Stubben ska bort. Tommy Nilsson övervakar när maskinen tar bort en stor stubbe. Foto: Lasse Blom

Fräsig gubbe röjer stubbar

Äldre eller nya trädstubbar blir ofta ett gissel för fastighetsägarna. Ska stubben avlägsnas med handverktyg tar det tid och kräver mycket muskler. Med en modern stubbfräs försvinner stubben på några minuter. – Vi lämnar ett hål efter stubben och en hög med trädflis som kan användas i rabatter, förklarar Tommy Nilsson från Fräsgubben i Mälardalen AB.

Publicerad

Den här tiden på året är det högtryck för trädgårdsbranschen. Många kunder vill snygga upp i sina trädgårdar genom att fälla gamla träd och buskar. Det märks även hos Fräsgubben som har fullt upp.

– Vi jobbar med stubbfräsning, trädfällning och trädbeskärning i Mälardalen, fortsätter Tommy Nilsson. Under vår och sommar är det mest fokus på stubbfräsning. Till årets säsong har vi investerat i marknadens effektivaste stubbfräs, en investering på drygt 700 000 kronor.

När en kund vill ha hjälp med borttagande av stubbar så startar det med ett hembesök.

Vi åker alltid ut och kikar på jobbet tillsammans med kunden, förklarar Tommy Nilsson. Priset baseras sedan på stubbens storlek. Mitt ledord är: Alltid öppet när det passar kunden.

Att ta bort en stubbe med stubbfräs är en snabb affär. Väl på plats tar själva fräsningen några minuter. Något längre om det är mycket stenar intill stubben som måste plockas bort.

– Vi kan även djupfräsa 60 centimeter, då blir det enkelt att plantera ett nytt träd i gropen om man så önskar, förklarar Tommy Nilsson. Min erfarenhet säger att oftast blir det billigare att leja än att hyra egen fräs. Mycket tack vare RUT-avdraget.

När sommaren sedan övergår till höst och vinter tar Tommy Nilsson fram sekatören och börjar med trädbeskärning.

– Äpplen- och päronträd kan man beskära året runt även om jag föredrar träd i vila.

Man måste ha blick för hur trädet kommer att växa efter beskärning för mig är det viktigt att det blir estetiskt vackert. Man kan även styra hur mycket frukt det kan bli.

Tommy Nilsson, 72 år vet vad han talar om när det handlar om trädbeskärning. Nästa år firar Tommy 50-års jubileum i branschen.

– Jag började som hjälpreda till min pappa Nisse som var utbildad trädbeskärare. Vi jobbade ihop fram till hans död, sedan har jag fortsatt på egen hand. Så länge hälsan, frugan och arbetsgivaren tillåter fortsätter jag att jobba.

Ung stubbfräsare. Sandra Andersson jobbar bland annat med stubbfräsning och gillar sitt jobb:"Tommy Nilsson är en bra lärare".×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3
Powered by Labrador CMS