Håll relationen levande. Boka in beröringskväll i veckan är ett av alla råd som kuratorn och sexrådgivaren Lotta Kajving vill ge. Foto: Mostphotos

Förälska dig om och om igen – i samma partner

Alla dagar är viktiga i en relation. Men vi påminns extra när det är nytt år, för nu ska nästa år bli det bästa relationsåret på länge.

  • Publicerad 12:51, 6 jan 2019

Boka in en beröringskväll i veckan. Skumbad, titta på en film, massage, närhet, ömhet och sex. Det viktigaste att ni rör vid varandra på något sätt.

Behöver vi verkligen avge nyårslöften om att relationen ska bli bättre när varje dag är lika viktig i vår pågående relation? Det är temadagar som alla hjärtans dag, kramens dag, internationella kyssdagen med flera. Då ska vi slå till och fira som aldrig förr. Det ska bokas evenemang, bio, restaurang samt köpas presenter med mera. Genom att det är flera så kallade ”vanliga dagar” behöver vi aktivt fokusera på att varje dag är viktig och värdefull i en relation.

Hur vill du ha din relation? Gör en kontinuerlig check med dig själv lite då och då – ber och önskar jag vad jag vill ha i min relation? Är jag tydlig och talar om det?

Summan av kardemumman är en bättre relation när ni båda får utrymme att uttrycka vad båda känner och tänker. Diskutera och kompromissa men tappa inte bort dig själv. För många är detta självklarheter men om du tänker efter, agerar jag? Eller är det långt från tanke till handling? Det egna ansvaret är kärnan till en bra relation.

Kan du bli en bättre partner? Självinsikt och medvetenhet om den egna personligheten tycker jag är A och O. Vi kan alla bli lite bättre än vad vi var igår och med det stärks relationen till sig själv och till sin partner.

Börja rannsaka dig själv. Behöver jag bli mer kärleksfull, förstående eller kommunikativ? Att acceptera varandras olikheter är att få en bra och stabil relation. Fokusera mer på styrkorna hos din partner än olikheterna. Det handlar mycket om vad vi har för inställning. Berätta ofta vad ni uppskattar hos varandra.

Att ha för höga förväntningar på sin partner kan göra att du blir besviken. Den största boven i relationen är att ta varandra för givet som är det absolut vanligaste felet. Det gäller att hålla i förändringen för att slippa hamna på ruta ett igen.

När negativa tankar dyker upp om din partner hamnar relationen i en negativ spiral. Utav detta kan det bli onödiga gräl. Vad är då viktigast, att hamna i återkommande gräl eller att fokusera på att vi är olika i flera fall? Det som kan uppstå är att man försöker ändra på sin partner. När det gäller just gräl är det viktigaste att reda ut det. Många kämpar med näbbar och klor för att alltid få rätt i en diskussion. Är det värt det?

I stundens hetta kan det slinka ur många ord som man ångrar efteråt. Tänk på vad du säger, för det sagda ordet kan leva kvar och det går inte att ta tillbaka det. Ibland behöver såren läkas och det bästa är naturligtvis att reda ut grälet. Lär dig att förlåta din partner och mena det, va inte för stolt.

Känslorna i relationen då? De kommer och går. Ibland kan man vara fasligt trött på sin partner för att i nästa stund känna starka känslor. Ge varandra andrum, det betyder inte att man ska byta ut sin partner. Fortsätt agera kärleksfullt mot varandra så kommer känslorna tillbaka.  Sluta aldrig att utforska varandra. Med åren ändras vi som personer och saker som var viktiga förut är inte lika viktiga idag.

Hör av dig till din partners vänner, be dem boka in en helkväll med något som du vet att din partner gillar kanske hockeymatch, bio eller massage. Boka in en beröringskväll i veckan. Skumbad, titta på en film, massage, närhet, ömhet och sex. Det viktigaste att ni rör vid varandra på något sätt.

Ta en lång cykeltur med medhavd picknick eller en långpromenad. Lämna mobilen hemma. Lägg in påminnelser i telefonen och kalendern att du ska skicka sms, maila eller ringa och tala hur mycket du älskar och uppskattar din partner. Även hemskrivna lappar är en krydda i vardagen. Boka en resa utan din partner, att resa ensam stärker dig som person och du blir en bättre partner. Det ger dig möjligheten att längta efter din partner.

Önskar er alla en riktig fin start på 2019.  Fokusera på det som är bra och fungerar, ta itu med vad som behöver förbättras.  Det handlar mycket om inställning. Kom ihåg att pussas och kramas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING