"På sätt och vis har vi ansvar för en av de absolut viktigaste frågorna för hela landets tillväxt: möjligheterna för små och stora företag att bedriva verksamhet och att växa" Så säger Åsa Eriksson (S) om att sitta i näringsutskottet. Foto: Socialdemokraterna Västmanland

"Vi politiker kan vara en bricka i pusslet som gör att det blir bättre för företagen"

Kommunalrådet från Norberg tog plats i riksdagen 2016 för att vikariera för föräldralediga kollegor. Efter valet 2018 blev hon ordinarie riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet – där politik och företagande möts. – Politik är väldigt sällan "one-man-show" utan man jobbar tillsammans: med företag, med kommunpolitiker, med andra partier, med regeringen. Det handlar om att sätta igång processer, att trycka på rätt knappar, prata med folk – så att rätt saker händer, säger Åsa Eriksson (S).

Publicerad

Socialdemokraten Åsa Eriksson är i grunden SO-lärare. Hon har jobbat som utbildare, säljare på ett par olika IT-företag och som projektledare för samverkan mellan skola och näringsliv. Hon gick med i Socialdemokraterna 2006 och 2011 blev hon kommunstyrelsens ordförande i Norberg. 2014 blev hon rikskänd i samband med den stora skogsbranden i Västmanland där Norberg drabbades hårt och stod på gränsen till evakuering. Under 2015 fortsatte hon vara en nationell röst i samband med Sveriges stora flyktingmottagande, då många människor hamnade i Norberg, då en kommun med drygt 5600 invånare.

2016 skulle dåvarande riksdagsledamoten Olle Thorell (S) vara föräldraledig och Åsa Eriksson hoppade då in och vikarierade. Senare fick hon även vikariera för Anna Wallén (S) som även han skulle vara föräldraledig. Inför valet 2018 stod hon på tredje plats på Socialdemokraterna Västmanlands riksdagslista och fick efter valet en ordinarie plats. Idag är hon riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet. Näringsutskottet som arbetar med områden som näringspolitik regional tillväxt, handel, energipolitik och patent- och upphovsrätt. Frågor som rör statliga företag som till exempel LKAB, SJ och Vattenfall behandlas också av utskottet.

– På sätt och vis har vi ansvar för en av de absolut viktigaste frågorna för hela landets tillväxt: möjligheterna för små och stora företag att bedriva verksamhet och att växa. Samtidigt ska man vara medveten om att väldigt många av de frågor som är viktiga för företag egentligen hanteras av andra utskott, som skatteutskottet till exempel. Vi brukar konstatera internt att vi ansvarar för många viktiga frågor, men på vårt eget bord kommer propositioner i ganska få ärenden, säger Åsa Eriksson.

Av de frågor som näringsutskottet primärt jobbar med har Åsa Eriksson specifikt två stycken i sin portfölj: frågor som rör handelspolitiken och frågor som rör patent- och upphovsrätt.

– Men sen är vi allmänpolitiker som bland annat innebär att jag dels engagerar mig i alla frågor som rör Västmanland och dels ska jag kunna svara på alla frågor som rör näringspolitik.

Från Sveriges Kompetensriksdag. ABB:s Johan Söderström, Åsa Eriksson och Johan Waller, Centigo. Foto: Socialdemokraterna Västmanland

Åsa Eriksson satt i näringsutskottet redan under den tid hon vikarierade för Anna Wallén, så en något längre tid än senaste mandatperioden har det blivit i utskottet.

Vad skulle du säga att du har åstadkommit hittills under din tid i näringsutskottet?

– Det är en jättesvår fråga att svara på, eftersom det är sällan man åstadkommer någonting själv. Men det som Anna (Wallén) jobbade mycket med och som jag fick fortsätta med var handelsavtalet mellan EU och Kanada, som vi faktiskt röstade igenom i riksdagen under min tid. Anna gjorde det stora förarbetet så det ska hon ha cred för, men sen fick jag chans att ta upploppet. Det var ett jätteviktigt avtal - inte minst för företagen i Västmanland eftersom vi har så många företag här som är exporterande företag. Handelsavtalen är nyckeln för export och import mellan Sverige och andra länder.

Hon nämner också arbetet med energipolitiken och utmaningen med kapacitetsbrist som inom en nära framtid kommer att märkas inte minst här i Mälardalen. Efter att Eva Lilja, Västerås näringslivsdirektör, gjort Åsa Eriksson uppmärksam på problemet ordnades ett möte med västmanländska företag och dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S).

– Sedan har jag jobbat vidare med energifrågan i näringsutskottet och nu händer saker på det här området. Åtgärder är planerade för att vi ska få en bättre energiförsörjning så att vi kan ta emot fler etableringar i Västmanland. Men jag vill absolut poängtera att det inte är jag, personligen, som löst det här. Vi politiker kan vara en bricka i pusslet som leder till att det blir bättre. Men politik är väldigt sällan "one-man-show" utan man jobbar tillsammans: med företag, med kommunpolitiker, med andra partier, med regeringen. Det handlar om att sätta igång processer, att trycka på rätt knappar, prata med folk – så att rätt saker händer.

Förutom energiförsörjningen, vad ser du mer för utmaningar för företagen i Västmanland framöver?

– Det som nästan alla lyfter, oavsett storlek på företagen, är kompetensförsörjningen. Det har inte blivit ett mindre problem trots regeringens satsning på fler utbildningsplatser. Det som jag fått med mig väldigt konkret från flera industriföretag i Västmanland och något som jag kommer att motionera om i riksdagen, är att det inte räcker med fler utbildningsplatser utan vi måste göra utbildningarna ännu mer flexibla. Detta för att man ska kunna jobba kvar på sitt jobb samtidigt som man ställer om eller bygger på sin kompetens. För företagen har inte råd att avvara personal ur produktionen under tiden som de studerar.

Olle Thorell (S) och Åsa Eriksson (S) under ett besök i Västerås. Foto: Sofie Tejre

En annan stor utmaning som hon ser, som också hör ihop med kompetensförsörjningen, är digitaliseringen.

– Alla företag i princip håller just nu på att ställa om. Det är mer och mer digital styrning och digitala processer och då måste personalen också hänga med.

Som tidigare kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Norberg, som är en av Västmanlands minsta kommuner sett till antalet invånare ser hon också en utmaning i att behålla jobben på de mindre orterna.

– Det finns ett enormt driv, mycket idéer och folk som verkligen värnar om sin byggd och vill driva företag även på de mindre orterna. Jag ser att de är tre saker, egentligen samma saker som i hela Sverige, som är nyckeln till arbete och företagande: det måste finnas infrastruktur, det måste finnas attraktiva lokaler och bostäder och det måste finnas kompetens. Sen pratar många om att vi måste ha mindre regelkrångel, och det är också sant, men det är inte det som kommer lösa det för de mindre kommunerna. Det viktiga är hela tiden att jobba med infrastruktur, bostäder/lokaler och kompetensförsörjning.

Åsa Eriksson gör ett besök på SynerLeap i Västerås, ABB:s tillväxthub för startups. Med på bilden är även Peter Löfgren, ABB. Foto: Socialdemokraterna Västmanland
Powered by Labrador CMS