Flygplatsfrågan kan bli avgörande i valet 2018. ×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Statsvetaren om de lokala valen: ”Det är mer öppet än någonsin”

Om ett år är det val. Västerås Tidning tog ett snack med statsvetaren Joakim Johansson om varför man ska rösta i de lokala valen, vilka partier som kommer gå framåt i Västerås och vilka frågor han tror kan avgöra var makten hamnar. – Flygplatsen är en fråga med politisk sprängkraft, säger han.

Publicerad

Det är mindre än ett år kvar till valet. Då ska väljarna avgöra var makten ska hamna i riksdagen, i kommunen och i landstinget.

Men hur viktigt är det egentligen att man röstar i de lokala valen?

–Det är absolut viktigt, säger Joakim Johansson, som är universitetslektor i statsvetenskap vid Mälardalens högskola.

– Många frågor som direkt påverkar människor, som skola och vård och omsorg, beslutas på kommunal nivå. Och kommunerna går mot ett allt större självstyre i Sverige.

82,4 procent av de röstberättigade i Västerås röstade i senaste kommunalvalet. Det var en ökning sedan valet 2010 och den högsta siffran sedan 1994.

– Det är självklart positivt. Sen beror det nog mycket på att det finns en tendens till ökad polarisering i samhället över tid. Även på kommunal nivå. Delvis på grund av att flyktingpolitiken har blivit en sådan stor fråga, menar Joakim Johansson.

Han anser dock att det är bra med tydliga ideologiska skillnader mellan partierna.

–Det engagerar medborgarna. Sen måste vi kunna hantera konflikterna som uppstår och vara överens om spelreglerna.

Även om valdeltagandet ökar på lokal nivå i Västerås så var det fortfarande fler västeråsare som röstade i riksdagsvalet än i kommunalvalet 2014. Något som inte överraskar statsvetare Joakim Johansson.

– Ett skäl är väljarkåren. I de lokala valen finns inget krav på svenskt medborgarskap. Och bland människor med utländsk bakgrund är valdeltagandet lägre, berättar han.

– Sen att lokala partier och politiker syns mindre i medieflödet är så klart en faktor. Bilden som väljarna har är att det är mer samförstånd på kommunal nivå. Att man tycker ungefär lika.

På riksdagsnivå har bland annat Sverigedemokraterna och Centern haft stark medvind sedan förra valet, medan Miljöpartiet och Moderaterna har det kämpigare.

Tror du att vi kommer få se samma tendenser på lokal nivå?

– Jag tror att Sverigedemokraternas stöd kommer ligga nära riksnivån. Men när det gäller Centern är jag tveksam. De är i opposition på riksnivå, men tillhör styret här. Det gör stor skillnad. Sen finns det en Annie Lööf-faktor som inte får samma slagkraft lokalt, säger Joakim Johansson.

Vilka lokala frågor tror du kan vara avgörande om ett år?

– Jag tror att flygplatsen kan segla upp som en het fråga. Hur mycket och hur länge kommunen ska subventionera den. Det är en fråga med sprängkraft, säger han.

– Sen har ju frågan om uppdelade badtider debatterats hårt under senaste tiden. En sådan fråga kan också bli avgörande.

En av de hetaste politiska frågorna sedan förra valet har inte handlat om skola, vård eller flyktingpolitik. Utan om rösträtt från 16-årsålder i kommunalvalet. Något en demokratiutredning som lades fram förra året föreslog.

– Spontant tycker jag att det låter som ett bra förslag. En stor utmaning för demokratin är att få yngre människor att engagera sig i politiken. Utifrån det skulle detta vara ett steg i rätt riktning, säger han.

Vad skulle det göra med valresultatet?

– Det skulle bli skillnader. Det är känt att yngre människor i större utsträckning röstar på ytterligheter.

Kristdemokraterna och Centern är Västerås två minsta partier av de som har mandat i kommunfullmäktige. Ändå tillhör de den styrande majoriteten tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vad gör det med synen på demokrati?

– Det är en utmaning för demokratin att hantera. När partier får mycket större inflytande än vad de har röster. Men med den typen av valsystem vi har (proportionellt valsystem) tillsammans med låga eller inga procentspärrar, får vi nog leva med det. Annars krävs ett helt annat valsystem, menar Joakim Johansson.

Till sist, vilka styr Västerås efter nästa val?

– Det enda jag kan säga säkert är att det kommer vara osäkert och öppet. Både när det gäller hur det kommer gå för partierna och vilka som kommer bli styrande majoritet. Det är mer öppet än någonsin!

De styr kommunfullmäktige i Västerås:

valresultat 2014 i procent

Socialdemokraterna (34,4)

Miljöpartiet (6,6)

Centern (5,56)

Kristdemokraterna (3,82)

De styr regionfullmäktige (fd landstingsfullmäktige) i Västmanland:

Socialdemokraterna (34,98)

Vänsterpartiet (6,68)

Miljöpartiet (6,2)

Powered by Labrador CMS