Tänk om vi företagare inte pratade om våra produktfördelar, utan bara om hur dåliga våra konkurrenter är.

Krönika: Demokrati smakar gott

Jag tycker att vi medborgare i landet Sverige måste skärpa oss när det gäller vår syn på våra politiska partier och deras medarbetare. Inte behandlar vi väl företag, deras produkter och deras representanter på samma sätt som vi behandlar våra politiker? Å andra sidan bemöter våra politiker sina konkurrenter på ett sätt som får en att fundera ibland. De får skärpa sig de också. Återkommer om det.

  • Publicerad 21:19, 27 sep 2018

Ska fan vara politiker

Efter att ha startat Företagsvolontärerna och ökat mitt samhällsengagemang, får jag som entreprenör, företagare och ”vanlig västeråsare” massor med positiv feedback. Det är såklart jätteroligt och gör att sådana som jag kämpar på lite till. Och lite till.

Samtidigt får våra politiker, som i många fall viger hela sitt liv till att försöka göra vårt samhälle bättre, i de flesta fall bara skit. Varför kan vi inte respektera dem och förstå, att vi aldrig kommer att hitta ett parti eller ens en enskild politiker, som i alla frågor tycker precis som jag? Nej, istället är det helt okej att bara fokusera på det vi inte gillar istället för på det vi tycker är bra.

Min upplevelse är att när vi till exempel köper en bil, så letar vi bara efter de positiva egenskaperna för att bekräfta vårt köp. Nu har ju vi svenskar väldigt svårt att stå för vad vi röstar på, men att hacka på dem vi inte röstar på gör vi gärna.

Hittills har i alla fall inte jag hört någon nybliven Volvoägare endast prata illa om bortvalda märkens bilar. Att Mercedes rattar är för stora, att Audis handskfack för små, att VW:s A-stolpar är för grova och att alla andras krocksäkerhet är under all kritik. Nej, vi hittar alla möjliga och omöjliga argument till förmån för vårt val av Volvo och vi låter minsann hela bekantskapskretsen ta del av dem.

Varför är vi tysta?

Heller har jag inte hört någon Volvoägare idiotförklara Kias säljare, mordhota BMW:s fabrikschefer eller kalla Alfa Romeos designers för horor. Men när det kommer till våra politiker är det däremot helt okej med allsköns smutskastning. Och hur alla vi andra bara sitter tysta och låter det vara okej, kan jag inte förstå. Är allt detta bara för att vi tar vårt svenska system och välfärd för givet? Att det är lika självklart som att vi fortfarande kan andas hyggligt ren luft och i det närmaste har fri tillgång till vatten. Är det därför vi inte förstår vad det skulle innebära om vi inte hade engagerade politiker? För tänk om vi inte hade några att rösta på (redan verklighet här och där i Sverige) och tänk om vi inte fick rösta överhuvudtaget? Något som inte är så självklart i alldeles för många länder runt om i världen.

Ja, ja – dom då? Dom får skylla sig själva.

I vissa avseenden är jag böjd att hålla med: Det är lätt att tycka att politiker (nästan) aldrig svarar konkret på frågor, sällan talar om vad de vill åstadkomma och hur bra deras politik är. Istället smutskastar de sina motståndare. Tänk om vi företagare inte pratade om våra produktfördelar, utan bara om hur dåliga våra konkurrenter är, eller än värre, var på 90-talet när de var marknadsledare. Vi skulle ju inte sälja en pinal. Som om journalister skulle finna att sportskotillverkare X använder barnarbetare men inte förklarar hur de arbetar med/mot detta idag, utan att det beror på hur man definierar ordet barnarbete. Samt toppar med att konkurrenten Y minsann hade kvalitetsproblem för tio år sedan och inte är bättre än idag. Bra för det egna varumärket? Knappast.

Tänker att om jag nu försöker ta mig an och göra civilsamhället lite mer affärsmässigt, kan inte någon ta åt sig det politiska etablissemangets sälj?

Oavsett, det kanske har med stigande ålder att göra, men ordet demokrati kan vara värt att smaka på ibland. Det smakar fantastiskt gott.

Och länge leve våra politiker!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING