Foto: Mostphotos

Planer på 700 bostäder stoppas – "Gick till val på att stoppa förtätningen på grönområden"

Västerås fastighetsnämnd har i veckan beslutat att stoppa åtta planerade byggprojekt i Västerås tätort, samt kraftigt minska två. Anledningen: den nya politiska ledningen inte vill förtäta på grönområden. Men oppositionen är kritisk: – Det här riskerar att kosta oss mycket pengar, säger Eleonore Lundkvist (M).

  • Publicerad 18:02, 25 jan 2019

Jesper Brandberg (L) ordförande i fastighetsnämnden. Foto: Magnus Fröderberg/Liberalerna Västerås

Eleonore Lundkvist. 2:e vice ordförande i fastighetsnämnden i Västerås. Foto: Moderaterna

Fastighetsnämnden beslutade på tisdagen att stoppa planerna på omkring 700 bostäder i Västerås. Bostäderna planerades att byggas på, eller intill, grönområden. Bland annat stoppas byggplaner på Skallberget, Gideonsberg och Haga.

– Det här gick Liberalerna till val på, och efter vet har vi även fått in det här i det gemensamma 140-punktsprogrammet som vi gjorde med de andra tre majoritetspartierna. Sedan har det varit ett arbete under hösten att kartlägga vad vi har för pågående förtätningsprojekt, och vilka av dem som vi tycker är på grönområden. Det har varit en ganska lång process, säger Jesper Brandberg (L) som är ordförande i fastighetsnämnden.

Är du nöjd med att ni landade i just de här projekten?

– Ja, på det stora hela är jag det. Jag tycker att det här är en rimlig avvägning, och jag tycker att vi har stoppat lagom mycket.

Men från Moderaterna, som sitter i opposition, kommer kritik mot beslutet: bland annat för att man inte utrett vad beslutet kan få för konsekvenser i framtiden.

– Framför allt handlar det om att det inte finns någon juridisk bedömning av vad det här får för konsekvenser för kommunen. Vi ser att det finns en uppenbar risk att de här företagen stämmer kommunen eftersom vi tecknat avtal med dem om de här markanvisningarna. Det finns en risk att det blir väldigt dyrt, säger Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden.

Hon poängterar att de som parti också varit eniga med att vissa byggprojekt inte ska genomföras, exempelvis det i Ekberga park på Viksäng och projektet vi Ica på Haga.

– Det sa vi även innan valet. Men flera av de här projekten har vi i en enig nämnd tidigare sagt ja till. Det skickar en signal till den som vill bygga att det inte går att lita på ett enigt nämndbeslut. Jag tycker inte att man har vägt in den risken, säger Eleonore Lundkvist.

Jesper Brandberg säger att han inte ser det som en risk att kommunen kan bli stämda.

– Det beror på att de här markanvisninsavtalen inte innebär någon rätt för motparten att få köpa marken, utan det är snarare ett avtal som handlar om att kommunen inte får sälja till någon annan, eller förhandla om att göra det. Och det är ju inte det vi ska göra, utan vi ska inte sälja, eller bygga själva, på dem alls, säger han.

Hur ser du på att det kan finnas en risk med att bryta avtal inför framtida byggande?

– För det första gick även Moderaterna till val på att stoppa förtätningen i Västerås. För det andra: vi har planer på att bygga 1000-tals bostäder. Det pågår väldigt många projekt runt om i stan, och flera av de här aktörerna är även inblandade i andra projekt. Vi stoppar 700 bostäder – det är ändå en rätt liten del av det totala antalet som vi har på gång.

Västerås stad tar fortfarande höjd att bygga 40 000 nya bostäder till och med 2050. Områden som nu prioriteras för nybyggnation är Sätra, Kopparlunden, Ängsgärdet, området kring stationen och Gäddeholm.

– De här projekten innehåller totalt sett 10 000 bostäder eller mer. Utöver det säger vi att vi kan tänka oss att bygga ut serviceorterna, bland annat har vi projekt på gång i Hökåsen, Dingtuna och det finns även planer i Tillberga. Det finns gått om konkreta exempel, säger Jesper Brandberg.

Områden som berörs av byggstoppen

• Skallberget, Kvarteret Lodjuret

• Önsta gryta, Orientalen

• Nordanby

• Sandgärdet

• Klockartorpet

• Gideonsberg, intill Rödklinten 2

• Viksäng, Ekberga park

• Haga, Hästhovsgatan

• Gideonsberg, intill Konvaljen 2

• Skallberget, kvarteret Björnen

* På flera områden är det delar av byggplanerna som berörs, där kommunen äger delar av marken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING