Det är viktigt att skydda sig från solen, speciellt mitt på dagen. Foto: Mostphotos

"Ett malignt melanom som upptäcks tidigt har en bra prognos"

Undvik aktiv solning och skydda dig mot solen om du måste vistas ute. Solen, som vi längtar! När solen väl kommer med värme och ljus är vi inte sena att kasta av oss kläderna och lägga oss i solen och pressa! Men solens strålar är inte bara positiva – solen kan också ge hudcancer, malignt melanom, som är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

  • Publicerad 09:28, 13 maj 2019

Den 13-17 maj äger Euromelanoma-veckan rum då många landsting har undersökning utan remiss, men i Västerås finns inte den möjligheten.

Carina Tell, biträdande enhetschef på Hudmottagningen, Västmanlands sjukhus, säger att de har valt att inte vara med då det försvinner så många tider som behövs för dem som redan står i kö.

– Vi har svårt att hinna med dem som redan köar och vi tycker att det är viktigare att fortsätta där än att andra ska få gå före i kön. Har man en misstänkt hudförändring vänder man sig till sin vårdcentral som tar ett kort med en speciell teknik, korten skickas sen till oss och vi gör en bedömning utifrån dem.

Om hudmottagningen sen anser att förändringen bör undersökas och tas bort får man förtur till en eventuell operation.

Ju tidigare ett malignt melanom upptäcks desto större är chansen att bli av med sjukdomen.

– Ett malignt melanom som upptäcks tidigt har en bra prognos. En operation så är sjukdomen borta, säger Carina Tell.

Årets Euromelanoma-vecka fokuserar i år på medvetenhet, medvetenhet framför allt om solens skadliga strålar.

– Och jag tycker att fler och fler blir medvetna om att överdriven solning kan vara farligt. Ju fler gånger man bränt sig genom livet desto större är risken för hudcancer, så det är viktigt att se till att skydda sig så att man inte blir bränd.

Solen är också viktig för att kroppen ska kunna producera D-vitamin som behövs för att behålla hälsan, men för att kroppen ska bilda det livsnödvändiga D-vitaminet så räcker det med att man solar en kort stund.

– Om man solar armar, ben och ansikte i tio minuter per dag under sommaren, eller kanske 2-3 minuter mitt på dagen så räcker det. Man blir brun även under ett parasoll, fast det tar lite längre tid, avslutar Carina Tell.

Ju fler gånger man bränt sig genom livet desto större är risken för hudcancer. Foto: Mostphotos

Vad ska man titta efter?

Granska själv din hud då och då. Du kan använda ABCDE-knepet.

Asymmetri=oregelbundenhet. Melanom har ofta en oregelbunden form.

Border=gräns. Melanom har ofta en otydlig gräns.

Color=färg. Melanom kan ha blandade färger: brun, svart, blå, röd, rosa, vit.

Diameter. Melanom är ofta större, med en diameter över fem millimeter.

Evolution=utveckling. Födelsemärken eller leverfläckar som förändras på något sätt kan vara melanom.

Källa: 1177

Var ska jag titta?

► Undersök huden på hela kroppen.

► Ansiktet, huvudet, bakom öronen. Hårtork kan vara till hjälp om du har hår på huvudet. Blås håret åt sidan så att du ser hårbottnen.

► Halsen, bålen och under brösten.

► Armarna, armhålorna, armbågarna, händerna och naglarna.

► Nacken, ryggen och skinkorna. Be om hjälp eller använd en handspegel.

► Benen, fötterna, under fötterna och naglarna.

► Underlivet.

Källa: 1177

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING