DRIVS AV FÖRÄNDRING "Jag är ingen jätteförvaltare" säger västeråsaren Jonas Gustavsson, VD på ÅF. Foto: ÅF

Västeråsaren Jonas Gustavsson: Näringslivstoppen som brinner för att utveckla andra

Via ABB, Bombardier och Sandvik har Jonas Gustavsson nu landat som VD och koncernchef hos ingenjörs- och konsultföretaget ÅF. Olika bolag som han menar har mer likheter än olikheter. – I grunden handlar det om att jag trivs med att arbeta med människor: oavsett bolag. Att se människor växa, se dem ta för sig och utvecklas - det är drivkraften, säger Jonas Gustavsson.

  • Publicerad 08:42, 25 nov 2018

Han är värmlänning, född och uppväxt i Årjäng, vilket hörs på dialekten. Men sedan många år är det Västerås som är hemma för ÅF:s relativt nytillträdda VD Jonas Gustavsson. 

– Vi landade här i Västerås 1997 efter att jag jobbat två år på ABB i Schweiz. Då, 1997, satt vi upp en montageverkstad i dåvarande Sigfridverkstaden, där jag senare fick ta mig an mitt första större produktionschefsjobb på propultionverksan som numera heter Åströmverkstaden, berättar han. 

Efter fem år i staden flyttade han och familjen utomlands, till Österrike, där de stannade i sex år. Efter det väntade ett chefsjobb på Sandvik, vilket innebar en flytt till Sandviken i Gästriklad. Efter två år där fick han frågan om han ville ta över ledningen av Kanthal, som är en del av Sandvikkoncernen, med bas i Hallstahammar. Flyttlasset gick då tillbaka till Västerås igen. Här har han bott sedan dess, fast chefsjobben har bytts av längs vägen, och så även de orter han pendlat till. 

– Västerås är det som blivit mest hemma. Och Västerås har en fantastisk stolt och stark industritradition. Framför allt ABB har fostrat otroligt mycket duktiga människor genom åren. Något som jag tycker är extra spännande med staden är att när vi kom tillbaka efter att ha bott utomlands så kunde man se hur mycket staden hade förändrats. Både inom industrin men också inom stadsbyggnad. Jag tycker det är en fantastiskt stad att bo i. 

Energin till arbetet hämtar han hos sin familj, och i det faktum att han tycker mycket om att röra på sig.

– En gång i tiden hade jag en ambition om att bli väldigt bra på längskidåkning, men det blev inte riktigt så. Men jag springer en del och jag gillar fortfarande att åka längskidor. Jag vet att jag funkar bäst när jag får röra på mig.

Ser möjligheter hos ÅF

Han har varit VD och koncernchef på ingenjörs- och konsultföretaget ÅF sedan april 2017, då kom han närmast från Sandvik och rollen som chef för Sandvik Machining Solutions.

– Det finns väldigt mycket likheter med det jag gjort tidigare – samtidigt som det finns många olikheter, ÅF har ju ingen egen tillverkning eller produktion, vilket är en skillnad.

Företaget har drygt 10 000 anställda i hela världen, kontor i 30 länder och huvudkontoret ligger i Solna. 

– Vi levererar kompetens snarare än att vi levererar produkter, och det är ju annorlunda än det jag arbetat med förut. Det betyder ju att man arbetar med en bredare palett av segment, men det var också det jag attraherades av när jag tog jobbet: att ta allt det här till nästa nivå. 

Så, vad är då nästa nivå för ÅF?

– Det är vi går från är att vara ett starkt, svenskt konsultbolag till att på riktigt bli ett internationellt ingenjörs- och designbolag. Vi kommer växa och jobba mer med att leverera helhetslösningar. Vi har sagt att vi ska växa mellan 10-15 procent per år – vilket är en ambitiös tillväxtagenda. 

Han beskriver att företaget vill vara attraktivt för yngre ingenjörer, och locka med att vara ett innovativa och nytänkande.

– Många yngre jag träffar idag drivs av andra saker än en hög lön. Man vill bidra och förändra på ett annat sätt i samhället. Det är en rätt skön utveckling tycker jag.

Hur var det för dig, var det självklart för dig att du skulle jobba med det du gör idag?

– Jag gick fyraårigt tekniskt program på gymnasiet, sen gjorde lumpen och efter det jobbade jag två år som konstruktör, innan jag började läsa vidare uppe i Luleå. Så ja, det var nog ganska givet för mig att jag skulle jobba med teknik, jag har alltid gillat det. Och det känns som det var lättare att välja då, eftersom det var färre val att göra. 

Tagit plats i debatten

En ny roll för Jonas Gustavsson är att ta en större roll i den offentliga debatten, något han känner att han gärna gör med erfarenhetens rätt. I oktober gick han ut på DN Debatt med, som det beskrevs, ett möjligt 7-punktsprogram för att minska avhoppen och öka genomströmningshastigheten på civil- och högskoleingenjörsprogrammen på svenska universitet och högskolor. Bland annat handlade det om att universitetet och högskolor inte bara ska få ersättning utifrån inskrivna studenter – utan även för hur många som tar examen.

– Vi gick ut med ett program som säkert är lite tillspetsat: men det var när vi tittade på det här och såg att ungefär hälften av de som börjar studera tar examen. I en annan typ av process hade man aldrig accepterat det. Och vi ville skapa debatt kring det.

Han poängterar dock att det faktum att locka fler till ingenjörsyrket och stanna där är ett ansvar som bara ligger hos högskolor och universitet, utan att hela industrin och bolagen också har ett ansvar att visa hur roligt och stimulerande ett tekniskt arbete kan vara. 

– ÅF är ett bolag som är väldigt beroende av kompetensförsörjning, vi växer väldigt snabbt. Vi kommer behöva anställa väldigt mycket folk de närmaste åren, även här i Västerås. Därför är vi väldigt aktiva i debatten, och det är också det jag gillar med ÅF - att vi ser att vi måste ta ett ansvar.

Hur svårt är det att hitta rätt folk idag, jämfört med för tio år sedan?

– Jag kan väl säga såhär: i sviterna av finanskrisen som var 2008-2009 har det inneburit att många industribolag har omstrukturerat sina verksamheter, samtidigt som att de senaste åren har vi haft en fantastisk konjunktur. Många bolag står också inför stora förändringar: man ska jobba med digitalisering, elektrifiering, vilket gör att många bolag är i omställning idag - det gör att man behöver ha ny kompetens mer än vad det kanske var för 15 år sedan. Då var det ”more of the same”.  

Drivs av att se folk utvecklas

Jonas Gustavsson hamnade tidigt i sin karriär i en ledarroll – och det är något som han trivs bra med och han har svårt att tänka sig något annat - även om han medger att han även tycker om att gå in på tekinkska saker på detaljnivå.

Vad är det du tycker om med att leda?

– Det har nog ändrat sig över tid. Men just nu är det framför allt att se organisationer och individer utvecklas. Att vi sätter upp gemensamma mål och jobbar för att nå dem, tillsammans.

Som 51-åring är han inne på sin tredje stora arbetsgivare, (den svenska delen av Bombardier Transportation var ursprungligen ABB Traction). Han säger att han har arbetat i tio-års-perioder, där arbetsgivaren avlöst varandra efter just vart tionde år. När han blickar tillbaka på sin karriär kan han se en sak som blir tydligt för honom: han gör val som innebär förändring på något sätt. 

– Jag är generellt ingen jätteförvaltare, utan jag drivs av just förändring. Vilket gjort att jag hoppat på det jag tycker verkar intressant.

Men i och med de olika rollerna han haft, de olika företagen, tycker han att alla organisationer ändå är lika varandra.

– Det var någon som sa till mig: har man bara jobbat på ett eller två olika ställen så kan man fastna i olikheter. Men ju fler ställen man jobbar på så ser man likadana mönster. Så jag tycker att jag ser mer likheter mellan de bolag jag varit på, än vad jag ser olikheter, faktiskt. Och jag tror att det har att göra med att jag i grunden trivs med att arbeta med människor: oavsett om det är ett produktbolag, tillverkade bolag eller som i vårt fall, ett ingenjörsbolag. Jag drivs att att se människor växa, ta för sig och utvecklas. 

Jonas Gustavsson

Ålder: 51 

Bor: Västerås

Familj: Fru, två egna barn och två bonusbarn

Favoritplats i Västerås: Tidö-Lindö, definitivt utan tvekan. Vi har ett ställe där som vi köpte förra året. Det har blivit min absoluta oas, och vi är där så ofta vi kan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING