Huskurage. Peter Svensson föreläser på Sagabiografen på onsdag.

Huskurage – så kan våldet förebyggas i Hallstahammar

Projektet Huskurage ska stärka tryggheten i svenska hem. Nu kommer initiativtagaren till Hallstahammar och föreläser i det viktiga ämnet.

Publicerad

Det hörs skrik och dunsar från grannlägenheten. Vrider du upp volymen på teven och hoppas det ska upphöra – eller ringer du på och frågar vad som händer?

– I så fall kan du sätta stopp för misshandel just där och då – kanske till och med rädda liv, säger Peter Svensson.

Han är, tillsammans med kriminologen Nina Rung, initiativtagare till projektet Huskurage som ska stärka tryggheten i svenska hem och som nyligen införts på Hallstahem.

På onsdag,12 september, har kommunen och Hallstahem bjudit in allmänheten till en föreläsning med Svensson. Han har även deltagit i arbetet med uppförandekoden inom svensk elitfotboll och föreläser nu landet runt om machokultur, normer och maskulinitet.

– Jag kommer att beröra allt detta under min föreläsning i Hallstahammar. Hur vi hjälper våra barn att hitta rätt bland normer och förväntningar, vad #metoo egentligen bottnar i och hur vi tar oss framåt, hur vi pratar med barnen om våld och psykisk ohälsa. Och självklart pratar vi Huskurage, säger Peter Svensson i ett pressmeddelande.

Idén till Huskurage tog fart i april 2014. Nina Rung och Peter Svensson formulerade en kortfattad och enkel policy i syfte att sprida kunskap om hur grannar ska agera vid oro och misstanke om våld i nära relationer. Nu är policyn antagen av en lång rad bostadsbolag och bostadsrättsföreningar från norr till söder. Våld i nära relationer är vanligt, såväl globalt som inom landets gränser.

– Globalt klassas våldet som ett folkhälsoproblem. I Sverige kostar våldet drygt fyra miljarder kronor varje år. Varje dag anmäls 50 fall av våld i hemmet. Varje år dödas cirka 25 personer av närstående och 200 000 barn, alltså var tionde barn i Sverige, lever med våld i hemmet. Det är ohyggliga siffror vi talar om, säger Peter Svensson.

Med Huskurage vill de förebygga våldet.

– Vårt mål är att policyn ska spridas till alla 290 kommuner i landet, förklarar han.

Per Ersgård är kommunpolis i Hallstahammar och är mycket positivt inställd till initiativet.

– Huskurage ser jag inte bara som ett positivt komplement till det vardagliga civilkuraget utan även som en brottsförebyggande insats. Att bry sig bygger på medmänsklighet och omtanke. Dessa egenskaper måste vi ha mera av i vårt samhälle idag, säger Per Ersgård.

Föreläsning på Sagabiografen 12 september

Vad: ”Metoo – vägen dit och vägen därifrån: hur kan vi vuxna i föreningslivet, på jobbet och på fritiden förebygga den kultur som föder hårda attityder, glåpord, våld och övergrepp?
När: 12 september klockan 18–19.30.
Var: Sagabiografen, Hallstahammar.
Kostar: Fritt inträde. Alla är välkomna.

Powered by Labrador CMS