Vart tog individen i MP:s skolpolitik vägen?

Elisabet Knutsson (MP), riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson, och Markus Lindgren (MP) skriver i Västerås Tidning (15/11) om hur de vill se mer blandade elevgrupper genom politisk styrning. Vart har det gamla Miljöpartiets vurm för individers olikheter, frihet att välja och att låta alla blommor blomma tagit vägen, undrar jag?

Publicerad

Replik till: (MP) "Lika barn leker inte bäst"

Miljöpartiet har genom åren varit en friskolevän. I motsats till de socialistiska partiernas centrala och kollektivistiska lösningar har Miljöpartiet gått i bräschen för att medborgare ska ha alternativ. Den som vill starta en skola ska kunna göra det utan att det ska överprövas av politiker, förutsatt att grundläggande krav finns på plats.

Men valfriheten är nu istället hotad av den regering Miljöpartiet ingår i. Det förslag till begräsningar av friskolors ekonomi, såväl vinstdrivna som icke vinstdrivna, som regeringens utredare föreslagit innebär omöjliga villkor för nästan alla friskolor. Regeringen har signalerat att ett förslag likt detta kommer i dagarna.

Idag finns det mycket liten skillnad mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet från ett friskoleperspektiv. Får ni som ni vill är det tack och adjö för den pluralism som friskolorna erbjuder. Individperspektivet är helt borta i miljöpartiets utbildningspolitik. Det är i stället den sociala ingenjörskonstens perspektiv som gäller.

Miljöpartiet sitter dessutom med i den styrande koalitionen i många kommuner. Det är era kommunpolitiker som kommer få hantera alla dessa tusentals friskoleplatser som riskeras behöva komma in i det kommunala systemet. Hur ska ni lösa det?

Fokus från utbildningsdepartement handlar om att ovanifrån med politikens magiska hand blanda elever till en sammansättning som anses bra. Den enskildes behov kommer i andra hand. Visst är det bra när elever möts med olika bakgrund. Men det måste ske frivilligt och utan styrning ovanifrån.

Att några få friskolor med ovanlig hög konkurrens ska ändra sina köregler lär få begränsad effekt. Särskilt med tanke på att många friskolor själva är på väg att ändra köreglerna så att det inte går att stå i kö från när barnet är mycket litet.

En viktigare fråga är att det på många ställen i landet nu införs aktivt skolval. Det vill säga att alla förväntas göra ett val av skola baserat på relevant information. På så sätt kommer vi ifrån att det är välinformerade föräldrar som tenderar välja skola.

Aktivt skolval borde Miljöpartiet lägga sin energi på istället som nu motverka friskolor på bred front.

Powered by Labrador CMS