Christian Janssons personliga gymgrepp har gjort succcé under coronapandemin.

Han tog ett smart grepp på gymmet under coronan

Efter månader av tester lyckades Christian Jansson förverkliga sin idé om ett personligt grepp som är anpassat för gymträning. I början av 2020 lanserades SmartGrepp som har tagit gymbranschen med storm.

  • Publicerad 19:51, 17 nov 2020

För Västerås Tidning Business berättar Tillbergabon om bakgrunden till sin revolutionerande idé.

– När jag tränade på gymmen upplevde jag att man inte fick något grepp med det man tränade med, det grepp man fick var dåligt på grund av smuts och avlagringar. Det går fort, för det räcker att man drar handen i håret och sätter på skivstången för att ytan skall bli glatt, säger Christian och fortsätter.

– Jag provade med gymhandskar, det blev klumpigt och varmt och inget bättre grepp och de var svåra att hålla rent. Då började jag att fundera på om det kunde finnas en lösning på det för det var uppenbarligen ett problem. Jag tittade runt och hittade ingenting. Samtidigt började kalk och magnesium att förbjudas på gymmen. 

I jakten på det perfekta greppet började Christian att testa en rad olika material för att hitta något som kunde ge den effekt han eftersökte. Till slut kontaktades en gummifabrik som Christian presenterade sin idé för. 

– Vi började att prata om olika gummiblandningar och de tog fram några olika förslag. Därifrån kom den första versionen av SmartGrepp som jag sedan började att testa mig fram med. Det var en enkel variant som jag omgående kände fungerade då jag fick ett bättre grepp. Greppet var även enkelt att göra rent och det blev inte slitet. Då förstod jag att det här vill flera ha, vilket var tanken från början då det finns ett behov. 

– Sedan lät jag de biffigaste på gymmet testa och när de började att höja på ögonbrynen och säga wow, då förstod jag att jag var inne på rätt spår.

De första prototyperna blev klara under 2019. Sedan delades dessa ut till personer som fick testträna med greppen för att se om de var hållbara. I slutet av förra året förstod Christian att SmartGrepp skulle fungera.

– Då tog jag fram ett verktyg (form) och började att producera greppet för att sälja in till gym. Jag började med det i februari, nästan precis innan covid-19 bröt ut i Sverige. Försäljning gick jättebra och jag etablerade mig i Västerås, sedan kom covid-19 som innebar permitteringar och kaos. Då började folk att förstå att de här greppen är hygieniska, men de är absolut inte säkra mot covid-19. 

Tror du att de som tränar började att tänka extra mycket på hygienen i samband med pandemin?

– Visst är det så och företaget fick skjuts av att folk förstod att det här behövs. De som tränar kan inte gå omkring och göra rent alla stänger, handskar går inte att göra rent och det är svårt att träna fräscht, säger Christian och fortsätter.

– Gym började att kontakta mig då ordet spred sig fort om SmartGrepp. Det var innan jag ens hade börjat att marknadsföra på sociala medier. På den vägen är det och det har blivit en snöbollseffekt. Dels är det ett riktigt bra grepp och sedan är det hygieniskt. Ett extra plus är även att det sliter mindre på händerna och det blir mer komfortabelt att träna.

Hur ser företaget ut för tillfället?

– Jag har en person som jobbar med sociala medier, vilket är superviktigt. Det märker vi då vi får mer beställningar online och att det är enklare när vi får kontakt med gym då de redan vet vilka vi är. Sedan har jag en konsult som jobbar med att sälja in greppen till gym. 

SmartGrepp tillverkas i Munka i Skåne, något som Christian värderar högt.

– Jag har varit noggrann med att det ska vara svensktillverkat på en bra gummiindustri. Det blir miljömässigt mindre transportsträckor och vi vill inte tillverka i Kina. Vi vill veta vad vi får, vilka som tillverkar och att det håller hög kvalité. Det står ”Made In Sweden” på produkten och det är något som jag är stolt över.

Var kan man köpa SmartGrepp?

– Dels på vår hemsida www.smartgrepp.se. Men jag vill hellre att man tar sig till gymmen och våra återförsäljare och köper greppen. De kan prata för produkten och man kan få testa att träna med dem. SmartGrepp finns på nästan 150 gym i Sverige och på flera av de större gymmen i Västerås, avslutar Christian Jansson.

De personliga gymgreppen. Foto: STEFAN LINDGREN

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Mothership vill hitta oslipade diamanter

"Baklavageneralen" deltar i ny satsning för businesstalanger Nystartade Mothership är ett modernt investmentbolag – som också vill vara nyföretagares accelerator. På fem månader har man knutit till sig 12 olika företag och nu tar man nästa steg – ett nytt...måndag 23/11 18:13

Salaföretag expanderar i Dalarna – ser samordningsfördelar

Ö&P Yrkesbutiken i Sala har sedan början av året också en butik i Borlänge. I januari tog Peter Östlund och sambon Lotta Sörman över Tryck Till screen & reklam av Kaj Engerfelt som drivit...söndag 22/11 21:53

Sara i Sala årets unga företagare i länet – driver både bageri och hotell

Årets unga företagare i Västmanland 2020 är en driftig tjej. Sara Östlund tog först över Ångbageriet i Sala. Och kort därefter hotellet intill.söndag 22/11 18:51

Han tog ett smart grepp på gymmet under coronan

Efter månader av tester lyckades Christian Jansson förverkliga sin idé om ett personligt grepp som är anpassat för gymträning. I början av 2020 lanserades SmartGrepp som har tagit gymbranschen med...tisdag 17/11 19:51

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING