Järnmannens tips: Så blir du en bättre långlöpare

Många drömmer om att utmana sig själv genom att genomföra ett Maratonlopp. Men hur bli man duktig på långlöpning? Västerås Tidning frågade 41-årige västeråsaren Daniel Överfjord som i höstas deltog i Ironman på Hawaii.

  • Publicerad 16:25, 19 jan 2019

– Till att börja med gäller det att skynda långsamt, inte direkt ge sig på för långa distanser för då kommer kroppen att ta skada. Man ska bygga upp slitstarka muskler istället för stora tunga muskler, säger Överfjord.

Vad pratar vi om för distanser i inledningen?

– Från soffliggare så pratar vi om 5 km, men är du en som springer milen eller en halvmara är det att man ska bli van att springa 35 km på träningarna. Jag brukar säga att man kan tävla i dubbla distansen mot vad man tränar. Springer man en halvmara på träning så fixar man ett maraton. Fixar du ett maraton fixar man säkert ultravasan. Men man ska inte ge sig på det för fort och inte fastna i fällan med alla löpappar där man vill visa alla hur långt man har sprungit.

Vad rekommenderar du?

– Jag skulle säga att man till att börja med håller sig till varannan dag där man varvar mellan en mil och en halvmara och när man är bekväm med det går man uppåt. Jag skulle säga mellan 40-70 km i veckan innan man är riktigt stark.

Hur lång tid av förberedelse tar det innan man är redo för ett maraton?

– Det räcker med ett år. Om man bestämmer sig på hösten kan man nog springa Stockholm Maraton till sommaren. Bara om man inte bestämmer sig i augusti och börjar springa 30 km bara för att du kan, då kommer man troligtvis få ont i knän och fotleder. Det är bättre att springa 10, 15 & 20 km till en början och ju närmare loppet man kommer testar man på 30 & 35 km. Då har man musklerna och det handlar om att ha slitstarka muskler än att de är stora. Om man gymmar ska man hellre köra upprepade gånger på lägre vikter än att lyfta tungt.

Förutom själva löpmomentet, vad måste man mer ha för egenskaper för att bli duktig på långdistans?

– Det är pannbenet, man får inte bli för bekväm. Det märker man på många tävlingar som Ironman, man får inte bli bekväma och bekymrad över skoskav och väderförhållanden och tänka på det under ett lopp. Det gäller att bli van att springa när det är obekvämt. Jag kan ge mig ut innan frukost på mina träningspass och då springer jag fast jag är lite hungrig och småtrött, då blir det en bekväm känsla när du springer ett lopp när du är både utvilad och mätt.

– Man får inte hitta ursäkter utan man måste vara beredd på det mesta under ett lopp. Alla har ont i ett maraton, även eliten. Efter 35 km plågas alla i ett maratonlopp oavsett om du vinner eller kommer sist, avslutar Daniel Överfjord.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING