Hjärtpatient fick ökad medicindos trots allvarlig biverkan

Region Västmanland har gjort en lex Maria-anmälan efter en incident där en hjärtpatient fick låg puls efter medicinering mot förmaksflimmer.

Publicerad

En person sökte vård på sin vårdcentral på grund av andfåddhet och svullna fötter. Det visade sig vara förmaksflimmer, ojämn hjärtrytm, och en läkemedelsbehandling startade.

Efter det att behandlingen hade inletts fick patienten dock mycket låg puls, och meddelade detta till vårdcentralen. Men trots det valde den ansvarige läkaren att öka dosen av det aktuella läkemedlet – vilket ytterligare förvärrade den låga pulsen.

Patienten uppsökte då akutmottagningen vid det närliggande sjukhuset, varvid behandlingen med läkemedlet avslutades och vidare utredning påbörjades. Tack vare att patienten fick adekvat vård och behandling kunde en allvarlig vårdskada undvikas.

Region Västmanland har gjort en lex Maria-anmälan med anledning av händelsen. Efter utredning av händelseförloppet har den berörda verksamheten vidtagit åtgärder för att minska risken för liknande händelser i framtiden.

Powered by Labrador CMS