Forskare. De som forskat om Bergs socken. Stående från vänster: Göran Berg, Gösta Lundblad, Bengt Borg, Rolf Karlsson, David Lunde, Matts Hulth, Ingemar Holmén, Stig Wilander, Ing-Britt Klang och Brita Förnegård. Sittande från vänster: Leif Iwarsson, Sven-Georg Lindbom och Rolf Fredin.

Ny bok – om svunna tider i Bergs socken

Nyligen släpptes boken Bergs socken under 1900-talet. Boken berättar om människor, händelser och byggnader i trakten under drygt hundra år.

Publicerad

Bergs socken under 1900-talet är utgiven av Svedvi Berg Hembygdsförening i Hallstahammar. Det är en imponerande bok i A4-format, 300 sidor och nästan 1 000 bilder. Bakom boken står en arbetsgrupp på 13 personer inom hembygdsföreningen. De har träffat människor i bygden som berättat om svunna tider och som de skrivit ner. Men gruppen har även fått in färdiga texter av boenden samt mängder med foton. Det är foton från både nu och då.

– Det har varit ett jättekul arbete där man lärt sig mycket om trakten. Alla som ingått i gruppen och alla människor vi träffat har varit jättepositiva och det har blivet en fin sammanhållning bland alla inblandade, säger Leif Iwarsson, som varit redaktör/sammanhållande länk under arbetet.

Bergs socken har gräns i öster utmed väg 252, Köping/Munktorp i väster, E18 i söder samt Lisjö i norr. Som mest under 1940-talet bodde där cirka 800 personer. Bergs socken var egen kommun fram till 1952 då det slogs ihop med Hallstahammar. Fram till mitten av 1900-talet var socknen en typisk lantbruksbygd. Under 50–60-talet då industrierna blomstrade i Hallstahammar var det många som sålde eller arrenderade ut sin jord och skog och började arbeta på fabriksgolvet.

– Boken ger en inblick i hur livet på landsbygden tedde sig från slutet på 1800-talet och fram till nu. Den skildrar särskilt Berg men utvecklingen är allmängiltig för många socknar i Sverige. Ett särskilt kapitel ägnas också åt utvecklingen i landet i stort, säger Leif Iwarsson.

Ett kapitel i boken är skrivet av Ingeborg Granberg (gift Andersson) som berättar om den tid hon jobbade som bodbiträde i Konsum i Berg. Affären var navet i bygden där människor träffades och skvallrade om de senaste händelserna. Hon berättar också om hur det var under kriget. Ett annat kapitel skildrar idrottsföreningen Norrby IK som bland annat ägde och drev dansbanan i socknen. De anordnade dans två gånger i veckan där intäkterna gick till föreningen.

I boken berättas också om socknens mest framgångsrika idrottsperson genom tiderna, simmaren Johanna Holmén (gift Hallberg). Hon bärgade bland annat hem fler än 25 SM-guld. 1982 var Johanna rankad som nummer sex i världen på 200 meter ryggsim. Efter simmarkarriären var hon även given i landslaget i vattenpolo.

Konsum. Filip Larsson/Lanemark, Ingeborg Granberg och Ingvar Eriksson utanför Bergs Konsum.
Bokomslaget.
Simning. Simmarstjärnan Johanna Holmén.

Här kan man köpa boken

Bok: Bergs socken under 1900-talet

Utgiven av: Svedvi Berg Hembygdsförening

Finns att köpa: Kanalmuséet, Biblioteket samt S:t Lars församlingsgård.

Powered by Labrador CMS