Störst i stan. BRF Kolarhagen har installerat 43 laddplatser för elbilar. En av de största satsningarna i landet av en privat aktör. Foto: Ulrika Säfström Sunnerfelt

Här laddas det för framtiden

Här är bostadsrättsföreningen som laddar för framtiden. BRF Kolarhagen på Odensvi i Västerås har installerat över 40 laddplatser för elbilar. Det är den största installationen i Västerås och en av de största i hela landet av en privat aktör.

  • Publicerad 14:42, 23 sep 2018

Installationen för BRF Kolarhagen är en av de största i Sverige av en privat aktör hittills

Bostadsrättsföreningen (BRF) Kolarhagen på Odensvi är en av Västerås största med över 500 lägenheter.

Föreningen arbetar hårt för att medlemmarna ska ha tillgång till allt de behöver för ett bekvämt boende. Här finns såväl relaxavdelning, bastu och träningslokal och med jämna mellanrum anordnas kurser och annan fritidsverksamhet.

Som ett led i att erbjuda ett bekvämt liv för sina medlemmar har styrelsen nu i samarbete med Mälarenergi installerat 43 laddplatser för elbilar, vilket är den hittills största installationen i Västerås.

– Vi vill erbjuda ett attraktivt boende och ser att laddplatser gör oss ännu attraktivare för den som funderar på att köpa en lägenhet här, säger Ulf Holgersson, fastighetsförvaltare på BRF Kolarhagen.

Elbilar och hybridbilar är på stark frammarsch i Sverige. I juli 2018 fanns knappt 58 000 elbilar i Sverige, varav 634 i Västerås. Intresseorganisationen Power Circles spår att antalet kommer ökaframöver, något som märks på Mälarenergi genom en ökad efterfrågan på laddplatser, såväl för privat bruk som hos bostadsrättsföreningar.

– Jag tror att elbilsintresset bara kommer att öka framöver. Att installera laddplatser innebär visserligen en kostnad, men samtidigt vägs kostnaden upp av att elbilar är så pass mycket billigare i drift för bilägarna, säger Johan Andersson, affärsutvecklare på Mälarenergi Energitjänster, och får medhåll av sin kollega Adam Liifv.

– Vi ser att intresset för laddplatser ökar hela tiden och installationen för BRF Kolarhagen är en av de största i Sverige av en privat aktör hittills, säger Adam Liifv, projektledare på Mälarenergi.

Att instllera laddplatser var ett självklart beslut för BRF Kolarhagen, som även satsar på förnybara energikällor i annan form, bland annat genom en stor solelsanläggning.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att bostadsrättsföreningar ger sina medlemmar möjlighet till miljövänliga transportalternativ. Det ska inte vara förbehållet villaägare att köra miljövänligt, säger Ulf Holgersson.

Att installera laddplatser är lättare än vad många tror. Det finns mycket hjälp och stöd att få från leverantörer. Dessutom finns det förmånliga bidrag att söka för att installera till exempel solpaneler eller laddplatser. BRF Kolarhagen får omkring 20 procent av kostnaden i bidrag från Klimatklivet.

– Det viktigaste tipset jag kan ge till andra bostadsrättsföreningar är att göra en utredning för att säkerställa att det finns tillräcklig strömförsörjning innan ni börjar med installationen, säger Ulf Holgersson.

”Vill erbjuda ett attraktivt boende”. Ulf Holgersson, fastighetsförvaltare på BRF Kolarhagen. Foto: Ulrika Säfström Sunnerfelt

Är du intresserad av solel eller laddning av elbilar?

På torsdag, 27 september, anordnar Västerås stad en kostnadsfri temakväll om solel och laddning av elbilar. Kom och träffa Mälarenergi och andra utställare och lyssna på föreläsningar av Bengt Stridh och Energikontoret i Mälardalen. För att delta, anmäl dig till energiradgivning@vasteras.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING