Tredubbling av antidepressiva till barn på tio år

Sedan 2007 har antalet barn som fått antidepressiva läkemedel tredubblats. Under 2017 var det nästan 5 700 barn upp till 14 år som fick antidepressiva, enligt siffror från Socialstyrelsen. – Psykisk ohälsa bland barn och unga är ett växande problem, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad

Under det senaste decenniet har antalet personer per tusen invånare i Sverige som fått antidepressiva utskrivet någon gång under ett år ökat med 21 procent. Nyhetsbyrån Sirens genomgång av Socialstyrelsens senaste siffror visar att ökningen är procentuellt sett störst bland barn. Andelen patienter i ålderskategorierna 4-9 år och 10-14 år har tredubblats på tio år.

Barn under 10 år får sällan antidepressiva, men antalet ökar. 2017 rör det sig om 431 stycken, vilket är 300 fler än för tio år sedan. I gruppen 10-14-åringar syns ökningen på ett mer säkerställt vis: Från 1 700 patienter till drygt 5 200 på tio år. Socialstyrelsen har inget tydligt svar på varför ökningen är störst just bland de yngsta.

– Det skulle bli mer eller mindre kvalificerande gissningar i så fall. Men vi vet att ökningen sker inom hela ungdomsgruppen, vilket talar för att orsaker kan finnas i miljöer där de flesta unga vistas, säger Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren.

Den kraftiga ökningen kan förklaras av att allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa.

– Andelen som får antidepressiva efter till exempel en depression har inte ökat. Det är inte så att man är generösare med förskrivningen, säger Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren.

Det kan dock ha skett en viss förändring genom att fler diagnoser ställs i takt med att medvetenheten om psykisk ohälsa ökar. Men Peter Salmi tror inte att den trenden är lika tydlig gällande psykisk ohälsa som gällande exempelvis adhd-diagnoser.

– När det gäller ångest och depressioner hos unga tror vi att det skett en faktiskt ökning, säger han till Siren.

Powered by Labrador CMS