IFK Västerås firar avancemanget till division 3 i lördags. Foto: IFK Västerås

IFK Västerås tillbaka i division 3 – efter 16 år

Det var 16 år sedan sist. Men nu har anrika IFK Västerås åter ett herrlag i fotbollstrean. – Vi är en förening som ska vara högre upp i seriesystemet, säger klubbens ordförande Magnus Kindbom efter helgens säkrade avancemang.

Publicerad

Det firades rejält på Lundby IP förra lördagen.
IFK Västerås gjorde det som krävdes och säkrade seriesegern i division 4 Västmanland via 1–1 mot Bosnisk SK.

Klubben spelar därmed i trean nästa år.

För första gången sedan 2006.

Hur är känslan?

– Det känns såklart väldigt bra. Roligt och stimulerande. Det känns som ett perfekt läge att gå upp nu, allt har klaffat samtidigt i år med möjligheterna att få bra tränare, väldigt bra spelartrupp och dessutom en väldigt stabil ekonomi, säger Magnus Kindbom.

Ja, IFK gjorde en tydlig satsning i år. Både på spelarfronten, med bland andra tidigare VSK-backen Dennis Persson, och vid sidan med huvudtränaren Peter Markstedt och assisterande Fredrik Giesecke.

Vad betyder det att ta klivet upp i trean igen?

– Det stimulerar de viktiga ungdomsleden och skapar ett ökat intresse kring föreningen. Det skapar också bättre förutsättningar för att ha kvar egna spelare och utveckla dem.

På sikt då?

– Nu ska vi ha ännu mer tydliga diskussioner för att etablera oss i förstaläget i division 3. Sedan är fortsatta satsningar alltid avhängigt hur vi kan bygga upp ekonomin. Men jag tycker att IFK Västerås med den tradition föreningen har ska ha högre ambitioner och vara högre upp i seriesystemet.

Efter bakslaget förra året med för få damspelare i division 2-laget och omstart i fyran, andas IFK Västerås nu framtidstro igen.

– Det var en stor smäll för oss, bland annat beroende på att det blev ett glapp mellan ungdomslagen. Nu känns det som att det händer mycket positiva saker i föreningen, säger Kindbom.

Han syftar förutom på avancemanget på att IFK parallellt även dragit igång två lag inom parafotbollen. Dels ett 5-a-side-lag för synnedsatta, dels ett inom Framefotboll för rörelsehindrade.

– Det känns roligt att få göra dessa satsningar. Nästa helg kommer vi att anordna Sveriges första riksmästerskap Paralympicsgrenen 5-a-side i fotbollshallen, avslutar Magnus Kindbom.

IFK-historia. Det finns gott om minnen från IFK:s digra tid som förening i kanslistugan. Nu är klubben på väg uppåt igen. ”Det känns positivt”, säger ordförande Magnus Kindbom. Foto: Jonas Bergkvist/Arkiv
Powered by Labrador CMS