Claes Malmberg kommer till Västerås konserthus med sin föreställning Mr Universum fredag 1 november. För Västerås Tidning berättar han om hur det är att vara Gais-supporter: "Ett ständigt lidande ..." Foto: Pontus Höök / Stefan Lindgren

Claes Malmberg: ”Jag har en ganska konstig självbild”

Arnold Schwarzenegger får ursäkta. Den Mr Universum det uteslutande handlar om i den här artikeln är den snabbkäftade, 58-årige göteborgaren som fortfarande ser sig som en ung buspojke med ständig ångest för att han håller på Gais. – Jag har aldrig velat springa åt samma håll som alla andra, säger Claes Malmberg till Västerås Tidning inför sitt besök på konserthuset nästa fredag med sin hyllade föreställning.

  • Publicerad 20:03, 25 okt 2019

Jag hade ett behov av att säga sanningar, men det har avtagit med tiden. Nu har jag förstått att det inte riktigt finns någon sanning längre, livet är lite mer komplext

”Det känns lite som att ha blivit nedsprungen av en buffelhjord”, skrev en recensent efter att ha sett Claes Malmbergs föreställning Mr Universum.

Hur ska man tolka det?

– Haha, jag vet inte om jag ska ta det positivt eller inte … Jag bryr mig egentligen inte om vad recensenterna skriver längre, säger han.

Bufflig eller inte, många har haft åsikter om Claes Malmberg genom åren. Och göteborgaren – som numera har sin hemmavrå i både Malmö och Båstad – har i sin tur tyckt lika mycket tillbaka om i stort sett allt.

– Jag har väl haft det epitetet på mig, att jag har sagt vad jag tycker och aldrig velat springa åt samma håll som alla andra. Jag hade ett behov av att säga sanningar, men det har avtagit med tiden. Nu har jag förstått att det inte riktigt finns någon sanning längre, livet är lite mer komplext.

Vad säger du om debattklimatet i Sverige idag?

– Det är lite känsligt tycker jag. Vi gör det känsligare än vad det är egentligen. Det är väldigt svart eller vitt på den offentliga arenan. Är du inte med så är du emot, med omedelbar verkan.

– Det gör debattklimatet lite si och så kan jag tycka.

Som 58-årig ”före detta” debattör har han nu en annan filosofi.

– Tänk fritt är min rubrik! Och ibland skiter jag i att tänka.

Att tänka fritt, och kanske framför allt stort, inbjuder utan överdrift titeln på hans föreställning till.

Mr Universum, det låter som en ganska bred föreställning?

– (Skratt), ja jag täcker ju in allt. Det är väl så att bli äldre, man kan titta på saker på lite mer avstånd. Lägga huvet på sned och tänka. Så där lite gubbigt, säger Malmberg.

Och fortsätter med lite mer allvar i rösten:

– Den handlar om de eviga ämnena. Vad är det som händer med oss efter döden? Hur uppstod universum? Big bang-teorin. Det finns ju lite blottor och hål där i vetenskapen som är lite roliga att peta i – på ett väldigt ovetenskapligt sätt.

Exempelvis?

– Ja, bara begreppet slump kan ju vara en provokation. Det är ju det mest ovetenskapliga som finns. Bara att du och jag har det här samtalet just nu för att vi finns och existerar, det är ju en extremt massa slumpartade saker som har inträffat innan dess.

Det kanske inte är en slump, men knappt veckan innan Claes Malmberg besöker Västerås, hålls en annan sorts föreställning om idrottslig existens i stan. Hans kära Gais gästar denna lördag Solid Park Arena för en avgörande match i Superettan mot VSK.

– Åh herregud vilken ångest! Fy fan vad hemskt, utbrister han när matchen kommer på tal. Det är ett ständigt lidande att hålla på Gais. Det är märkligt, det är ett storlag som inte är stort, skulle kan man kunna säga.

Hur går det då?

– Ja, Gais spelar ju nästan bara oavgjort eller förlorar. Det var inte svårt att vara bättre än Gais under en lång period av den här serien. Men nu har vi hämtat hem det lite. Vi säger väl kryss då.

Lika ångestladdat är det inte när Claes Malmberg själv får stå på en arena och prestera publikfriande insatser.

Tvärtom gör han det fortfarande med glädje som främsta injektion.

– Min bild av mig själv, vilket ju är ganska patetiskt, är att jag fortfarande är någon slags ung buspojke som åker runt och gör saker för att det är roligt och så inser jag att jag snart fyller 60 och då blir det en ganska konstig självbild. Men jag tror att jag behöver ha den också för att fortfarande ha samma inställning till det jag gör. För jag tycker fortfarande detta är så jävla roligt.

Claes Malmberg

Sedan Claes Malmberg föddes i april 1961 i Göteborg har han gjort sig känd som komiker, estradör och skådespelare. Malmbergs långa karriär tog fart med rollfiguren Ronny Jönsson med folklig stil och intresse för hårdrock.

Han är även medverkat i flera långfilmer och tv-serier, bland annat som pappan i Astrid Lindgrens Lotta på Bråkmakargatan och Hur många lingon finns det i världen? samt Saltön.

Förutom att ha medverkat i hyllade TV-program som ”Måndagsklubben” har han även varit med i musikaler och stora teateruppsättningar och sommarteatern ”Jeppe på Berget” på Tjolöholms slott. Listan över alla hans uppdrag kan göras lång.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Förändringarnas vindar i handeln – hot eller möjlighet?

Vårt namn Almi Företagspartner beskriver bra hur vi jobbar. Vi är en partner som tillsammans med dig som är företagare samarbetar med din bank, revisor eller någon annan rådgivare som du diskuterar...måndag 2/12 20:39

​​Sanningen bakom den stora turistsuccén

Rapport efter rapport visar att turismen ökar i Västmanland. Vad beror ökningen på? Och stämmer det verkligen? Västerås Tidning Business har sökt efter sanningen bakom siffrorna. Av Jonas Edberglördag 30/11 9:10

Öppnar på måndag – nya Turbine hotel ska locka företagen

”Brinner verkligen för det här nya konceptet” Nu ska affärsresenären få ett naturligt hem i Västerås. När Turbine hotel från den 2 december tar emot sina första gäster ska det vara med en tydlig businesskänsla. Med storasyskonet Steam hotel vägg...tisdag 26/11 15:42

Det väntas Musikhjälpen betyda för Västerås

Musikhjälpen arrangeras i år i Västerås. Västerås Marknad & Näringsliv AB hoppas på att besökarna genererar omsättning i butikerna i centrum.måndag 25/11 10:09

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING