MÖTESRUM PÅ OLIKA SÄTT. Rum med soffor, fåtöljer, ja till och med sängar finns på Expectrum. Foto: Sofie Tejre

Västeråskontor kan utses till det snyggaste i Sverige

84 kontor runt om i Sverige har chansen att kamma hem titeln "Sveriges snyggaste kontor" och Expectrum i Västerås är ett av dem. – Här är målet att människor ska bli inspirerade och få nya perspektiv, säger platschef Lisa Kilestad.

  • Publicerad 10:55, 21 okt 2018

I samband med Stora kontorsdagen, som äger rum i början av november i Stockholm, så koras vinnaren i tävlingen Sveriges snyggaste kontor. Tävlingen arrangeras av Lokalnytt – och det kontor som bäst uppfyller kriterierna i fråga om stil, arbetsmiljö och nytänkande kommer att vinna. 84 kontor runt om i Sverige är nominerade och två av dem finns i Västerås: Leovegas och Expectrum.

På Expectrum, som ligger i centrala Västerås, samsas just nu 35 olika företag och organisationer på samma yta. Här jobbar alla med olika saker och har olika behov, något som speglas i hur man valt att inreda kontoret.

– Expectrum är från början en satsning från Västerås stad i samarbete med näringslivet för att man ville att Västerås invånare och organisationer skulle fortsätta att vara i framkant när det kommer till teknik och innovation. Så hela idén med oss är att ha en mötesplats där vi både jobbar med kompetensförsörjning, till exempel att barn och unga kommer hit och lär sig om teknik, och skapar utrymme för näringslivet, säger Lisa Kilestad som är platschef på Expectrum och fortsätter:
– Det är en anledning till att kontoret är byggt väldigt mycket i glas, för att få transparens. Här ska människor bli inspirerade, inspirera varandra och få nya perspektiv.

Naturliga krockar

Kontorsdelen består av olika typer av arbetsplatser. Här finns klassiska kontor: med glasdörrar såklart, mötesrum för olika behov, telefonbås och öppet kontorslandskap där man tar sig en plats när man kommer på morgonen och lämnar den "ren" när man går.

– Min hypotes är att man många gånger tror att man vet hur man behöver sitta och jobba: man tänker sig sin dator och sina papper. Men vi gör så mycket mer när vi arbetar och jag tror att arbetsplatsen behöver främja våra behov av förberedelse och reflektion. Och vi vill skapa en arbetsmiljö som har alla de här olika komponenterna, säger Lisa Kilestad.

Tanken när Expectrum byggdes 2014 var att skapa "naturliga krockar": mellan olika företag och organisationer, mellan skolklasser som kommer på besök för teknikskola, och mellan personer. Något som också återspeglas i inredningen.

– Miljön måste vara lekfull och skapa känslan av att här får man prova på nya saker. Det är nästan inte en enda vägg som är rak här till exempel.

Hur viktig är en sådan här tävling för er?

– Det är såklart en bekräftelse att vara nominerad. Västerås som stad har ju investerat i den här idén, så alla människor i Västerås tycker jag ska vara stolta. Och ur ett marknadsföringsperspektiv och utifrån varumärket så är det absolut viktigt. Framför allt att det bygger vidare på känslan av att det är vårt - alla som bor i Västerås, säger Lisa Kilestad.

Vem som vinner avslöjas den 6 november. Både en jury och röster kommer att avgöra.

Så får du Expectrum-tänk i ditt hemmakontor

Lisa Kilestad ger sina bästa tips till den som vill inreda sitt hemmakontor i Expectrumstil:

Tänk: vad behöver jag få ut för effekt av mitt arbete? Tänk så innan du fokuserar för mycket på det du tycker är snyggt eller vilka material du gillar.

Tänk: vad gör jag under en typisk dag när jag jobbar? Går jag omkring mycket, sitter jag med stora riktningar eller pratar jag mycket i telefon?

Utgå alltid från funktion!

Jobba med kroppen: hur rör den sig under en arbetsdag? Jobba med höjder och att byta blick.

Gå till dig själv, vad tycker du om? Fundera över sammanhang som du mår bra i, som inte bara har med jobb att göra. Jag brukar ta mig själv som exempel: jag tycker mycket om att sitta på min trapp hemma, dricka kaffe och titta ut över ett stort gärde. Vad i det är det jag gillar? Kan jag plocka in den känslan i mitt kontor?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING