Poolhäng. En pool är ett stort nöje för hela familjen – stort som liten.

Sommar, sol – och pool

När värmen stiger kan det vara skönt att svalka sig med ett dopp i det blå. Glöm varma och långa bilfärder till närmaste strand, dit alla andra också vallfärdar. Med en pool på tomten kan du skapa din egna oas.

  • Publicerad 16:12, 26 maj 2018

Det finns djupa och grunda, runda och avlånga, med stege och trappa, nedgrävda eller ovanpå marken – och allt där emellan. Pooler kommer i olika former och färger för att passa olika behov. Från beslut och idé till en badklar pool kan det ta mellan 6 till 8 veckor.

Plats på tomten

Var poolen ska vara placerad beror på vilka förutsättningar som finns. Till exempel när på dygnet kommer poolen nyttjas mest, var på tomten det är sol och närheten till uteplatsen är viktig.  Det ska vara enkelt och bekvämt att gå mellan huset och poolen.

Budget

I budgeten ska alla moment i projektet - från grävning till elinstallationer - räknas in. Även miljön runt poolen – altan eller plattsättning och poolskydd räknas in. Behövs berg sprängas bort eller träd kapas kan kostnaderna springa iväg. En tumregel är att totalkostnaden, med alla moment inräknat, ofta landar på den dubbla kostnaden av enbart poolen.

Storlek

Den vanligaste poolen folk köper är rektangulär 4 x 8 meter. Ta i lite, bygg inte en för liten pool och satsa mer på bredden än på längden. För att se vilken storlek, och plats, som passar på tomten kan det vara bra att boka ett hembesök av en säljare.

Uppvärmning

För att vattnet ska bli behagligt är det bra att värma upp det. Den vanligaste och enklaste uppvärmningsmetoden är med värmepump. En värmepump är också det mest energieffektiva sättet att värma poolvattnet på. Ibland kan det gå att sammankoppla poolens uppvärmning med husets.

Säkerhet

Det finns säkerhetslagar som måste följas. Runt en pool ska det finnas ett staket eller skydd för att förhindra att någon ramlar i. Många väljer staket, som ska vara minst 90 cm högt och inte klättringsbart. Finns det en grind till staketet ska den förses med ett lås. Poolöverdrag och -skydd hindrar ofrivilliga dopp och är ett måste för markpooler.

Fantasin sätter gränsen. Det finns många olika varianter på pooler. Fantasi (och plånbok) är det enda som sätter gränsen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING