Allt färre i Västmanland är arbetslösa.

Arbetsförmedlingens utmaning 2019 – trots fler jobb

Arbetsförmedlingen står inför stora utmaningar under 2019. Trots att det beräknas komma över 1 000 fler jobb i länet så gör kompetensbristen att det är fortsatt svårt att matcha arbetssökande med de lediga tjänsterna.

  • Publicerad 11:03, 13 jan 2019

Kauko Leppälä chef på arbetsförmedlingen i Västerås säger att risken för långtidsarbetslöshet ökar för dem utan slutförd gymnasieutbildning. Foto: Carina Rask

Det här gör att risken för långtidsarbetslöshet ökar, framför allt för sökande utan fullföljda gymnasiestudier.

Kauko Leppälä, chef på arbetsförmedlingen i Västerås, säger att problemet inte är någon ”quick fix”.

– Det är egentligen ett problem som vi har i stort sett hela riket. Det är för många arbetslösa som saknar grundläggande utbildning, de kanske inte ens har en fullgjord gymnasieutbildning.

För att komma till rätta med avsaknaden av utbildade arbetssökande försöker kommunen tillsammans med utbildningssamordnare och andra aktörer få arbetslösa lågutbildade att söka vuxenutbildningar för att läsa upp eller skaffa sig en gymnasieutbildning.

– I år är det fortfarande positivt på arbetsmarknaden, det är högkonjunktur och det finns gott om jobb så det är en bra idé att investera i sig själv för att bli mer konkurrenskraftig i framtiden, säger Kauko Leppälä.

Känner man att man inte vill läsa en teoretisk utbildning så finns det andra vägar att gå.

– Det finns ju även yrkesinriktade vuxenutbildningar på gymnasienivå. Man behöver inte alltid sikta på vidare studier utan kan söka sig till praktiska utbildningar. Till exempel finns gymnasieutbildningar inom vård och restaurang här i Västerås.

Vad man väljer för gymnasieutbildning menar Leppälä är mindre viktigt i nuläget.

– Det finns personalbrist i stort sett i alla branscher, mer eller mindre. Ett bra verktyg är att gå in på vår hemsida och titta i vår guide för jobbmöjligheter i Västmanland. Guiden för 2018 finns kvar och i slutet av januari, senast i början av februari, kommer guiden för 2019.

Guiden kan användas som ett rättesnöre där man bransch för bransch kan se prognosen för olika branscher och yrken både kortare och längre sikt.

Kauko Leppäla avslutar med att påminna om att det självklart inte är alla som är dömda till lång arbetslöshet, men att utbildning och motivation givetvis underlättar.

– Något man också kan tänka på är att man nu för tiden ofta inte har samma yrke hela sitt liv, utan kan få utbilda om sig. Man kan säga att lärandet är livslångt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING