Redo för samtal. Sven-Erik Henriksson, samtalsledare, Leena Eklund, samtalsledare, Lena Bergquist, projektledare, Hans Dahlman, samtalsledare och BrittMari Ligne Carlsson, samtalsledare. Foto: Lena Olofsson/Studieförbundet Vuxenskolan

Samtal ska hjälpa äldre att må bättre

Var femte person över 65 år lider av psykisk ohälsa, enligt Socialstyrelsen. I höst startar flera samtalsgrupper i Västerås för just seniorer där existentiella frågor behandlas. – Frågor som: Vad känns meningsfullt i livet nu, efter det att jag gått i pension? säger Lena Bergquist som är projektledare.

Publicerad

Var femte person över 65 år lider av psykisk ohälsa, enligt Socialstyrelsen. I höst startar flera samtalsgrupper i Västerås för just seniorer där existentiella frågor behandlas.– Frågor som: Vad känns meningsfullt i livet nu, efter det att jag gått i pension? säger Lena Bergquist som är projektledare.

Många äldre, personer över 65 år, lider av psykisk ohälsa – men få söker hjälp. Cirka 20 procent av de äldre i Sverige lider av psykisk ohälsa enligt Socialstyrelsen. Anledningarna är många och varierande: en förändrad identitet, ett mindre socialt nätverk eller fysiska åkommor som skapar ett psykiskt lidande.

Mot den bakgrunden startar i höst ett tiotal samtalsgrupper för äldre i på flera platser runt om i Västerås: bland annat på Malmabergs och Råbys mötesplatser, på Viksäng och i centrala Västerås. Förhoppningen är att fler grupper ska startas upp på fler ställen runt om i Västmanland.

Meningen med livet

Samtalsgrupperna arrangeras av Studieförbundet vuxenskolan, i samverkan med Region Västmanland, Västerås stad och SPF seniorerna och med medel från Arvsfonden. Grupperna kommer attsamtala om exitentiella frågor som vi alla ställs inför, till exempel frågan om meningen med livet, som är en fråga som förändras under livets gång.

– När man går i pension till exempel, då slutar man sitt jobb och förlorar de arbetsuppgifter man haft som skapat en tydlig vardag. När man arbetar får man också bekräftelse för det man gör – hur får man en sådan bekräftelse när man går i pension? Det går att dra paralleller till en ungdom som slutar gymnasiet eller någon som blir arbetslös, det är precis samma frågor egentligen, säger Lena Bergquist som är projektledare.

– Man kan se att samtalet är viktigt för äldre människor, och att det är en bristvara idag att prata om de här frågorna som berör livet. Jag tror att man skulle kunna ha den här typen av samtal även på till exempel äldreboende, för många saknar att prata om den här typen av frågor, säger BrittMari Ligne Carlsson som är samtalsledare för en av grupperna.

Utbyter erfarenheter

BrittMari Ligne Carlsson har liksom de andra samtalsledarna en yrkesbakgrund inom vård och omsorg. Men idag är de, likt sina gruppdeltagare, seniorer.
– Vi skiljer oss inte från deltagarna. Vi är också inne i det här flödet och den här föränderligheten, säger Sven-Erik Henriksson som också han är samtalsledare.

Tanken med grupperna är att träffas under fem tillfällen, där man pratar om existentiella frågor och utbyter erfarenheter. Efter de fem tillfällena går deltagarna vidare: Kanske får någon hjälp till en annan terapiform, eller något annat.

– Vill vill skapa motivation och intresse av de här frågorna hos deltagarna, sedan hjälper vi dem vidare. Och om gruppen skulle trivas jättebra ihop så kan man fortsätta som en självhjälpsgrupp till exempel, säger Lena Bergquist.

Det går också att anmäla sig till en ny grupp om man skulle trivas väldigt bra med samtalsgruppsformen.

– Livet förändras hela tiden och då kan man på nytt behöva fundera tillsammans med andra över hur man ska göra för att få ett så bra liv som möjligt, säger Lena Bergquist.

Senare i höst startar också en samtalsgrupp enbart för män.

– Vi tror att det finns ett stort behov av det. Det finns en fördom om att "män inte ska gråta". En klapp på axeln och sen är det bra, men så är det inte, säger Sven-Erik Henriksson som då kommer att leda den gruppen.

Leder samtalen. Kort som guide i samtalen. Foto: Sofie Tejre
Powered by Labrador CMS