunnet för mig. Jag har hört väldigt många historier härifrån under min uppväxt.

Hon ska även göra lunchteaterföreställningen En kort resa tur och retur i april.

Frilansande skådespelare hela livet

Filmroller, otaliga teateruppsättningar och tv-produktioner. Marika Lagercrantz har jobbat som frilansande skådespelerska i hela sitt vuxna liv, med undantag för några år då hon arbetade som kulturråd på Svenska ambassaden i Berlin.

– När jag började vara frilans var jag väldigt ung, och vi var inte så många som var det utan nästan alla hade fasta arbeten. Men idag är det inte bara konstnärerna som är frilans utan det är ju väldigt många som är det. På det sättet kanske man är en föregångare, jag har levt så här i hela mitt liv.

Du har flyttat runt en hel del, hur har det varit?

– De gånger jag får jobba i Stockhom, där jag bor, känns det väldigt lyxigt. Men jag har verkligen fått lära känna Sverige och det finns inte många orter jag inte bott ett tag i.

Nästa stopp på resan är Norrköping där hon ska spela en föreställning i höst. Sen finns det lite andra planer för 65-åringen.

– Jag börjar känna att jag skulle kunna ta det lite lugnare, leva livet lite. Men jag vet inte, de flesta artister fortsätter jobba länge, men man kanske inte måste jobba varje dag.

En världsomsegling under havet

av Carolina Frände efter Jules Vernes roman, har preimär på Västmanlands teater lördag 9/3 och spelas fram till i mitten av april.

På scen Marika Lagercrantz, Bodil Malmberg, Mattias Redbo, Mårten Svedberg, Sergio Benvindo De Souza Jr, Teaterlinjen, Västerås Kulturskola
Regi Hugo Hansén
Scenografi och kostym Annsofi Nyberg
Koreograf och kompositör Ambra Succi
Ljusdesign Miriam Helleday
Maskdesign Erika Nicklasson
Teaterlärare Kulturskolan TinaMaria Ranaxe
Förlag Colombine Förlag


 

Powered by Labrador CMS