50-talet lever i Östanbro

Ett par mil utanför Västerås i riktning mot Enköping ligger Östanbro. Där snirklar sig den gamla riksvägen mot Stockholm förbi en byggnad. På 30-talet var där en lanthandel som senare blev en bensinstation. Nu bor Baiba Åkerlind och Joakim Eriksson där. Västerås Tidning Bostad hälsade på.

  • Publicerad 17:16, 1 maj 2017

Parets intresse för 50-talskultur är solklar så fort man kliver över tröskeln. I köket samsas en stor Cadillacinspirerad lädersoffa med flipperspel och amerikanska flaggor. Väggarna är målade i en turkos färg som Joakim Eriksson blandat till själv.

– Jag gillar färgerna som var dominerande under 50-talet. När vi skulle måla om köket hittade jag ingen färg som var så här 50-talsturkos. Så den blandade jag till själv, berättar han.

Ovanför soffan hänger en tidsenlig pinuppa på väggen och på andra sidan rummet står en jukebox som spelar singlar med skönt basgung.

– Det jag gillar med den här tiden är de starka färgerna, det rutiga golvet, flipperspelen och de stora affischerna, berättar Baiba Åkerlind där hon sitter uppkrupen i Cadillacsoffan bredvid sambon, som fyller i:

– Jag designade soffan eftersom jag ville ha en stor pjäs som ger bilkänsla. Men det är en kille i Västerås som har sytt upp den.

I anslutning till köket ligger husets veranda där det under tidigt 2000-tal bedrevs cruising-café. Nu är det mest vänner och bekanta som kommer över på en kaffetår, men den häftiga designen består. Verandan är nämligen uppbyggd av en buss från 60-talet som sågats itu och integrerats.

– Jag älskar soffbåsen! De är specialbeställda från Lettland och har den där sköna formen. Aluminiumplåten som är på väggarna har vi importerat från USA, de är också från 50-talet, säger Baiba Åkerlind med ett stort leende.

50-tals entusiasterna

Namn: Baiba Åkerlind och Joakim Eriksson
Ålder: 44 och 49 år
Bor: Östanbro
Intressen: 50-tal är ett stort intresse och så ska vi ska börja på buggkurs
Yrke: Lärare och egen företagare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING