De externa handelsplatserna, som exempelvis Erikslund, växer kraftigt och lockar allt fler konsumenter i Västerås.

Externhandeln växer kraftigt i Västerås

Cityhandelns storhetstid är definitivt över. Anledningen? De externa handelsplatserna växer kraftigt och lockar allt fler konsumenter. Det säger David Jansson, handelsexpert från Västerås.

  • Publicerad 18:04, 19 nov 2018

David Jansson. Foto: Privat

David Jansson har en bakgrund som handelsanalytiker och grundare av, och chefredaktör, för branschtidningen Market. Han är även västeråsare – och har följt handeln i staden på nära håll under många år.

Hans analys är att det går förhållandevis bra för Västerås som handelsstad, dels om man ser till länet i stort och om man jämför med kommuner av liknande storlek.

– Västerås drar köpkraft från andra kommuner i regionen, många åker till Västerås och handlar, till exempel från Hallstahammar och Surahammar. Handeln i Västerås står för ungefär två tredjedelar av all handel i hela länet, och omsätter ungefär 13 miljarder kronor av totalt 18 i hela länet, berättar David Jansson.

Däremot, poängterar David Jansson, mår inte alla handelsplatser i Västerås lika bra.

– Externhandeln har länge växt kraftigt, framför allt Erikslund. Det är en av landets största externhandelsplatser, och en av de mest uppskattade, det visade bland annat undersökningar vi gjorde på Market årligen.

– Samtidigt har cityhandeln tagit mycket stryk, gallerior och butiker har stängt på löpande band. Den totala omsättningen i cityhandeln har sjunkit. Och tittar du på cityhandelns totala andel av handeln i Västerås så är den mindre än den är i jämförbara kommuner.

Cityhandeln får höga trivselbetyg

En av de viktigaste förklaringarna till att det är så, är just den expanderande externhandeln utanför citykärnan. Trots det får cityhandeln i Västerås goda betyg av konsumenterna när det kommer till trivsel och atmosfär. Något som externhandeln kanske har lite svårare med.

– Problemen för cityhandeln är att trivseln spelar ganska liten roll för oss konsumenter i de flesta inköpssituationer. Tittar man på de undersökningar som finns av vad folk tycker är viktigt när de ska åka och handla så visar de att folk lägger ganska liten vikt vid trivsel.

Det som är viktigare för konsumenterna är istället en bra prisnivå, bra butiksutbud, bra tillgänglighet och bra parkeringsmöjligheter.

– Våra undersökningar visar att det är externhandeln, och inte cityhandeln, som konsumenter förknippar med de här sakerna. Det är också förklaringen till varför externhandeln växer – medan den sjunker i city.

E-handeln konkurrerar med city

En annan sak som påverkat handeln är att fler handlar över nätet idag än tidigare. E-handlen har även slagit hårdare mot cityhandeln än externhandeln.

– Så är det inte bara här i Västerås utan i hela landet. E-handel har satt ordentliga spår i många branscher som tidigare var väldigt viktiga inslag i cityhandeln. Jag tänker till exempel på skivhandeln, fotohandeln, filmhandeln och bokhandeln. Nu börjar också e-handeln ta betydande delar av modehandeln, som också tidigare varit starkt förknippad med cityhandeln.

Många städer, likt Västerås, går nu mot att ha en citykärna som allt mer består av handel med tjänster – snarare än med varor.

– Vi har mer utbud i form av restauranger, caféer, frisersalonger och nagelsalonger. Så ser det ut i de flesta stadskärnor runt om i landet, att omsättningen i handeln krymper men de negativa effekterna av det vägs upp med att det blir nya hyresgäster i butikslokalerna.

Om du blickar framåt, hur kommer det se ut i Västerås om tio år?

– Jag tror att de trender vi ser nu kommer att fortsätta, för om vi tittar på externhandeln så har den så många starka sidor jämfört med cityhandeln. Men då kan man tänka: ”kan inte cityhandeln göra som externhandeln?”, men det är inte så enkelt. Det är tillexempel inte så lätt att göra plats i city åt de här stora köpladorna som gör att folk åker till externhandeln. Jag tror citys storhetstid som handelsplats definitivt är över.

Cityhandeln tagit mycket stryk i Västerås – gallerior och butiker har stängt på löpande band. Foto: Fredrik Kadesjö

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING