Syglädje. Stig Sandberg i sin butik i Hallstahammar. Foto: Lasse Olsson

Stig är snart den ende i sin bransch

Stig Sandberg i Hallstahammar har ett mycket sällsynt jobb i dessa tider och är en av få kvar i sin bransch. Han säljer, lagar och servar symaskiner. – Jag skulle gärna lära upp en efterträdare, säger han.

  • Publicerad 15:25, 12 jan 2019

Stig Sandberg, 74, har drivit Hallsta Symaskiner i 37 år. Förutom att sälja och serva symaskiner till privatpersoner sköter han service och reparation av alla Västmanlands grundskolors symaskiner, sammanlagt 120 skolor. Dessutom har han även grundskolorna i Örebro, Karlskoga, Degerfors och Bålsta.

– Jag är den ende i regionen som arbetar med service till skolorna. Det är roligt, säger han.

– Lärarna nuförtiden är väldigt duktiga. De lyssnar in eleverna och går mycket på vad de vill göra. Skolans syslöjd, om den är bra eller dålig, avgör också mycket om eleverna fortsätter sy även i vuxen ålder.

Stig tycker att intresset för att sy har hållit sig ganska konstant under de 37 år han hållit på.

– Det var en svacka ett tag, men nu är det uppåt igen. Det är populärt med begagnade kläder. Folk syr gärna om kläder och förlänger eller kortar ben och armar, lagar eller kompletterar med fickor på olika ställen.

En annan stor förändring under hans tid i branschen är att priset på symaskiner blivit billigare.

– En maskin som exempelvis kostade 10 000 kronor i slutet av 1980-talet kostar nu cirka 6 500 kronor. Maskinerna är också bättre.

Ser gärna en efterträdare

Stig gillar att jobba och kommer att arbeta så länge han kan och är frisk. Men han skulle gärna se en efterträdare den dag han beslutar sig för att sluta.

– Kunderna säger ”Du får inte sluta Stig, vem ska vi då vända oss till?”. Jag skulle själv gärna lära upp min efterträdare och exempelvis gå bredvid första året. Jag är väldigt rädd om mina kunder och vill inte lägga ner utan att jag har någon som kan ta över, säger han.

En annan stor sak som hänt på senare år är att folk handlar mycket på nätet, exempelvis symaskiner, tyger och tråd. På nätet är priserna också ofta lägre än i butik.

– Jag försöker hänga med i konkurrensen från nätet och justerar mina priser så mycket som möjligt efter det.

Stig är ursprungligen från Kalix och flyttade till Hallstahammar 1966. Innan Stig öppnade sin butik jobbade han 17 år på Bulten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING