Just nu skuttar det omkring nyfödda lammungar på Vallby friluftsmuseum. Foto: Sofie Tejre

Bäääbislycka på Vallby

13 lammungar har hittills fötts på Vallby friluftsmuseum i Västerås. Ett lika säkert som urgulligt vårtecken.

  • Publicerad 18:05, 5 apr 2019

De första lammen föddes redan i mitten av mars, och har hunnit bli stadiga på benen. Den senaste tackan hade lammat bara dagen innan Västerås Tidning fick hälsa på i fårhagen.

– Vi väntar på tre tackor till som ska lamma, så de ungarna kommer när som helst skulle jag gissa, säger Elin Rynger, museiboende på Vallby friluftsmuseum.

Hon berättar att allt har gått bra hittills, men att det är en lammunge som blivit bortstött av sin mamma och därför måste matas med flaska.

– Det var en förstagångstacka som fick två lammungar, och då kan det bli så att de tycker att det bara är den ena som är hennes. När en tacka har bestämt sig för att det inte är hennes unge tar hon inte till sig den. Det är egentligen ett naturligt beteende som kan bli lite fel, berättar Elin Rynger.

Får ni som jobbar här en speciell relation med det lammet nu?

– Ja, det får man ju eftersom den blir så tam. Men sen vill vi ju att den ska tillbaka till flocken, därför tar vi alltid med den hit när vi är här så den får vara med de andra. Vi hoppas det ska vara någon tacka som låter den få vara med lite grann.

Vallby friluftsmuseum får lammungar varje år, och fungerar som en genbank för rasen Gästrikefår, som är en utrotningshotad art.

Vad händer med lammen som föds här sen när de blivit stora?

– Eftersom vi är en genbank för den här rasen är det en del lamm som får vara kvar. En del lamm säljs till andra genbanker, eller att vi byter avelsmaterial med varandra. Några går till slakt också.

Lammen är dock kvar i Västerås hela sommaren, även om en del kommer att beta på andra ställen än just Vallby friluftsmuseum.

– Vi har ett samarbete med andra verksamheter inom Västerås stad, så en del får beta i stadsnära naturparker. Några går ute på Rönnby och det finns en del hängn runt om i Hamre och även på Gryta.

Vårkänslor. Elin Rynger, museiboende på Vallby friluftsmuseum, kramar om en av tackorna som just fött lamm.

Foto: Sofie Tejre

Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING