Debatt: Vad är grejen med Miljöpartiet?

Vår generation har en unik möjlighet, vi är den första generationen som kan bekämpa fattigdomen. Vi har också ett stort ansvar, vi är nämligen sista generationen som kan rädda planeten.

  • Publicerad 13:21, 1 feb 2018

Förutsättningarna för ett stabilt klimat är permanenta isar på nord och sydpolen. De reflekterar ca 80 % av den inkomna värmen från solen ut i rymden och hade vi inte haft dem hade det varit omöjligt att rädda klimatet. Utan dem hade jorden fått en självuppvärmande effekt. Det är en effekt som vi människor inte kan motverka när den väl skett. Jorden försöker dock hjälpa oss och vi har möjlighet att rädda den. Men snart kommer den gå över i ett självförstörande läge, låt oss stoppa klimatförändringarna innan dess.

Klimatet är också vår tids största rättvisefråga. När den rika delen av världen släpper ut växthusgaser är det de absolut fattigaste som drabbas hårdast. År 2030 beräknas över hundra miljoner människor ha dött på grund av klimatförändringarna. Stora delar av Afrika kommer vara helt obeboeliga, detta kommer innebära att hundramiljontals människor mister sina hem och tvingas fly. Frågan är bara vart de ska fly. Redan idag märks klimatförändringarna tydligt. I hela världen upplevs extremväder, översvämningar och torka. Om vi i framtiden vill leva på jorden måste vi våga tänka om.

Ett samhälle där vi vågar göra något åt klimathotet kommer bli mycket roligare att leva i. Det är ett samhälle med fler möjligheter till mötesplatser, ett samhälle med solidaritet där vi vågar hjälpa varandra.

Det finns hopp om klimatet. Sverige har världens mest ambitiösa klimatmål. Lagförslaget lades fram av Miljöpartiet och röstades igenom med bred majoritet den 15 juni 2017. Den nya lagen innebär att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp (utsläpp över huvud taget) av växthusgaser.

Vad är då grejen med Miljöpartiet? Utan Miljöpartiet hade Sverige aldrig fått igenom den historiska miljöbudgeten på 10 miljarder kronor, en fördubbling från den borgerliga regeringens tid. Miljöpartiet har aldrig varit så viktiga i regering som nu. Vi inför flygskatt, bonus-malus system (billigare med klimatbil, dyrare med koldioxidbränsle), en bindande klimatlag, sänkt moms på reparationer, utbyggnad av tågtrafiken, etappmål för transportsektorn, energiöverenskommelse som innebär 100 % förnyelsebar el till 2040 och mycket mer.

Men det finns mer att göra, vi i Miljöpartiet och Grön Ungdom kommer fortsätta kämpa för klimatet. Men vi behöver din röst. Valet 2018 kommer bli ett historiskt val, vi avgör inte bara Sveriges, utan hela världens framtid.

Melvin Petersén

Språkrör för Grön Ungdom Västmanland

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING