Ulrika Ekman från Västerås är en av de fem finalisterna i tävlingen om Läsguldet. Foto: Privat

Ulrika kan få pris för sin läskamp: "Har kämpat länge i motvind"

Ulrika Ekman från Västerås är en av sammanlagt fem finalister som valts ut för att vara med och tävla om Läsguldet, Myndigheten för tillgängliga medier pris för att uppmärksamma kreativa, inspirerande och inkluderande sätt att skapa möjlighet till läsning för alla.

Publicerad

Ulrika Ekman säger att hon känner det som att hon går på moln efter att ha valts ut som en av totalt 30 nominerade.

– Det känns så kul. Jag har ju kämpat länge i motvind och nu får jag äntligen lön för mödan. Det känns overkligt och jag känner mig priviligierad. Nu ska jag njuta och vara stolt över det jag åstadkommit. Nu skryter jag faktiskt, för det är jag värd!

Västeråaren valdes alltså ut bland ett trettiotal nomineringar och nu återstår endast fem finalister.

Priset, som delades ut första gången 2018 ges till personer, organisationer eller institutioner som inspirerar genom sina insatser för personer med syn- eller läsnedsättning att läsa på sina villkor. Prissumman på 25 000 kronor ska användas till att sprida läsglädje.

Ulrika Ekman, som själv har dyslexi, är ständigt engagerad i frågan att underlätta för personer som direkt eller indirekt påverkas av dyslexi. Hon arbetar som fritidspedagog och som dyslexikonsulent där hon stöttar elever, föräldrar och medlemmar i Dyslexiförbundet.

Priset delas ut i november.

Vad är dyslexi

Dyslexi innebär svårigheter att lära sig att läsa och stava. Det är många gånger ärftligt och kan upptäckas i tidig ålder. Med rätt stöd och hjälp kan många som har dyslexi klara sig bra i livet.

Symtom

Svårigheter att uppfatta och skilja på olika ljud i språket till exempel u och y eller g och k. Att läsa långsamt och fastna på ord eller läsa snabbt och fel. Man utelämnar ord eller sista delen av ordet vid läsning, man kan också vända på bokstäverna i ord, till exempel mat och tam. Att skriva otydligt och kasta om eller utelämna bokstäver, till exempel att skriva tärning istället för träning. Svårt att stava rätt. Svårare att läsa än att höra information. Annat, som till exempel svårigheter att koncentrera dig eller besvär med att planera och koma igång med saker.

Källa 1177

Powered by Labrador CMS