Tillbaka på hemmamark. Västerås egna hiphopkungar Tommy ”CosM.I.C” Isacsson, Mathias ”Supreme” Lundh Isén, Mårten ”Promoe” Edh och Magnus ”Embee” Bergkvist i Looptroop Rockers står på en utomhusscen för första gången sedan gratisspelningen de bjöd på på Vallby friluftsmuseum i samband med The Rap Race och 25-årsjubileumet sommaren 2017. Foto: David Einar

Klart: Looptroop Rockers spelar i Västerås i sommar

De lokala musikhjältarna kommer hem till Västerås i sommar. Förra veckan blev Pugh klar – i dag kan Västerås Tidning berätta att även Looptroop Rockers står på scenen på Västerås Officersmäss i augusti. – Vi hoppas på mycket kärlek, säger Mårten ”Promoe” Edh.

  • Publicerad 16:10, 26 apr 2019

Jag vart lite orolig först att vi skulle spela inför en massa officerare, men jag fick lugnande besked och då är jag helt på

Det var två år sedan Looptroop Rockers uppträdde på en utomscen sommartid i Västerås.

Då bjöd de på en gratisspelning på Vallby friluftsmuseum i samband med Rap Race och sitt 25-årsjubileum. 

– Det är alltid speciellt på olika sätt att spela i Västerås. Förr kunde man känna av en del nervositet, men det känns som att det har lagt sig lite och istället infunnit sig ett ”hemmaplanslugn” nu, säger Promoe.

Han minns särskilt senaste spelningen i Västerås, i höstas på femårsjubilerande Klubbscenen i konserthuset.

– Det var en jävligt fin känsla då. Vi hoppas på samma känsla nu med mycket kärlek.

När det är dags den 3 augusti i sommar är det ett helt nytt ställe som gäller, Västerås Officersmäss.

– Det känns spännande med en ny scen. Jag vart lite orolig först att vi skulle spela inför en massa officerare, men jag fick lugnande besked och då är jag helt på, säger Promoe med ett flin.

Han är för övrigt hyperaktuell just i dag med ett nytt albumsläpp, The art of losing.

– Det känns skitfett. Mycket pepp. Det här bli den typ 18:e plattan jag släpper, jag har tappat räkningen lite med alla olika konstellationer genom åren. 

Helt säkert är dock att det blir den första Promoe-plattan på engelska sedan 2007 – och den första under studietiden på juristlinjen som han är mitt uppe i. 

– Det känns lite ovant att med mitt nya liv när jag pluggar plötsligt bara, ”ah, nu släpper jag en platta”. Det blir inga skivsigneringar på ”Bengans”, ingen releasefest, ingenting sånt. Vi mosar ut budskapet på sociala medier och så blir det en Europaturné i november, berättar Promoe.

Producent till The art of losing är bandkollegan från Looptroop Rockers, Tommy ”Cosmic” Isacsson – som gör debut som producent under aliaset Isak’sSon.

– Det känns skitkul att få agera producent. Jag har mest gjort lite remixer tidigare. Vi har suttit i ”Ostens” (Västeråsrapparen Fredrik Engström) lilla källarstudio i Växhuset och kört på för fullt under ett år, säger Isak’sSon, och fortsätter:

– Vi visste inte alls vart det här skulle ta vägen. Mårten hade inte skriva på ett tag och jag hade bara några beats som jag inte hade mer ambitioner med än att det kanske kunde bli ett par låtar. Det kändes mer som en hobby, att lära sig något nytt.

Det slutade med ett album med tio spår – och ytterligare ett på svenska som släpps i höst/vinter.

Till en av de två släppta singlarna till The art of losing, Dawgmatics, har duon även spelat in en video (se nedan i spelaren). Den är gjord av västeråsarna David Andersson och Dennis Andersson som även gjorde Fridlysts uppmärksammade video Låt den va tidigare i år.

– De är riktigt duktiga. Vi spelade in den i bland annat Mariaberget och vid Anundshög, berättar Promoe.

I och med bokningen av Looptroop Rockers har Björn Carlsson lyckats knyta till sig två av stadens verkliga veteraner – förra veckan blev 50-årsjubilerande Pugh klar för en spelning på ”mässen” i sommar.  

– Att ha bokat båda dessa lokala ikoner känns fantastiskt, säger Björn Carlsson.

Han är en van bokare av Looptroop. 

– Jag tror jag bokade dom första gången redan 1998. Sedan har det blivit några gånger genom åren.

Nu är det alltså dag igen. 

– Att få hit Looptroop känns kanon. De är ett erkänt bra liveband och bjuder alltid på en show full av energi, säger Björn Carlsson.

Han är mer än nöjd med sin intensiva konsertsommar ute vid Hässlö.

– Det har klagats på Västerås musikliv och livescenen. Nu är det dags att visa musklerna och samla styrkorna. Kombinationen med mat och musik i vår unika miljö på Hässlö skapar förutsättningar för en konsertsommar av sällan skådat slag, säger Björn Carlsson.

Biljetter till sommarens alla spelningar finns via Ticketmaster.

Promoe släppte idag The art of losing – sitt första regelrätta album på engelska sedan 2007. Producent är bandkollegan i Looptroop Tommy Isacsson, under alias Isak'sSon. Foto: Mathias Fossum

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING