En do(o)er. Sam Nurmi på huvudkontoret för nya storsatsningen Dooer – ett modernt alternativ till den traditionella bokföringsbyrån. Med hjälp av artificiell intelligens och användarvänlig mjukvara förenklas bokföringen för den som driver företag. ”I dag har vi tusentals företag i kö som väntar på att få bli kunder”, säger Sam Nurmi. Foto: Lasse Blom

Här är superentreprenören Sam Nurmis nya storsatsning

Det finns många entreprenörer i Sverige. De mest framgångsrika kallas ”superentreprenörer”. Dit hör i allra högsta grad Sam Nurmi som startade Loopia i Västerås 1999. Nu är det fullt fokus på nya storsatsningen – Dooer. – I dag har vi tusentals företag i kö som väntar på att få bli kunder, säger Sam Nurmi i en lång intervju i senaste numret av Västerås Tidning Business.

  • Publicerad 11:52, 29 sep 2017

Västerås Tidning Business träffade Sam Nurmi på Dooers huvudkontor i Stockholm. Här berättar Sam Nurmi om sin resa som startade i Västerås. Första företaget, Loopia, startade Sam i Kopparlunden i Västerås 1999. Under sin tid som serieentreprenör och företagare har Sam hunnit fundera mycket kring utmaningarna med företagande.

– Alla företag måste bokföra enligt lag, vilket i dag medför krav på förkunskaper inom ekonomi och administration för de som vill driva bolag. Tråkig, omständlig och tidskrävande bokföring och administration avskräcker entreprenörer och tar fokus från det man egentligen vill och bör hålla på med som företagare. Med Dooer blir bokföringen både billigare och enklare. Så enkel att vi inte ens vill kalla det för bokföring längre, menar Sam.

Du blev känd när du med framgång startade Loopia. När och hur föddes den idén?

– Idén föddes när jag var 17 år och bodde i Uppsala. Det här var 1994, innan den så kallade IT-boomen riktigt kommit igång. Webben var i sin linda och få tänkte på potentialen med webbhotell. Jag tänkte att om 10 till 20 procent av alla företag i Sverige skulle ha en hemsida framöver och jag fick en del av det så skulle det bli en ganska bra affär. Jag gjorde en liten affärsplan och gick till AMS för att söka starta eget-bidrag men fick “nej” eftersom handläggaren inte trodde på min idé. De tyckte det var för tidigt. Jag kunde dock inte släppa idén, så när jag 1999 flyttade till Västerås startade jag Loopia webbhotell med ett ihopsparat kapital på 65 000 kronor. De första tre åren skötte jag allt själv och utvecklade hela infrastrukturen. Loopia växte till det största webbhotellet i Sverige. Vi hade 40 procent av marknaden och över 100 000 kunder när jag sålde företaget 2005.

Hur upplevde du företagsklimatet i Västerås?

– Teknikbyn och Groddlokalerna i Kopparlunden betydde mycket för Loopias start. Under 2007 startade jag ju även Pingdom i Västerås och det var en väldigt positiv upplevelse det med.

– Nu med erfarenheterna från Stockholm måste jag säga att Västerås har ett jättebra företagsklimat. Staden är lagom stor, det är nära till allt och lätt att trivas. Hittar man då rätt medarbetare, vilket jag haft turen att göra, finns det goda förutsättningar att bygga en stark företagskultur och kontinuitet i bolaget. Både Loopia och Pingdom blev attraktiva arbetsplatser i Västerås, något jag vill att Dooer också ska bli.

Många, speciellt västeråsare, är nyfikna på hur din vardag ser ut i dag.

– Det blir såklart väldigt mycket Dooer, men jag försöker hitta tid för träning och andra aktiviteter och nöjen. Sen är det viktigt för mig att umgås med vänner och ha ett bra socialt liv.

Hur ser dina engagemang ut i dag och dina roller?

– Jag jobbar väldigt hands-on med Dooer, men har investerat i andra bolag också. Till exempel Automile som drivs av Jens Nylander.

Hur fick du idén med Dooer?

– Det var min frustration med bokföring, redovisning och branschen i stort som fick mig att starta Dooer. Under åren som egenföretagare har jag känt att det finns en enorm utvecklingspotential där. I stort sett hela bokföringsbranschen är fast i ett föråldrat tankesätt och utnyttjar inte modern teknik. Det finns massor av utrymme att göra administrationen kring företagande så mycket enklare, bättre och mer prisvärd.

– I början pratade jag med flera stora aktörer i redovisningsbranschen men när jag märkte att incitament att utvecklas nästan saknades helt bestämde jag mig till slut för att ta saken i egna händer och lösa det själv.

Kan du kort berätta om Dooers verksamhet? Ni har till exempel etablerat kontor i Västerås. Fler orter på sikt?

– Dooer är en fullservice bokföringsbyrå, med modern egenutvecklad mjukvara som täcker företagarens hela behov av bokföring och redovisning. Teamet består av entreprenörer, utvecklare, ekonomer och redovisningskonsulter som alla drivs av att förenkla livet för företagare. Vi använder artificiell intelligens och maskininlärning för att automatisera manuella processer och utveckla digitala, smarta och användarvänliga funktioner. Västeråskontoret arbetar just nu med mjukvaruutveckling och framtida produkter. Tanken är att växa våra team både i Västerås och i Stockholm.

Marknadspotential på sikt för Dooer?

– I dag finns det över en miljon bolag i Sverige och cirka 18 000 redovisningsbyråer. Varje år startas dessutom 70 000 nya bolag, en siffra som kommer att öka. Så marknaden är stor. För några år sedan var självkörande bilar framtid. I dag kan en Tesla köra av sig själv med stöd av kant- och mittlinjer på vägarna och inom några år kommer bilarna vara helt självgående. Det kommer vara samma utveckling för bokföringen. Vi har redan fått enormt positiv respons och intresset för tjänsten är stort. I dag har vi tusentals företag i kö som väntar på att få bli kunder. Vi vill utveckla Dooer till den största aktören inom bokföring och redovisning i Sverige, och på sikt även etablera oss utomlands.

Har du några andra projekt i ”röret”?

– Inte just nu, men jag har en del idéer. Jag gillar ju att analysera saker, och då upptäcker man ofta förbättringspotential och möjligheter. Jag har en lista på över 2 000 idéer som jag byggt upp ända sedan jag var 15 år gammal, vissa beskrivna med en one-liner, andra mer i detalj. Men man måste fokusera. Jag minns när jag var 17 och skulle flytta hemifrån. Jag insåg att jag hade hela papperstravar med idéer, men att jag aldrig skulle lyckas om jag inte började fokusera på en idé i taget. Jag försöker leva efter den principen och det har fungerat bra för mig. Man kan inte göra allt på en gång.

Har du något drömprojekt som du vill förverkliga?

– Dooer är ju mitt drömprojekt just nu. Men alla projekt där jag lyckas göra skillnad och skapa värde genom att hjälpa någon är egentligen drömprojekt för mig. Får jag till exempel höra att Dooer gjort det enklare och billigare för någon att ta steget och komma igång med sitt första bolag, eller att en företagare fått mer tid över till sin familj så skulle det betyda mycket för mig.

Ångrar du något beslut du fattat som företagare?

– Som företagare är man hela tiden ute på en oförutsägbar resa, så man kommer göra misstag längs vägen. Det viktiga är att man inte gör för många misstag i rad, eller för stora, samt att man lär sig av dem snabbt och korrigerar. Det är ju en del av utvecklingen. Så ja, jag har gjort många misstag och tagit beslut jag senare ångrat, men jag har lärt mig av dem och för det mesta har jag lyckats undvika liknande fel igen.

Det här är Sam Nurmi

Född: 1977 i Åbo.

Bostadsort: Stockholm.

Utbildning: Gymnasium.

Första jobbet: Jag ville jobba som regissörmen det blev att hålla ordning på bagagevagnarna på Arlanda.

Äter helst: Polly-godis.

Fritidsintresse: Jag har ett stort intresse för allt kreativt, skapande, design, form och kultur.

Mobiltelfon? iPhone 7

Bästa platsen i Västerås: Strandpromenaden Elbakajen till Framnäs är rogivande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

Sommartider är loppistider

Vi tipsar i jakten på fynden Här listar vi tio olika loppisar och secondhand-butiker som kan vara värda en rundtur i Västmanland. Från Arboga i väst och Ängelsberg i norr till Sala i öst, och lite guldkorn där emellan.torsdag 5/7 11:26

Smakfulla utflyktsmål i sommar

Gott om matpärlor i Västmanland Restaurangutbudet har fullständigt exploderat i Västerås under senaste åren. Men även resten av länet har sina pärlor. Här tipsar Västerås Tidning Sommar om några smakfulla utflyktsmål – där maten...måndag 25/6 19:47

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar...fredag 22/6 17:58

Våga dig utanför spåret i sommar

Landslagsledaren tipsar om bra löpstigar Hon var med och startade Västerås löparklubb, har ett EM-silver som ultralandslagslöpare och är numera ledare för ultratraillandslaget. Här tipsar västeråsaren Kerstin Rosenqvist om favoritrundorna...onsdag 20/6 13:40

SMAKFULLT

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.torsdag 21/6 13:13

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING