Fler sommarturister i länet än innan pandemin

Den senaste statistiken från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på kommersiella turistboenden i Västmanland har ökat med 10 procent sedan 2019.

Publicerad

Antalet gästnätter ökade i Västmanlands län under sommaren jämfört med 2021, och är nu rentav högre än innan pandemin. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.

Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden uppgick till omkring 374 700 i Västmanland under juni, juli och augusti. Det är en ökning med sju procent jämfört med föregående sommar, och tio procent fler än 2019.

Både antalet gästnätter för svenska och utländska turister ökade jämfört med i fjol. Men pandemin innebar ett stort utländskt turisttapp för besöksnäringen och sommaren 2022 bokfördes fortfarande färre utländska gästnätter i Västmanland än innan pandemin.

– I landet som helhet ser vi en rekordstor ökning av utländska besökare jämfört med ifjol, till följd av de släppta restriktionerna. Det är efterlängtade siffror för besöksnäringen, som har varit en av de mest utsatta branscherna under pandemin. Den stora omställningen har dock lett till svårigheter för företagen att hitta personal, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.

Denna sommar stod de utländska turisterna för ungefär nio procent av gästnätterna i Västmanland. Tyska invånare stod för flest gästnätter.

– De tyska besökarna lockas främst av Sveriges unika naturupplevelser. Sverige är dessutom världsledande inom hållbart resande, vilket talar för att de tyska gästnätterna kommer att fortsätta att öka, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.

Under sommarmånaderna är hotell den vanligaste anläggningsformen i Västmanlands län. 54 procent av alla gästnätter registrerades på hotell.

– Överlag i landet drabbades hotellbranschen hårt under pandemin när de utländska turisterna uteblev. I år valde fler inhemska, svenska turister att bo på hotell än i fjol. Det tillsammans med återkomsten av de utländska turisterna gör sommaren 2022 till en rekordsäsong för hotellbranschen, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.

Powered by Labrador CMS