UF gör succé i länet – tack vare många lysande affärsidéer

Ung Företagsamhet utbildar elever i entreprenörskap på 24 olika gymnasieskolor runt om i Västmanland. För varje år ökar antal deltagare och under det här läsåret har man nått en stor milstolpe. – UF-företagande är en viktig och växande trend bland unga i Västmanland, säger Johan Eliases som är regionchef för Ung Företagsamhet i Västmanland.

  • Publicerad 09:20, 23 feb 2018

Johan Eliases är regionschef för Ung Företagsamhet i Västmanland. Foto: Josefine Wijkström

UF i Västmanland läsår 2017/2018

Antal elever som driver UF-företag: 1 122

Antal UF-företag: 343

Antal UF-lärare: 150

Antal UF-rådgivare: 330

Antal skolor som har utbildningen: 24 

Källa: Ung Företagsamhet Västmanland

Allt fler gymnasieelever utvecklar sin företagsamhet och entreprenörskap genom Ung Företagsamhet. Det här läsåret har rekordmånga anmält sig till utbildningen UF-företagande, hela 1 122 elever på 24 skolor i Västmanland. Det är en ökning på närmare 30 procent jämfört med förra året.

– Att så många unga vill driva företag är fantastiskt! Det blir fler deltagare för varje år, vilket är ett kvitto på att vi utvecklas och ligger i framkant. UF-företagande är en viktig och växande trend bland unga i Västmanland, berättar Johan.

Fagersta först i Sverige

Ung Företagsamhet startade nationellt 1980 i Sverige och tog sig officiellt till Västmanland 1994, även om Brinellskolan i Fagersta var först i Sverige med konceptet. Johan berättar att Västmanland ofta lyfts fram som ett bra exempel nationellt när det gäller deltagare och utveckling. Bakom den stora framgången ligger mycket planering och företagsamhet.

Nyckeln till framgång är företagsamhet. Oavsett vilket mål i livet man har så måste man vara företagsam, säger han.

Forskning visar på framgång

Eleverna som läser UF under sin gymnasiegång får en stor fördel när de ska ut i arbetslivet. Eftersom de har testat på att driva företag visar de exempel på att de är företagsamma, ambitiösa och har kunskaper om hur företag är uppbyggda. Forskning visar på att elever som drivit UF-företag under sin gymnasietid är mer attraktiva på arbetsmarknaden, har lägre arbetslöshet och tjänar mer pengar än de som inte har gjort det.

– Ung Företagsamhet gör helt klart stor skillnad både för enskilda människor och för samhället, menar Johan.

Genom rollen som regionchef ser Johan många som vill testa på företagande men inte riktigt vågar för de är rädda för att misslyckas eller göra bort sig.

– Var inte rädda för att misslyckas! I framgång finns många misslyckanden. Ett misslyckande kan du vända till en lärdom. Ta lärdom och våga misslyckas, våga prova och kör, konstaterar Johan Eliases, regionchef för Ung Företagsamhet i Västmanland.

Det här är UF

Ung Företagsamhet, förkortat UF, är en ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har de utbildat nära 400 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. UF ger ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Antal elever som driver UF-företag: 1 122

Antal UF-företag: 343

Antal UF-lärare: 150

Antal UF-rådgivare: 330

Antal skolor som har utbildningen: 24 

Källa: Ung Företagsamhet Västmanland

Tre heta UF-företag 2018

Emilia, Caroline, Filip, Cornelia och Magdalena återanvänder gamla glasflaskor. Foto: Josefine Wijkström

Lysande idé – med urdruckna vinflaskor

Ett av tre UF-företag som Västerås Tidning Business valt att titta lite närmare på – och som också är nominerad i tävlingen Årets UF-företag i Västmanland – är Lucerna. Här avslöjar de hur de förvandlar vinflaskor till – bordslampor.

Lucerna UF

Genom att ta vara på gamla vinflaskor i glas som annars skulle hamna på återbruket eller i naturen gör de unika lampor som inte finns någon annanstans. Lucerna UF tar emot beställningar och gör lampor enligt kundens önskemål så att det blir en unik inredningsdetalj som passar in i kundens hem. För 250 kronor får du bestämma flaska, sladd, sockel och lampa för att den ska passa just dig.

Facebook: Lucerna UF

Instagram: @lucerna_uf

Urdruckna vinflaskor – går det att göra något med dem? Fem elever i årskurs två på Ekonomiprogrammet vid Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola har svaret på det.

Självklart går det att återanvända flaskorna och förvandla dem till fina bordslampor, vilket är affärsidén i UF-företaget Lucerna.

– Glas är ett bra material och vi ville göra något hållbart och ta vara på sådant som redan finns, säger Cornelia Wilhelmsson.

Har du en samling med glasflaskor som ska till återbruket hemma? Titta om det finns någon fin och ovanlig flaska i samlingen som du kan rädda. Den flaskan kan nämligen bli en unik inredningsdetalj i ditt hem med hjälp av UF-företaget Lucerna som består av Caroline Jansson, Filip Lindberg, Cornelia Wilhelmsson, Magdalena Sahakangas och Emilia Svennblad.

De var eniga om att skapa en produkt men att det skulle bli bordslampor av flaskorna var inte helt självklart. Under de första veckorna i företaget funderade de ut olika idéer som de skulle kunna göra för att komma framåt i arbetet.

– Alla var överens från början om att vi skulle göra något med hållbar utveckling, säger Caroline.

– Vi ritade upp en flaska på tavlan och drog olika sträck utifrån vad man kunde göra. Efter ett tag kom vi fram till att man kan göra lampor, berättar Magdalena.

Träning ger erfarenhet

Glasflaskorna förvandlar de till bordslampor, där varje lampa ser olika ut beroende på flaskan. Processen börjar med att borra hål i glasflaskorna. Det är ett känsligt steg som i början kunde gå fel, men med erfarenhet spricker flaskorna allt mer sällan. För att lampsockeln ska sitta på plats skruvas ett metallrör i en kork. Genom korken dras sladden till sockeln.

Sedan försäljningsstarten i december har de nästan nått hälften av sitt mål som är satt till maj.

– Vi har sagt att målet är att sälja 100 lampor och snart har vi nått hälften, konstaterar Emilia.

– Det kändes ganska omöjligt i början men nu kommer vi nog komma i närheten av det, lägger Magdalena till.

Att få starta ett företag ser alla fem som något positivt. Då de går en ekonomiutbildning är det mycket teori i läroböckerna. Med företaget får de testa sina kunskaper i praktiken. I böckerna finns oftast ett facit som visar vad som är rätt eller fel. Nu provar de sig fram och verkar göra många rätt då Lucerna UF är ett av 20 företag som tävlar om att bli Årets UF-företag i Västmanland.

Julia Morberg och Nathalie Sainmaa berättar om sina erfarenheter om ett tabubelagt ämne. Foto: Tord Harry Nilsson

Duon startade företag som berör 300 000

Barndomskompisarna Julia Morberg och Nathalie Sainmaa har mycket gemensamt med sina klasskamrater på ekonomiprogrammet på Jensens gymnasium i Västerås. Men de har också erfarenhet och kunskap om något som många inte vågar prata om – och driver ett UF-företag om det. – Det här har hänt och det är inget jag kan göra något åt, konstaterar Julia när hon berättar om sina erfarenheter.

Du är inte längre min dotter UF

Med föreläsningar berättar de om sina erfarenheter och kunskaper om hur det är att växa upp med alkohol- och drogmissbruk ihemmet - ett ämne som ofta är tabubelagt men som behövs pratas om. Du är inte längre min dotter UF berättar om sina upplevelser på ett sätt som både lärare, föräldrar och ungdomar får större förståelse om problemet.

Facebook: Du är inte längre min dotter UF

Instagram: @Duarintelangremindotter

Att växa upp i en tillvaro där alkohol- och drogmissbruk förekommer är inget man vanligtvis pratar om – men Nathalie och Julia gör det. Som barn fick en av tjejerna höra ”Du är inte längre min dotter” efter ett bråk med sin förälder. Nu heter deras UF-företag just det. Med företaget vill de sprida kunskap om att man som barn eller ungdom i en sådan situation inte är ensam och att det inte är ens eget fel.

– Det är jobbigt att växa upp i sådana förhållanden. Man beskyller sig själv väldigt mycket och tror att man gör något fel när föräldrarna väljer alkohol eller droger före en själv. Det är tabu att prata om det här. Det pratas inte om drog- och alkoholmissbruk så mycket i skolan jämfört med till exempel psykisk ohälsa, berättar Julia.

300 000 barn drabbade

Med föreläsningar ökar de kunskapen om hur det är att växa upp med missbruk i nära relationer. För inte så länge sedan besökte de sin gamla grundskola i Kolbäck för att föreläsa, och reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Det var intressant att se hur publiken reagerade. Det var många som grät. Vi hoppas de tar till sig det de får höra och att de får mer information om det här problemet som är vardag för 300 000 barn i Sverige, säger Julia.

– Lärare kanske också förstår att det finns barn som har missbrukande föräldrar i klassen. Det är ett uppvaknande för många när de hör att det finns barn som lever så här men väljer att hålla det för sig själva, fyller Nathalie i.

Då Nathalie och Julia går ekonomiutbildningen på Jensens gymnasium var det självklart för dem att testa på att starta upp ett företag.

– Det är väldigt kul och lärorikt, alla skolor borde ha tillgång till att få driva UF oavsett vilka linjer som finns, säger Julia.

– Det är otroligt lärorikt och för med sig så mycket positiva saker. Man lär sig väldigt mycket om hur det går till i verkligheten, säger Nathalie.

Oline, Johannes, Tim och Rebecca skapar experimentlådor för att öka intresset för teknik. Foto: Josefine Wijkström

Öka teknikintresset med experiment

Tänker du på den senaste mobiltelefonen när du hör ordet teknik? Då är det dags att tänka om. Det visar fyra elever i årskurs två som studerar teknikprogrammet på ABB Industrigymnasiet i Västerås. Tillsammans bildar de UF-företaget Techxperiment. – Allting är digitalt och på skärmar nu för tiden, man arbetar knappt med händerna, konstaterar Tim Bodin.

Techxperiment UF

En spännande låda som innehåller fem olika experiment ska öka intresset för teknik hos barn mellan sju och tolv år. Med tydliga instruktioner, förklarande bilder och beskrivande texter får barnen förståelse för varför och hur något fungerar. Techxperiment UF visar på ett lättsamt sätt att teknik inte behöver vara svårt att förstå sig på.

Facebook: Techxperiment UF

Instagram: @Techxperiment_uf

I dagens moderna tekniksamhälle syns små barn, även så unga som två tre år, sitta med en digital skärm. De lär sig tidigt hur man swipar och zoomar med hjälp av fingrarna.

– Digital teknik i all ära men det är ändå lite synd, säger Johannes Aase.

För att gå emot trenden med digital teknik har Johannes Aase, Tim Bodin, Oline Brevik Svensson och Rebecca Iklymova producerat en låda som är fylld till bredden med teknikexperiment.

– Vi har alla hållt på med teknik sedan vi var små och det var roligt att hålla på med händerna – ta isär saker och sätta ihop dem igen. Det vill vi förmedla med våra lådor, berättar Rebecca.

Tekniklådor för barn

Lådorna riktar sig till barn mellan sju och tolv år men fungerar för yngre barn också – om de har sällskap av en vuxen. I tekniklådorna finns fem olika experiment som består av 40 olika beståndsdelar. Delarna sätter man ihop själv med hjälp av enkla instruktioner, beskrivningar och bilder. Det finns också förklaringar till varför experimenten fungerar som de gör och tekniken bakom dem.

– Att ha förklaringar till varför det fungerar är väldigt viktigt. Jag kommer ihåg att jag själv alltid funderade över varför saker fungerar. Det förenklar för föräldrarna och barnen blir intresserade när de får veta hur det fungerar, säger Rebecca.

– Vi vill väcka teknikintresset i ung ålder och det är lättare att göra det med lite roliga grejer där man får pyssla själv, fortsätter Oline Brevik Svensson.

Att driva ett UF-företag ingår i deras utbildning. Det innebär att de under ett läsår får lära sig det mesta om företagande och testa på hur det är att driva ett företag.

– Vi gör något som majoriteten av det svenska folket inte gör – vi driver ett företag! Att vara egenföretagare kan omöjligen vara så lätt som det ser ut att vara ibland. Det ligger mycket jobb bakom framgångarna, konstaterar Tim Bodin.

Och jobba hårt kommer Techxperiment fortsätta göra. De är nämligen nominerade, tillsammans med 19 andra företag, till att vinna titeln Årets UF-företag i Västmanland.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

Därför är inte alla viner veganska

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Om man är strikt vegan är inte ens vin säker mark, trots att det är gjort på vindruvor från växtriket.torsdag 10/5 12:01

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING