Kaj Johdet driver Hälla Kafferosteri tillsammans med sin bror Dan Johdet. Foto: Helena Andersson

Kaffe och nätverkande på Hällas eget rosteri

Kaj Johdet som driver Hälla Kafferosteri tillsammans med sin bror Dan Johdet kommer från början från Junosuando i Pajala kommun. I nio år har han drivit olika kaféer ibland annat i Sundsvall, Eskilstuna och Västerås.

  • Publicerad 10:26, 22 sep 2020

För fem år sen sålde han sitt företag i Sundsvall och bestämde sig för att flytta till Västerås.

– När jag skulle flytta så valde jag mellan Malmö, Stockholm och Västerås och valet blev det här läget på Hälla Shopping. Och här trivs jag superbra, säger han.

Kaj har många idéer och säger att hans brorsa sedan ser till att det funkar.

– Jag har lite svårt att sitta still och gillar inte att göra samma saker hela tiden. Vi kompletterar varandra bra vilket är viktigt i ett företag.

På Hälla tog han och hans bror Dan Johdet över det befintliga kaféet som de för ett och ett halvt år sen, på fyra dygn, byggde om till Hälla Kafferosteri.

– Vi har rostat kaffe i några år och efter ett tag ville vi göra ett mer renodlat kaffekoncept. Allt vi säljer och serverar rostar vi själva här i lokalen.

Kaj Johdet berättar att Hälla Kafferosteri jobbar med att rosta de topp fem procent bästa kaffesorterna i världen, det vill säga så kallat Specialty Coffee.

– Den röda tråden i Specialty coffee är att man måste ta hand om miljön och jorden för att odla ett bra kaffe och för att producera en superprodukt så måste man även ta hand om arbetarna och ge dem sjysta villkor.

Svenskarna blir mer och mer medvetna om vad de stoppar i sig, det gäller både mat och dryck.

-– Och vi vill jobba med det som är absolut bäst ur alla aspekter. Smak är ju subjektiv men endast fem procent av allt kaffe i världen får över 80 poäng av 100 när det poängsätts av dom som är utbildade för att bedöma kaffe och dessa 5 procent kaffe är Specialty Coffee.

Idén till att rosta kaffet själv fick han när de gjorde ett event för ABB då de fick göra kaffe åt bland andra kungen.

– På eventet så träffade vi dem som har agenturen för de här rostarna i Norden och beslutade oss för att köpa en sån rost av dem.

Hälla Kafferosteri säljer både kaffe i kaféet, via e-handel, privat och till företag.

– Nu under coronan har vi lite mindre folk i kaféet men utkörningen till privatpersoner, som vi gör gratis inom Västerås, har växt mycket. Och så finns vårt kaffe även att köpa på ICA Maxi Hälla, berättar han stolt.

Svenskarnas favoritkaffe är det brasilianska kaffet.

– Svenskar gillar lite tyngre kaffe samt chokladigt kaffe och då är det lätt att relatera till brasilianskt kaffe.

Vad väljer man då för kaffe?

-– Det vi alltid frågar är om man helst vill ha ett lite sött och fruktigt, eller ett lite mer chokladigt och fylligt kaffe.

Om Kaj Johdet själv får bestämma så väljer han ett fruktigt kaffe.

– Specialty Coffee från Afrika med jordgubbstoner är en av mina absoulta favoriter. Och vi rekommenderar alltid att man först smakar utan att ha i mjölk eftersom vi inte rostar vårt kaffe lika hårt som ett kommersiellt kaffe.

Man har många besökare utifrån som till exempel från Stockholm och Uppsala.

– Folk åker ganska långt för att dricka vårt kaffe, det kan vara värt en omväg tycker de som är intresserade. De som kommit längst ifrån kom från Kalmar, säger han.

Kaj har många bollar i luften och har även startat ett nätverk.

– Jag fattade aldrig det här med att nätverka innan en kompis tog med mig på en nätverkslunch i Sundbyberg. Därefter bestämde jag mig för att själv börja nätverka och startade min egen nätverkslunch.

– Den har rullat på rätt bra. Vi summerade och efter ett och ett halvt år, innan coronan, så hade vi samlat in över 500 kontakter. Konceptet är väldigt lätt. Vi äter lunch och sen får ett företag ha en tio minuters presentation av sin verksamhet i vår kaffebar. Fokus ligger på att besökarna ska lära känna varandra och bygga relationer, det är då man kan göra affärer. Det är väldigt roligt att se att företag växer via nätverkandet.

Hälla Kafferosteri är även med och stöttar Ung Företagsamhet i Västmanland.

– Vi vill ge tillbaka. Vi har många bra företag i Västerås, men det krävs att det fylls på underifrån. Det är ungdomarna som är framtiden, säger han.

Fakta: Kaj Johdet

Ålder: 35

Bor: Hässlö

Gör: Driver Hälla Kafferosteri tillsammans med sin bror Dan Johdet

Intressen: Padel, basket, specialty coffee och champagne

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING