Rikard Stonelöf, kundansvarig och Mälarlifts grundare Eskil Burenfjäll. Foto: Helena Andersson

Företaget som lyfter unga idrottare: "Man kunde se spelare med för små skor"

Mälarlift är det lilla enmansföretaget som sen 1982 växt till att bli ett flexibelt familjeföretag med 45 anställda.

  • Publicerad 08:54, 16 okt 2021

Genom en tillfällighet fick Eskil Burenfjäll 1982 möjligheten att köpa en skylift för uthyrning.

Eskil berättar att det som kallas självgående arbetsplattformar där man kör hela maskinen, även hjulen, uppifrån, inte var vanliga när han startade sitt företag.

– Då fanns det bara ett fåtal skyliftar i landet av den typen, för att nu finnas tusentals och åter tusentals.

På den tiden var byggnadsställningar det dominerande sättet att klara av höghöjdsarbeten, men vart efter åren gått finns nu en stor marknad för olika liftar.

– Vitsen är ju att man inte behöver hålla på med några stödben eller ta sig upp och ner för att flytta på sig.

Han säger att det var tufft de första tio åren då han startade helt utan kapital och med endast en lift som 1982 kostade 640-tusen kronor som finansierades med lån.

– Det var ett riskprojekt utan dess like, men jag insåg möjligheterna med den här typen av maskin.

Men med tur och skicklighet lyckades han få in den första maskinen i Stenungsund på raffinaderiet.

– Och sen är det faktiskt så att den första kunden jag hade i Västerås var kyrkogårdsförvaltningen, och det är rätt fantastiskt för de kunderna har vi kvar än idag efter 40 år.

Någon gång 94 – 95 säger han att det började hända saker i branschen och att det sen dess alltid har fattats maskiner hur mycket de än har investerat.

– Det kom en högkonjunktur och började byggas mycket i den svängen. Vi var då igång med ett 50-tal maskiner, marknaden började öka ordentligt och sen dess har det rullat på, berättar Eskil.

Mälarlifts grundare Eskil Burenfjäll och Rikard Stonelöf, kundansvarig. Foto: Helena Andersson

Liftarna finns i höjder från 3-4 meter upp till ca 60 meter och företaget äger nu runt 800 maskiner som är fördelade på depåer i Västerås, Uppsala, Gävle och två i Stockholm, men de hyr ut liftar till hela landet.

Mälarlift hyr endast ut till företag, både stora och små.

– Och för att göra transporterna enkla och billiga så kör vi också ut våra hyrliftar med egna lastbilar. Det här uppskattas såväl av kunderna som att vi kan hålla koll på transportutgifterna.

I Västerås sköts all logistik och här finns också säljare, administration, chaufförer, verkstad och reception. Här kan man även skaffa sig en liftutbildning.

– Nu för tiden finns ofta krav på att den som ska köra liften har en utbildning. Och den kan man få hos oss. När man genomgått kursen, med både teoretiska och praktiska moment så får man ett liftkörkort som till exempel många byggledare kräver att man ska ha. Det är viktigt med säkerheten, det är tunga maskiner och höga höjder.

Skyhöga favoriter

Mälarlift är inte bara ett stabilt och flexibelt företag, man har även ett socialt patos och vill stödja barn och ungdomar i Västmanland som vill idrotta men som på grund av ekonomiska orsaker inte kan göra det fullt ut.

Rikard Stonelöf, kundansvarig för region Västmanland, Södermanland, är initiativtagare till Mälarlifts Skyhöga favoriter, ett initiativ där barn mellan 7 och 15 år kan söka ett idrottsstöd på 750 kronor som ska användas till medlemsavgift, cup- eller tävlingsavgift eller inköp av idrottsutrustning.

– Jag var fotbollstränare för min grabbs lag och märkte att ekonomin var begränsad för många och att man till exempel kunde se att någon spelade med för små skor eller att de aldrig dök upp när man skulle spela någon cup med en cupavgift.

Foto: Mälarlift

Efter att ha pratat med David Burenfjäll på Mälarlift, som tog det vidare, beslöts att Mälarlift skulle bekosta och bygga upp ett system där föräldrar kan gå in via hemsidan och ansöka om stöd.

– Vi skaffade också en samarbetspartner i RF-SISU Västmanland som håller i det administrativa och själva pengadistributionen.

På hemsidan kan man förutom att ansöka om stöd även gå in och stötta med pengar.

– Mimer har gått med nu i dagarna, Peab är också med och även privatpersoner. Tanken är att samlas för att tillsammans få in så mycket pengar som möjligt att dela ut. Det finns ett stort behov av stödet, och vi är jätteglada att kunna dela ut det, avlutar Rikard.

Blomstergatan Foto: Mälarlift

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING