14.00: Pressträff med Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bjuder in till en gemensam pressträff om covid-19, fredag 8 maj 2020.

Live-tv: Pressträff med Folkhälsomyndigheten

Corona-viruset covid-19 sprider sig över Sverige. Här samlar Västerås Tidning alla de senaste händelserna kring virusets framfart.

  • Publicerad 13:59, 8 maj 2020

Coronaläget i Västmanland 7/5

Totalt antal smittade i Västmanland: 868 (850)

Vårdas i slutenvården (ej IVA): 31 (30)

Vårdas på IVA: 11 (11)

Avlidna: 105 (101)

(Gårdagens siffror inom parantes)

Källa: Region Västmanland

► Torsdag 7/5, klockan 16.21: Forskarstudie kartlägger hur många som är smittade

119 000 personer har på torsdagen laddat ned och använt appen COVID Symptom Tracker. Appen används i en forskningsstudie på Lunds universitet för att förstå och kartlägga covid-19 i Sverige.

– Våra preliminära beräkningar är att 1,5-3,5 procent av den svenska befolkningen i åldern 18-70 år just nu har en symtombild som överensstämmer med covid-19, vilket innebär att de sannolikt skulle få diagnosen om de testades idag, säger Maria Gomez, professor vid Lunds universitet och en av initiativtagarna till projektet.

Forskningsprojektet lanserades i Sverige förra veckan och har fått stort gensvar. Mer än 1 procent av Sveriges befolkning är nu aktiva deltagare i projektet och hjälper till att bekämpa covid-19 genom att dagligen rapportera in hur de mår. Syftet med studien är att kartlägga och förstå hur SARS-CoV-2 sprids i landet och vilka riskfaktorer som är kopplade till ökad risk för en mer allvarlig sjukdomsbild. Baserat på deltagarnas dagliga rapportering via appen arbetar nu forskarna intensivt med att sammanställa kartor över uppskattad andel av befolkningen som har en pågående symtomatisk covid-19 infektion.

► Tisdag 5/5, klockan 10.57: Nytt initiativ för att stoppa smittspridningen på äldreboenden

Det är viktigt att verksamhetsansvariga i äldreomsorgen agerar förebyggande, och vidtar åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19 på särskilda boenden.

Folkhälsomyndigheten har tagit initiativ till att samordna projekt som rör smittspridning av covid-19 inom äldreomsorgen.

– Genom att få överblick och samla ny kunskap kan vi också peka på åtgärder som kan bidra till att få ner smittspridning och i förlängningen antal dödsfall på särskilda boenden, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Flera förebyggande åtgärder kan användas för att minska risken för spridning av covid-19 på särskilda boenden inom äldreomsorgen. Till exempel kan verksamhetsansvariga se till att:

• Personal stannar hemma vid minsta symtom.

• Personalen organiseras så att varje arbetstagare arbetar med ett begränsat antal brukare.

• Basala hygienrutiner kan följas. Detta innefattar både kunskap och material.

► Fredag 1/5, klockan 19.48: Corona på 28 av 68 äldreboenden

Till och med den 26 april har det förekommit minst ett bekräftat fall av covid-19 hos omsorgstagare på 28 av regionens totala 68 äldreboenden. Sammanlagt 167 omsorgstagare vid regionens äldreboenden har vid något tillfälle konstaterats smittade med det nya coronaviruset.

Detta enligt uppgifter från Region Västmanland.

► Onsdag 29/4, klockan 13.56: Gravida uppmanas att vara extra försiktiga

Gravida bör inte utsätta sig för risken att smittas av covid-19, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. Gravida kvinnor med riskfaktorer som fetma, diabetes eller högt blodtryck bör vara särskilt försiktiga.

Kunskapen om graviditet och covid-19 är fortfarande under utveckling. Folkhälsomyndigheten anser att det finns skäl att rekommendera gravida att vara extra försiktiga, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. En luftvägsinfektion i sen graviditet kan innebära risker för kvinnan.

Gravida kvinnor generellt verkar inte ha högre risk än andra att drabbas av svår sjukdom i covid-19. Men några fall där gravida kvinnor med covid-19 har behövt vårdas på IVA finns rapporterade i Sverige.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

► Tisdag 28/4, klockan 16.54: Utbildningsministern och Folkhälsomyndigheten ger nya direktiv inför studentfirandet

Vid en pressträff under tisdagen informerade utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare, Johan Carlsson, om nya direktiv för de kommande studentfirandena.

– Ni som är elever i gymnasiet, inte minst ni som går i årskurs 3, kommer att få göra stora och fortsatta uppoffringar. Studentfirandet kommer att bli annorlunda. Det kommer inte att bli några stora utspring till jublande folkhav. Det kommer inte att bli stora baler, studentskivor, studentflak eller andra fester.

Trots det är både regeringen och Folkhälsomyndigheten måna om att avgångseleverna ändå ska få chansen att fira den stora dagen.

– Att avsluta gymnasiestudierna är för många en viktig milstolpe i livet. Vi har därför utrett frågan och kommit fram till att vissa mindre ceremoniella inslag är möjliga. Däremot inga större firanden eller parader.

– Rekommendationen att gymnasieskolans utbildning ska ske på distans gäller fortfarande. Däremot gör vi ett mindre undantag så att avgångsklasserna i årskurs tre kan genomföra betygsutdelning och mindre avslutningsceremonier.

– Ceremonier, utspring och betygsutdelning bör bara genomföras om skolan har vidtagit åtgärder för att minska smittspridning.

Äldre coronanyheter hittar du via den här länken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

De putsar Skrapans fasad – hängandes i rep

Fönsterputs på hög nivå: "Fäster repen i balkar och hissar oss nedåt" Här är Västeråsföretaget som utför ett minst sagt svindlande uppdrag. Under torsdagen påbörjade de arbetet med att putsa Skrapans utsida – hängandes i rep. – Det är högt. Det finns så mycket att...lördag 23/5 13:27

Corona slår hårt mot krogarna: Nattklubb i konkurs

Konkursförvaltaren: "Vi har träffat de anställda" I slutet av förra veckan begärdes nattklubben Royale, bolaget bakom verksamheten, Västerås Nöje AB i konkurs. I måndags tog Västmanlands tingsrätt beslut att försätta bolaget i konkurs.onsdag 20/5 21:30

Guld och två silver till Västmanland i UF-SM

Det blev en ny succé för länets UF-verksamhet. När SM i Ung företagsamhet för första gången arrangerades digitalt kammade Västmanland hem tre medaljer – ett guld och två silver.onsdag 20/5 9:20

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING