MÖTESRUM PÅ OLIKA SÄTT. Rum med soffor, fåtöljer, ja till och med sängar finns på Expectrum. Foto: Sofie Tejre

Västeråskontor kan utses till det snyggaste i Sverige

84 kontor runt om i Sverige har chansen att kamma hem titeln "Sveriges snyggaste kontor" och Expectrum i Västerås är ett av dem. – Här är målet att människor ska bli inspirerade och få nya perspektiv, säger platschef Lisa Kilestad.

  • Publicerad 10:55, 21 okt 2018

I samband med Stora kontorsdagen, som äger rum i början av november i Stockholm, så koras vinnaren i tävlingen Sveriges snyggaste kontor. Tävlingen arrangeras av Lokalnytt – och det kontor som bäst uppfyller kriterierna i fråga om stil, arbetsmiljö och nytänkande kommer att vinna. 84 kontor runt om i Sverige är nominerade och två av dem finns i Västerås: Leovegas och Expectrum.

På Expectrum, som ligger i centrala Västerås, samsas just nu 35 olika företag och organisationer på samma yta. Här jobbar alla med olika saker och har olika behov, något som speglas i hur man valt att inreda kontoret.

– Expectrum är från början en satsning från Västerås stad i samarbete med näringslivet för att man ville att Västerås invånare och organisationer skulle fortsätta att vara i framkant när det kommer till teknik och innovation. Så hela idén med oss är att ha en mötesplats där vi både jobbar med kompetensförsörjning, till exempel att barn och unga kommer hit och lär sig om teknik, och skapar utrymme för näringslivet, säger Lisa Kilestad som är platschef på Expectrum och fortsätter:
– Det är en anledning till att kontoret är byggt väldigt mycket i glas, för att få transparens. Här ska människor bli inspirerade, inspirera varandra och få nya perspektiv.

Naturliga krockar

Kontorsdelen består av olika typer av arbetsplatser. Här finns klassiska kontor: med glasdörrar såklart, mötesrum för olika behov, telefonbås och öppet kontorslandskap där man tar sig en plats när man kommer på morgonen och lämnar den "ren" när man går.

– Min hypotes är att man många gånger tror att man vet hur man behöver sitta och jobba: man tänker sig sin dator och sina papper. Men vi gör så mycket mer när vi arbetar och jag tror att arbetsplatsen behöver främja våra behov av förberedelse och reflektion. Och vi vill skapa en arbetsmiljö som har alla de här olika komponenterna, säger Lisa Kilestad.

Tanken när Expectrum byggdes 2014 var att skapa "naturliga krockar": mellan olika företag och organisationer, mellan skolklasser som kommer på besök för teknikskola, och mellan personer. Något som också återspeglas i inredningen.

– Miljön måste vara lekfull och skapa känslan av att här får man prova på nya saker. Det är nästan inte en enda vägg som är rak här till exempel.

Hur viktig är en sådan här tävling för er?

– Det är såklart en bekräftelse att vara nominerad. Västerås som stad har ju investerat i den här idén, så alla människor i Västerås tycker jag ska vara stolta. Och ur ett marknadsföringsperspektiv och utifrån varumärket så är det absolut viktigt. Framför allt att det bygger vidare på känslan av att det är vårt - alla som bor i Västerås, säger Lisa Kilestad.

Vem som vinner avslöjas den 6 november. Både en jury och röster kommer att avgöra.

Så får du Expectrum-tänk i ditt hemmakontor

Lisa Kilestad ger sina bästa tips till den som vill inreda sitt hemmakontor i Expectrumstil:

Tänk: vad behöver jag få ut för effekt av mitt arbete? Tänk så innan du fokuserar för mycket på det du tycker är snyggt eller vilka material du gillar.

Tänk: vad gör jag under en typisk dag när jag jobbar? Går jag omkring mycket, sitter jag med stora riktningar eller pratar jag mycket i telefon?

Utgå alltid från funktion!

Jobba med kroppen: hur rör den sig under en arbetsdag? Jobba med höjder och att byta blick.

Gå till dig själv, vad tycker du om? Fundera över sammanhang som du mår bra i, som inte bara har med jobb att göra. Jag brukar ta mig själv som exempel: jag tycker mycket om att sitta på min trapp hemma, dricka kaffe och titta ut över ett stort gärde. Vad i det är det jag gillar? Kan jag plocka in den känslan i mitt kontor?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

Nyföretagandet har ökat i Västmanland under 2010-talet

Det startades 11 procent fler nya företag i Västmanland under 2010-talet, jämfört med årtiondet före. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Under samma period mer än...torsdag 2/1 20:29

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING