Mälarhamnarna uppmanar ministern att frysa höjningen av farledsavgifterna

I ett öppet brev uppmanar ledningen för Mälarhamnarna i Västerås och Köping infrastrukturminister Tomas Eneroth att omgående frysa höjningen av lots- och farledsavgifterna: "För klimatets skull, för vägarnas skull, för järnvägens skull och för sjöfartens skull."

  • Publicerad 09:56, 3 jan 2018

För att nå de uppställda klimatmålen behöver godstransporter flyttas över från landsväg till järnväg och våra vattenvägar. Mål och ambitioner finns beslutade på nationell nivå, men också förväntningar från EU och bindande genom klimatavtalet i Paris. Sverige måste göra mer och lämna ett betydligt större internationellt bidrag. Och det börjar bli bråttom.

Går detta att genomföra? Nej och Ja.

Att flytta över godstransporter från landsväg till en redan överutnyttjad järnväg är mindre lämpligt, däremot går det alldeles utmärkt att flytta över gods till våra vattenvägar. Sverige har en lång kuststräcka och insjöfarleder med hamnar som har ledig kapacitet.

Mälarhamnarna i Västerås och Köping är beredda att ta emot betydligt större volymer gods, säkert är det så även i många andra svenska hamnar.

Att flytta över gods från landsväg och järnväg till sjöfarten är bra för miljön. Samtidigt avlastas vägar och järnvägen så att där skapas bättre tillgänglighet för de transporter som inte kan flyttas över till sjöfarten. Överflyttning av gods till sjöfarten är en omvandling som går trögt för att det finns invanda handlingsmönster och förhållningssätt som måste ändras. Ett annat stort hinder som är på väg att införas är höjda lots- och farledsavgifter.

Varför motarbeta lösningen på två problem istället för att införa olika former av styrning; incitament, avgifter och regleringar, som entydigt syftar till överflyttning av gods från landsväg och järnväg till sjöfarten?

För varje tonkm som flyttas från väg till sjö minskar koldioxidutsläppen med 50 %. Räknas de totala externa effekterna in blir reduktionen 70 %. Och det börjar bli bråttom. 2030 ska utsläppen från transportsektorn ha minskat med 70 %.

De aviserade höjningarna av lots- och farledsavgifter som ska träda i kraft i januari 2018 innebär inte bara att den nödvändiga överflyttningen till sjövägen stannar av. Vi har redan exempel på där det till och med går åt andra hållet. Gods som idag lastas på fartyg i en hamn i Mälaren kommer fr. o. m. januari 2018 på grund av de höjda avgifterna istället att köras på lastbil. En oroande utveckling som går helt stick i stäv med de intentioner regeringen har.

Vi uppmanar därför infrastrukturminister Tomas Eneroth att omgående frysa höjningen av lots- och farledsavgifterna. För klimatets skull, för vägarnas skull, för järnvägens skull och för sjöfartens skull.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING