Rekordår för UF-mässa

I tisdag och onsdags hölls årets mässa för Ung Företagsamhet på Bombardier arena och enligt arrangören slogs flera rekord.

  • Publicerad 19:15, 15 mar 2017

– I år har vi haft närmare 180 utställare, vilket är rekord. I tisdags sålde nästan alla företag slut på sina produkter, så vi räknar med att nå vårt högt satta omsättningsmål på 250 000 kronor, vilket är storartat. Dessutom har vi slagit besöksrekordet med närmare 5 000 personer under de här två dagarna, berättar Johan Eliases regionchef för Ung Företagsamhet i Västmanland glatt.
 
Skolor från hela länet var representerade via företagen och eftersom antalet utställare var så stort hölls mässan i både A- och B-hallen.
Ett av företagen som var på plats var Lär av barn, bestående av Towe Wallkulle, Linnéa Hansson, Karin Wei och Malin Nilsson som går ekonomiprogrammet på Grillska gymnasiet i Västerås. De har skapat en stressreducerande bok genom att intervjua förskolebarn i åldrarna mellan tre till sex år om olika vuxenproblem.
 
– Boken handlar om det som barn kan men vuxna glömt bort. Vi har sammanställt intervjusvaren i sju olika kapitel som börjar med förord och efterord däremellan svarar barnen på olika frågor om livet. Som till exempel lycka, stress, drömmar och kärlek. Kapitlet om kärlek är en av våra favoriter. Där frågar vi; Om kärleken tar slut vad gör du? Då får jag fixa en ny, svarar Elsa 5 år, berättar Linnéa Hansson VD för Lär av barn.
 
Boken är tryckt i 500 exemplar och kommer att översättas till flera olika språk blanda annat engelska och franska. Redan nu finns den på kinesiska.
 
– Även om det är på ett annat språk så får vi fram samma effekt, att svaren är humoristiska samtidigt som de är väldigt tänkvärda, säger Karin Wei marknadsansvarig.
 
Ett annat företag som deltog var Time2work från Brinellskolan i Fagersta. Företaget har specialiserat sig på att matcha ungdomar som söker extraarbete med arbetsgivare.
 
– Vi vill göra en samhällsnytta och i Fagersta är ungdomsarbetslösheten över 20 procent. Det vill vi förändra så det här var vår lösning. Att underlätta för ungdomar som vill jobba samtidigt som vi hjälper företag att hitta personal, berättar Gustav Pettersson, ekonomiansvarig.
 
Förutom att UF-företagarna har möjligheten att träffa kunder, sälja sina produkter och göra erfarenheter under mässan avgjordes kvalificeringarna till SM i ungföretagsamhet som hålls i Stockholm i maj. Där tävlar entreprenörerna i fler olika kategorier, bland annat Årets UF-företag som anses vara tungviktarklassen. Den titeln vanns av Fagerstaföretaget Time2work, som kommer att representera Västmanland i klassen.
 
– Det känns helt fantastiskt att vi vann! Känslan är helt obeskrivlig, jag tror att vi alla är lite chockade. Det är en riktigt stor ära att vinna det här priset i den här konkurrensen eftersom alla företag verkligen var värdiga vinnare. Det här ska vi fira genom att äta middag tillsammans ikväll, berättar Emily Hearne kommunikationsansvarig för Time2work.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING