Kaj Johdet driver Hälla Kafferosteri tillsammans med sin bror Dan Johdet. Foto: Helena Andersson

Kaffe och nätverkande på Hällas eget rosteri

Kaj Johdet som driver Hälla Kafferosteri tillsammans med sin bror Dan Johdet kommer från början från Junosuando i Pajala kommun. I nio år har han drivit olika kaféer ibland annat i Sundsvall, Eskilstuna och Västerås.

Publicerad

För fem år sen sålde han sitt företag i Sundsvall och bestämde sig för att flytta till Västerås.

– När jag skulle flytta så valde jag mellan Malmö, Stockholm och Västerås och valet blev det här läget på Hälla Shopping. Och här trivs jag superbra, säger han.

Kaj har många idéer och säger att hans brorsa sedan ser till att det funkar.

– Jag har lite svårt att sitta still och gillar inte att göra samma saker hela tiden. Vi kompletterar varandra bra vilket är viktigt i ett företag.

På Hälla tog han och hans bror Dan Johdet över det befintliga kaféet som de för ett och ett halvt år sen, på fyra dygn, byggde om till Hälla Kafferosteri.

– Vi har rostat kaffe i några år och efter ett tag ville vi göra ett mer renodlat kaffekoncept. Allt vi säljer och serverar rostar vi själva här i lokalen.

Kaj Johdet berättar att Hälla Kafferosteri jobbar med att rosta de topp fem procent bästa kaffesorterna i världen, det vill säga så kallat Specialty Coffee.

– Den röda tråden i Specialty coffee är att man måste ta hand om miljön och jorden för att odla ett bra kaffe och för att producera en superprodukt så måste man även ta hand om arbetarna och ge dem sjysta villkor.

Svenskarna blir mer och mer medvetna om vad de stoppar i sig, det gäller både mat och dryck.

-– Och vi vill jobba med det som är absolut bäst ur alla aspekter. Smak är ju subjektiv men endast fem procent av allt kaffe i världen får över 80 poäng av 100 när det poängsätts av dom som är utbildade för att bedöma kaffe och dessa 5 procent kaffe är Specialty Coffee.

Idén till att rosta kaffet själv fick han när de gjorde ett event för ABB då de fick göra kaffe åt bland andra kungen.

– På eventet så träffade vi dem som har agenturen för de här rostarna i Norden och beslutade oss för att köpa en sån rost av dem.

Hälla Kafferosteri säljer både kaffe i kaféet, via e-handel, privat och till företag.

– Nu under coronan har vi lite mindre folk i kaféet men utkörningen till privatpersoner, som vi gör gratis inom Västerås, har växt mycket. Och så finns vårt kaffe även att köpa på ICA Maxi Hälla, berättar han stolt.

Svenskarnas favoritkaffe är det brasilianska kaffet.

– Svenskar gillar lite tyngre kaffe samt chokladigt kaffe och då är det lätt att relatera till brasilianskt kaffe.

Vad väljer man då för kaffe?

-– Det vi alltid frågar är om man helst vill ha ett lite sött och fruktigt, eller ett lite mer chokladigt och fylligt kaffe.

Om Kaj Johdet själv får bestämma så väljer han ett fruktigt kaffe.

– Specialty Coffee från Afrika med jordgubbstoner är en av mina absoulta favoriter. Och vi rekommenderar alltid att man först smakar utan att ha i mjölk eftersom vi inte rostar vårt kaffe lika hårt som ett kommersiellt kaffe.

Man har många besökare utifrån som till exempel från Stockholm och Uppsala.

– Folk åker ganska långt för att dricka vårt kaffe, det kan vara värt en omväg tycker de som är intresserade. De som kommit längst ifrån kom från Kalmar, säger han.

Kaj har många bollar i luften och har även startat ett nätverk.

– Jag fattade aldrig det här med att nätverka innan en kompis tog med mig på en nätverkslunch i Sundbyberg. Därefter bestämde jag mig för att själv börja nätverka och startade min egen nätverkslunch.

– Den har rullat på rätt bra. Vi summerade och efter ett och ett halvt år, innan coronan, så hade vi samlat in över 500 kontakter. Konceptet är väldigt lätt. Vi äter lunch och sen får ett företag ha en tio minuters presentation av sin verksamhet i vår kaffebar. Fokus ligger på att besökarna ska lära känna varandra och bygga relationer, det är då man kan göra affärer. Det är väldigt roligt att se att företag växer via nätverkandet.

Hälla Kafferosteri är även med och stöttar Ung Företagsamhet i Västmanland.

– Vi vill ge tillbaka. Vi har många bra företag i Västerås, men det krävs att det fylls på underifrån. Det är ungdomarna som är framtiden, säger han.

Fakta: Kaj Johdet

Ålder: 35

Bor: Hässlö

Gör: Driver Hälla Kafferosteri tillsammans med sin bror Dan Johdet

Intressen: Padel, basket, specialty coffee och champagne

Powered by Labrador CMS