Postnords stora förvandling

Svenskarna skickar allt färre brev. Samtidigt ökar e-handeln kraftigt månad efter månad. För att klara av att hantera den här omställningen öppnade Postnord i februari den nya distributionshubben på Erikslund i Västerås. – När svenska folkets vanor förändras, då behöver vi också förändra oss. Det är det vi gör just nu, säger Gunilla Oldberg, distributionsområdeschef för Postnord i Västmanland.

  • Publicerad 18:45, 23 nov 2018

Gunilla Oldberg är distributionsområdeschef för Postnord i Västmanland.

För ett år sedan fanns Postnord utspridda över stora delar av Västerås. Det tidigare statligt ägda bolaget hade verksamheter på Bäckby, Hälla, Kopparlunden och vid Notudden.

För att få en mer dynamisk verksamhet togs istället beslutet att flytta verksamheterna till ett ställe.

Platsen blev Erikslund och i början av 2018 stod byggnaden klar. Invigningen hölls den 5 februari och under de följande månaderna flyttade verksamhet efter verksamhet in.

Idag sker mer eller mindre hela Västerås paket- och brevhantering där. I övrigt finns enbart viss verksamhet på Pressverksgatan i Kopparlunden kvar.

– Vi valde att behålla företagscentret där. Dessutom är det många västeråsare som bor i områdena där runt omkring, så vi har även valt att ha en del brevbärare som utgår därifrån, säger Gunilla Oldberg.

I distributionshubben på Erikslund arbetar cirka 200 personer. De flesta är anställda som chaufförer och brevbärare. Några klassiska terminalsarbetare finns inte längre kvar i Västerås. Detta sedan Postnord flyttade sin stora terminal till Hallsberg.

– En stor andel av breven kommer sorterad till oss från Hallsberg och paketen kommer från paketterminalen i Örebro.

Att leveranserna kommer från Närke var en starkt bidragande orsak till att den nya distributionshubben byggdes på just Erikslund.

– Vi sökte efter mark nära E18 och gärna på den här sidan av Västerås, förklarar Gunilla Oldberg.

Inför öppningen fanns dock en viss oro för hur verksamheten skulle påverkas av trafiksituationen, som på Erikslund ibland kan vara smått kaotisk.

– Men det har fungerat bra. Inte varit några problem alls. Vi åker ju oftast ut på tider när det inte är så mycket folk som är ute och handlar, berättar hon.

Bakgrunden till hela omstruktureringen är att vanorna hos konsumenterna har förändrats radikalt på senare år. I takt med att samhället har blivit allt mer digitaliserat har antalet brev som skickas minskat drastiskt. Även de traditionella räkningarna minskar i och med att allt fler använder sig av autogiro och e-fakturor.

Samtidigt ökar näthandeln kraftigt. Enligt E-barometern, där PostNord och Svensk Digital Handel summerar utvecklingen av handeln på internet, har e-handeln ökat med cirka 15 procent per kvartal under de senaste åren.

Som ett exempel handlade varannan svensk julklappar på nätet under 2017.

Ett sätt att lösa den här problematiken har varit att ändra brevbärarnas roll.

– Vi är inne i en förändringsresa där vi ställer om från att ha varit en organisation som delat ut brev till att vara ett logistikföretag som ska samordna brev och paket på bästa sätt. Det togs därför fram en strategi för att brevbärarna nu även ska kunna ta med sig paket och att chaufförerna som tidigare kört paket nu även kan köra brev. Allt i takt med att det ena minskar och det andra ökar.

När det gäller pakethanteringen är vi just nu på väg in i den tid på året då hanteringen av paket ökar lavinartat. Med start från Black friday det sedan över julen och mellandagsrean.

Postnord hanterar en vanlig dag ungefär 450 000 paket per dygn. Förra året hanterades 719 000 paket per dygn dagarna runt Black friday. I år väntas den siffran öka ännu mer.

5 kriser som förändrat svenska postväsendet

1. Postnumrens införande 1968. Tidningarna skrev att det mesta var fel i Posten och att ledningen troligen var inkompetent. Allmänheten rasade. Att lägga ett postnummer till adressorten ansågs nämligen var ett sorteringsarbete och därmed Postens jobb.

2. Portoreformen 1983. Höjt porto var nödvändigt då ränteläget gjorde att verksamheten förlorade flera hundra miljoner kronor. Prishöjningen låg på i snitt 11 procent. Massiv kritik från kunder och i media.

3. Nytt brevnät 1996. Stort tekniksteg där alla brev maskinsorterades i stora sorteringsterminaler runt om i Sverige. Kvalitetsproblem följde under en period och förtroendet för Posten sjönk.

4. Avvecklingen av postkontoren 2001. Brev- och paketservicen flyttade till butiker och bensinstationer och postkontoren lades ner efter sjunkande kundunderlag. Kvalitetsmässigt gick förändringen bra, men kritik från privatpersoner resulterade i negativ press.

5. Ny produktionsmodell 2014. Sjunkande brevvolymer ledde fram till en stor omorganisation inom PostNord. Förändringen gick snabbt och har i perioder gått ut över företagets leveranser. Kraftig kritik i media från sommaren 2016 fram till i dag.

Chaufförerna levererar burar med paket ut till de olika postombuden i Västerås.

Julhandeln på nätet mot nya höjder – mer än var tredje julklapp kommer att köpas online

Svenskarna uppskattar att de kommer att handla julklappar för cirka 23 miljarder kronor i år, varav drygt 8 miljarder kronor via e-handel. Det innebär att mer än var tredje julklapp (36 procent) kommer att inhandlas via internet i år. Det framgår av PostNords julprognos, baserad på kommande E-barometern för Q3 2018*.

Förra året e-handlade svenska konsumenter julklappar för drygt 7 miljarder. I år spås alltså den siffran öka med 15 procent. Det innebär också att mer än var tredje julklapp, 36 procent, kommer att köpas på nätet i år. Det kan jämföras med till exempel julhandeln 2014, då 24 procent av julklapparna handlades online.

– Julshoppingen flyttar allt mer ut på nätet. E-handelns största fördelar blir ännu tydligare under julhandeln - ett större utbud än i butik och bekvämligheten i att kunna handla när och var man vill, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord Sverige.

Drygt varannan person (55 procent) anger att de kommer att e-handla julklappar och högst är andelen bland 30-49-åringarna, där nästan 8 av 10 tänker köpa en del av sina julklappar på nätet. I den åldersgruppen säger också 50 procent att de kommer att göra mer än hälften av julklappsinköpen online, och nästan var tionde kommer att handla samtliga sina julklappar online. Böcker är den givna julklappen, följt av kläder och leksaker.

Enligt undersökningen planerar var fjärde konsument att handla flertalet av sina julklappar redan före den 1 december. Bland dem som tänker e-handla julklappar är andelen ännu större; drygt fyra av tio ska e-handla julklapparna före december. Det är fler än i fjol som planerar att handla sina julklappar tidigt i år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING