”Svårast att lägga ner”. Efter 45 års verksamhet har Tommy Lemström nu stängt sin Micro-Kit-butik i Västerås. ”Den var nog ensam i sitt slag i Sverige på slutet”, säger han. Foto: Jonas Bergkvist

Nu har Tommy pensionerat Micro-Kit efter 45 år

Ett stycke elektronikhistoria har gått i graven i Västerås. Micro-Kit på Gideonsberg har upphört efter 45 års verksamhet. – Att starta ett företag och expandera är inga problem. Det svåra är att lägga ned, säger ägaren och grundaren Tommy Lemström.

Publicerad

Humlegatan 37 har för den elektronikintresserade västeråsaren blivit en välkänd adress genom åren.

Men allt började i ett litet krypin på 20 kvadratmeter på Bangatan i Västerås 1974.

– Då jobbade jag på Asea inom elektroniksektorn samtidigt. Asea-grabbarna tog upp beställningar på jobbet, säger Tommy Lemström.

Tanken från början var att finansiera sin hobbyverksamhet och det brinnande intresset för elektronik.

– Jag beställde hem elektronikkomponenter från utlandet och sålde sedan till privatpersoner. Det var många hempulare på den tiden och dollarn låg på 3,42. Det var bra tider, säger han med ett leende.

Från 1980 kunde verksamheten bära sig och Tommy avslutade jobbet på Asea, fick barn och kombinerade pappaledigheten med sonen Joakim med att utöka verksamheten och flytta till en betydligt större lokal på Hästhovsgatan.

– Det var en hektiskt tid. Grabben var bara några år när han fick vara med i butiken och sitta och leka med byggsatser, säger Tommy och ler åt minnet.

Ordentlig fart tog Micro-Kit 1992 när firman lyckades ro avtalet med det som kom att bli huvudleverantören genom åren, i hamn.

– Avtalet med Elfa betydde allt. De tog själva kontakt med mig när de såg att jag sålde åt andra aktörer.

I samma veva, 1993, blev det också flytt till Humlegatan och den gamla Konsumbutiken.

Allteftersom har försäljningspendeln svängt över från privat till företag.

– Om jag hade 99 procent privatkunder och 1 procent företagskunder i början så har det varit det omvända på slutet. Jag har ju haft de stora i stan – ABB, Bombardier och Westinghouse.

Tommy Lemström uppskattar att Micro-Kit haft drygt 23 000 kunder genom åren.

– Tusentals västeråsare givetvis, men även mycket via postorder. Vi har ju varit unika på många sätt, eftersom Sverige är en ganska liten marknad i elektronikbranschen. Ute i Europa är branschen gigantisk.

Från den 330 kvadratmeter stora lokalen på Humlegatan på Gideonsberg har elektroniska komponenter skickats iväg världen över, allt från från Sydafrika till Singapore och Filippinerna.

Vad är det som gjort att Micro-Kit har stått sig alla år?

– Svårt… men vi har kanske haft rätt grejer, kunskap och engagemang. Fanns många hempulare när vi började som hade intresse av att bygga och vi blev väl ett bra och respekterat ställe att handla hos. Jag importerade bland annat Sinclairs kalkylatorer som man byggde själv med byggsatser, och även datorer och styrsystem.

Men till sist gav sig alltså även Micro-Kit. Delvis på grund av minskad lönsamhet, men framför allt med ålderns rätt.

– När en av mina tidigare anställda slutade för 1,5 år sedan bestämde jag mig. Då var jag tvungen att gå upp på heltid igen och det är bara att inse att man inte är 30 längre, säger 68-årige Tommy Lemström.

Tillsammans med frun Annelie och Jimmy Larsson, som varit i företaget i närmare 20 år, har de nu stängt och städat ur butiken och plockat ner den klassiska skylten på fasaden ut mot Humlegatan.

– Men komponentförsäljningen fortsätter. Jimmy fortsätter med e-handel och reparationer under sitt eget namn, Elektronikservice i Västerås AB. Han ska dessutom köpa mitt AB med alla kund- och leverantörskontakter.

Vad har kunderna sagt om nedläggningen?

– De har varit bekymrade. ”Jag får inte”, säger dom. Och det är klart att det är blandade känslor. Man kommer att sakna folk att prata om ett gemensamt intressen med.

Vad har varit roligast genom åren?

– Det är ju kundkontakten. Den blir så speciell i den här branschen när man hela tiden jobbar för att hitta olika lösningar för kunden, säger Tommy, och tillägger:

– Att starta ett företag och expandera är inga problem. Det svåra är att lägga ned, att göra så många besvikna. Jag vill passa på att tacka alla trogna kunder för de här åren, det har varit många bra kontakter.

Nu väntar pensionering och bandet backas tillbaka till den hobbyverksamheten som en gång inledde allt för 45 år sedan.

– Jag har många projekt på gång. Ett är att försöka göra sommarhuset utanför Västerås självförsörjande. Inte för pengarnas skull och sparad el, mest för principen, säger Tommy Lemström med ett leende.

Tagit ner skylten. Den klassiska skylten på Humlegatan har nu plockats ner och Micro-Kit har upphört efter 45 år i elektronikens tjänst. Här ses anställda Jimmy Larsson – som fortsätter med viss e-handel i egna bolaget Elektronikservice i Västerås AB – samt Tommy Lemström med frun Annelie. Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS