Hyresgästföreningen: "Tänk om, tänk rätt – sätt stopp!"

Mimer har meddelat att de planerar att sälja 750 lägenheter på Bäckby och Skallberget till bolaget D. Carnegie. Vi på Hyresgästföreningen uppmanar bestämt kommunfullmäktige att rösta nej till den planerade försäljningen. Vår ståndpunkt är klar: D Carnegies förvärv är en mycket dålig nyhet för hyresgästerna.

  • Publicerad 18:19, 19 dec 2017

När Mimer gått ut med sina försäljningsplaner har man försökt ge lugnande besked till oroliga hyresgäster. När man nu väljer att sälja till Carnegie ser vi, som har lång erfarenhet av detta bolag, att framtidsutsikterna i själva verket är starkt oroande.

Renoveringar med skyhöga hyreshöjningar

Bolaget D Carnegie sysslar med så kallade konceptrenoveringar. Det innebär att när en lägenhet blir tom på grund av hyresgästbyte, passar man på att renovera upp dem till toppskick. Följden av detta? Skyhöga hyreshöjningar. Carnegie har ett mål med sina nyförvärvade fastigheter: alla lägenheter ska vara upprenoverade inom tio år. I en tid då behovet av goda bostäder till rimliga kostnader är stort, har vi inte råd att låta Västerås bostadsmarknad präglas av liknande aktörer.

Oseriös förhandlingspart

Carnegie har också satt i system att begära oskäliga hyreshöjningar för sina nyrenoverade lägenheter. De väljer också att lyfta ut både varm- och kallvatten ur hyran, vilket innebär en hyreshöjning med 65 kr/kvm. Vi på Hyresgästföreningen kan aldrig acceptera de hyresnivåer de vill ha. När D Carnegie möter på motstånd från oss väljer de systematiskt att frånträda förhandlingarna och sätta sina egna, oförhandlade hyresnivåer. D Carnegie skenförhandlar.

Dåligt underhåll

Vi på Hyresgästföreningen företräder mer än en halv miljon hyresgäster i hela landet, både i förhandlingar och ärenden då man har problem med sin hyresvärd. Vi har en tydlig bild av Carnegie som ett bolag som gång på gång missköter underhåll av sina fastigheter: i lägenheter, i gemensamma utrymmen och i utemiljön. Vi har en rad exempel på gravt eftersatt underhåll i Carnegies bestånd.

Tänk om, tänk rätt – sätt stopp! När Mimers fastigheter låg ute för försäljning fanns det en rad seriösa, långsiktiga bostadsbolag som visade sitt intresse att köpa, men ingen av dem kunde erbjuda samma summa som Carnegie. Vi ser dock att när ett allmännyttigt bostadsbolag som Mimer beslutar sig för att sälja ut vissa fastigheter måste målet var att sälja till en aktör som kan garantera en långsiktig, seriös förvaltning av dessa bostäder.

Vårt budskap till Västerås politiker är tydligt:

Sätt stopp för den planerade försäljningen till Carnegie. Utsätt inte hyresgästerna för att deras hem tas över av en oseriös aktör. Hyresgästerna förtjänar bättre!

Johan Pelling, regionchef, Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Torbjörn Rönnkvist, regionordförande, Hyresgästföreningen Region-Aros

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING