Kalle Stigevik ordförande i Ramnäs IF sen 15 år ser fram emot festdagen. Foto: Helena Andersson

Idrottsföreningen i Ramnäs firar ett sekel

Den anrika föreningen Ramnäs IF fyller 100 år den 21 september. För att fira arrangerar man en dag med olika aktiviteter på idrottsplatsen och en fest på kvällen.

  • Publicerad 17:02, 15 sep 2019

Det ringer spelare som inte bor här längre och säger att de hört talas om festen och att de vill vara med. Det känns väldigt kul att kunna göra något sånt här

Ramnäs IF:s ordförande sedan 15 år tillbaka, Kalle Stigevik, berättar att det är kärleken till orten, idrotten och föreningen som hans engagemang kommer ifrån och att arbeta ideellt tillsammans med andra ger sammanhållning och sammanhang vilket gör att ortens förening fortfarande har en själ.

– Tvåhundra personer har hittills anmält sig till festen. Nästan varenda spelare och andra som varit delaktiga anmäler sig, och där ser man ju intresset. Det ringer spelare som inte bor här längre och säger att de hört talas om festen och att de vill vara med. Det känns väldigt kul att kunna göra något sånt här, säger Kalle Stigevik.

Nu för tiden är fotbollen den enda idrotten som bedrivs i föreningen, tidigare fanns en mängd idrotter som bandy, orientering, hockey och friidrott.

– Då bodde alla här i bygden och satt inte framför datorn på samma sätt. Det var idrottsklubbarna som socialt höll samman invånarna.

Men engagemanget för föreningen är stort på orten, det finns inga problem med att rekrytera tränare och andra som vill hjälpa till.

– Idag har vi en blandad styrelse med ungefär hälften kvinnor och hälften män. Vi har även två nya unga tjejer som just har blivit invalda i styrelsen och väldigt många nya, både kvinnor och män som hjälper till som tränare.

Kalle Stigevik berättar att Ramnäs IF satsar stort på ortens ungdomar och barn mellan 4 och 13 år och därför har man valt att ge alla dem ett gratis fotbollsställ.

Ungdomssektionen som låg nere en femton år har sen den drog igång igen för cirka fem år sen blivit riktigt stor.

– Vi fokuserar på barn mellan 4 och 13 år, men sen räcker vi inte riktigt till. Vi får inrikta oss på att ha ungdomsverksamhet eftersom att när man kommer upp i högre ålder krävs att man lägger ned så mycket mer tid och då blir det svårt med bara ideellt arbetande ledare.

Satsning på tremanna

Ramnäs IF har också investerat för att kunna delta i Svenska fotbollsförbundets satsning tremannafotboll.

– I tremannafotboll spelar de yngre tre mot tre på en plan med sarger och mindre mål. Det här är för att alla på planen ska bli delaktiga i spelet. I somras hade vi en väldigt uppskattad cup där 50 lag deltog.

Dessutom har man fortfarande ett herrlag i division fem.

– Division fem i år är lite tuff, men nog ska vi fixa kontraktet. Det här är fjärde året i femman, och det första året vi gick upp var vi till och med och krigade för att gå upp i fyran.

Ramnäs IF har något ganska unikt. De äger sen 1961 sin egen idrottsplats.

– Men det innebär ju samtidigt att har vi ansvaret för skötseln, underhåll och kostnader för driften. Vi har ju inget mer än medlemsavgifter, några sponsorer och några arrangemang.

Alla i föreningen jobbar ideellt, och med minskade bidrag från kommunen är det inte alltid lätt att få pengarna att räcka till.

– Men är det någon som ska driva det här så är det vi som bor här. Vi kan ju inte klaga på att inget händer. Varför man gör det jobbet är för att den här själen och kärleken till föreningen finns.

Framtiden ser ljus ut för Ramnäs IF och snart rullas röda mattan ut när klubben firar 100 år med en hejdundrande festdag!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Förändringarnas vindar i handeln – hot eller möjlighet?

Vårt namn Almi Företagspartner beskriver bra hur vi jobbar. Vi är en partner som tillsammans med dig som är företagare samarbetar med din bank, revisor eller någon annan rådgivare som du diskuterar...måndag 2/12 20:39

​​Sanningen bakom den stora turistsuccén

Rapport efter rapport visar att turismen ökar i Västmanland. Vad beror ökningen på? Och stämmer det verkligen? Västerås Tidning Business har sökt efter sanningen bakom siffrorna. Av Jonas Edberglördag 30/11 9:10

Öppnar på måndag – nya Turbine hotel ska locka företagen

”Brinner verkligen för det här nya konceptet” Nu ska affärsresenären få ett naturligt hem i Västerås. När Turbine hotel från den 2 december tar emot sina första gäster ska det vara med en tydlig businesskänsla. Med storasyskonet Steam hotel vägg...tisdag 26/11 15:42

Det väntas Musikhjälpen betyda för Västerås

Musikhjälpen arrangeras i år i Västerås. Västerås Marknad & Näringsliv AB hoppas på att besökarna genererar omsättning i butikerna i centrum.måndag 25/11 10:09

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING