Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda man behöver kunna är att böja på sina knän och benen, säger Linda Hemrell, ägare och vd på Dansverkstan.

  • Publicerad 19:48, 20 jan 2019

Om man blandar balettsteg och vanliga styrkemoment, då får man träningsformen Barrework. Där ben, mage och rygg tränas upp genom benböj och olika balettpositioner.

– Det är en kombination mellan balettsteg och styrkemoment. Det är benböj i alla dess former, fast vi håller i en balettstång istället, vilket gör det stabilt. I utfallen så gör vi inte bara vanliga utfall, utan vi går upp på tå. Detta för att musklerna pumpar ännu mer när du står på tå, vilket skapar en brännande mjölksyrakänsla, berättar Linda Hemrell.

”Ökar den explosiva muskeluppbyggnaden”

Barrework är anpassad till alla åldrar, där man väljer själv vilken nivå man vill lägga sig på. Men, har man knä- och benproblem så rekommenderas inte träningsformen. Då träningen i stor del går ut på att böja på benen.

– Bara man har kontroll och kan böja på knä och ben, så är det ingen fara. För det är ju det vi gör under träningspassen, de är ju väldigt intensiva med mycket ben, mage och rygg. Barrework ökar ju den explosiva muskeluppbyggnaden, benen står ju och skakar efter ett träningspass, säger Linda Hemrell.

Under träningen så jobbar man mycket med kroppshållningen. Något som många har problem med idag. Linda berättar att kroppen oftast väljer den enkla vägen och tar stöd av de större muskelgrupperna. Med Barrework vill man hitta de muskler som inte brukar användas.

– Det låter kanske lite krångligt, men det är det inte. Det gäller att hitta de där musklerna som man inte brukar använda så ofta. Jag brukar säga att med Barrework får du en dansares kropp, utan att ta några danssteg, berättar Linda Hemrell, ägare och vd på Dansverkstan. Barrework-passen bokar man på Dansverkstans hemsida.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING