Foto: Västerås stad SBF

Så blir Oxbackens nya centrum

Nya bostäder, parkeringshus och en ny livsmedelsbutik. Så här kan Oxbackens centrum se ut i framtiden.

  • Publicerad 18:24, 24 jan 2019

Vad är detaljplan och samråd?

► En detaljplan förkortad Dp (tidigare stadsplanbyggnadsplan eller avstyckningsplan) är ett dokument inom fysisk planering i Sverige och anger hur ett begränsat område i en kommun skall bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas. 

Samrådet syftar till att samla in information, önskemål och synpunkter som berör planförslaget och överväga dessa i ett tidigt skede av detaljplanearbetet. Kommunen ska samråda om ett förslag till detaljplan med bland andra länsstyrelsen, lantmäterimyndigheten, kända sakägare och boende som berörs.

Det som i dag är Oxbackens centrum kommer om några år se helt annorlunda ut. Det är inte bara mittemot –vid "Vegagrillen" – som det ska uppföras nya hus. Nu har byggnadsnämnden beslutat om att skicka ut detaljplanen för Oxbackens centrum på samråd.

– Planen för Oxbackens centrum kommer att skapa möjligheter att utveckla fler bostäder i ett mycket centralt och attraktivt läge. Den nya bebyggelsen kommer när den står färdig att upplevas som en ny entré till stadskärnan och en förlängning av innerstaden, berättar Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör i Västerås stad.

Där det i dag är parkering intill Coop-butiken är planen att det ska byggas ett parkeringshus i tre plan varav det sista är utan tak. I bottenplan kommer Coop att flytta in då planen är att nuvarande butikslokal ska rivas för att ge plats åt ett helt nytt bostadshus.

Företaget som tänker bygga 180 nya lägenheter på Oxbacken är västeråsföretaget Imperia Fastigheter som äger många fastigheter i Västerås, bland de mest kända är bland annat Sundinska huset och Hahrska palatset.

De nya fastigheterna byggs mot Jakobsbergsgatan och Köpingsvägen. Huset med vårdcentralen och Pingstkyrkan blir kvar i nuvarande form.

I den ytan som skapas mellan parkeringshuset och vårdcentralen byggs ett torg (se bild till höger).

Tid för samråd är satt till och med 28 februari i år. Därefter väntas byggnadsnämnden ge klartecken för den nya detaljplanen och sedan för de bygglov som behövs.

Det är inte bara på Oxbackens centrum som det planeras för nya bostäder. I Bjurhovda centrum spikas nu detaljplanen för att ge plats för ytterligare 100 nya bostäder.

– Vi ser mycket positivt på att Bjurhovda utvecklas. Tack vare planen kan ett nytt centrum i Bjurhovda utvecklas, säger Lars Kallsäby, ordförande byggnadsnämnden.

Foto: Västerås stad SBF

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING