Spännande vinklar. Tack vare husens speciella form får lägenheterna ovanliga vinklar. Foto: Richard Strom

Förhandstitt – så blir de trekantiga husen

Det nya politiska styret i Västerås sätter stopp för tio bostadsprojekt med närmare 700 bostäder, men flera nya projekt får grönt ljus. Många västeråsare flyttar in i nybyggda hem under 2019 och Västerås Tidning fick en förhandstitt i ett av dem – i BRF Kungsljuset på Gideonsberg.

  • Publicerad 13:20, 26 jan 2019

Brf Kungsljuset

Ägare: HSB Mälardalen

Upplåtelseform: Bostadsrätt

Antal bostäder: 101

Antal rum: 1-4 rum och kök

Boarea: 33-97 kvm

Pris: 995 000-3 545 000 kr

Månadsavgift: 2 026-5 383 kr

Bebyggelsetyp: Flerbostadshus

Inflyttning: Hösten 2019 och framåt

Arkitekt: Tovatt Architects & Planners 

Ja, det blev som väntat livat när Västerås nya styre (S, L, MP, C) presenterade sin bostadspolitik och offentliggjorde tio planerade bostadsprojekt med totalt 700 bostäder som stoppas (se fakta nedan).

Liberalerna gick till val på att stoppa förtätning i grönområden och det uppges vara huvudanledningen till att projekten fått rött ljus, trots att byggherrar tilldelats markanvisningsavtal med Västerås stad. Men bostadsbyggnationen fortskrider ändå i snabb takt under 2019. Många nya bostadsprojekt får grönt ljus, inklusive tio projekt med 1 300 bostäder som berör grönområden, och ännu fler färdigställs och blir klara för inflyttning.

Ett exempel på det senare är kvarteret Kungsljuset på Gideonsberg, som kommer att bestå av tolv fastigheter med cirka 250 nya bostadsrättslägenheter, en förskola och nya hyresrätter i ombyggda Gideonsbergsskolan. Ett projekt som även det uppmärksammats för att det byggs intill ett grönområde, men också för sin vågade arkitektur.

Västerås Tidning fick en förhandstitt i HSB Mälardalens visningslägenhet, en av över 101 lägenheter i sex trekantiga hus.

Allt annat än fyrkantigt

Husen är triangulära, planlösningarna och utsikten på balkongerna är 300 grader. Varje våningsplan har tre lägenheter med balkongen placerad i triangelns spets, vilket ger ljusinsläpp från två håll. De mest tilltagna bostäderna högst upp i husen har utöver själva lägenhetsytan tillgång till ett loft på 15 kvadratmeter. 

Det råder inget tvivel om att det är just triangelformen som ger lägenheterna sin speciella prägel, med spännande vinklar och ljus som flödar in.

– Vi har haft väldigt välbesökta visningar, klart över alla förväntningar. Spekulanterna är nyfikna på de här trekantiga husen och vill uppleva hur lägenheterna ser ut. Sen lockar såklart även läget, den höga standarden och vettiga prisnivåer, säger Johan Lind, ansvarig mäklare på Mäklarhuset.

Stämmer det att lägenheterna lockar köpare från hela Mälardalen?

– Ja, vi har haft spekulanter och köpare från Örebro, Eskilstuna, Stockholm och Hallstahammar – och många västeråsare, såklart. En hel del är före detta elever från Gideonsbergsskolan vilket är lite kul, säger Johan Lind och fortsätter:
– Det är en mix av medelålders och äldre personer som säljer sin villa och yngre par som ännu inte har barn.

Beräknad inflyttning i kvarteret Kungsljuset sker från och med hösten 2019.

Ljust och fräscht. Lägenheterna kommer att vara ljusa och moderna. Foto: Richard Ström

Stora fönster. Lägenheterna har stora fönster som släpper in ljus. Foto: Richard Ström

Foto: Richard Strom

Foto: Richard Strom

Foto: Richard Strom

Foto: Richard Strom

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING