Edströmska Gymnasiet satsar stort på moderna utbildningar. På bild Markus Jonsson, Oscar Jonasson och Elias Nilsson, som alla går sitt andra år på skolan.

Modernare utbildningar ska locka flera till Edströmska

För de som vill utbilda sig inom fordon är Edströmska gymnasiet den största skolan i Västerås. Skolan har nyligen dessutom blivit utsedd till ett Motorbranschcollege som är en prestigefylld kvalitetsstämpel.

  • Publicerad 15:15, 14 mar 2017

Peter Stenberg är rektor på Edströmska Gymnasiet och ser mycket positivt på skolans utveckling och samarbetet med motorbranschen.

Fakta om Edströmska

Edströmska gymnasiet har idag 365 gymnasieelever samt att det är ett flertal personer som läser någon av deras vuxenutbildningar. Det finns flera program på skolan, bland annat Fordon och Transport, Bygg och Anläggning och Flygteknikerutbildning. Sedan har dessa program även olika inriktningar, beroende på om man exempelvis vill jobba som yrkesförare eller som fordonstekniker.

Motorbranschen utvecklas hela tiden. Bland annat blir bilar hela tiden mer tekniska och det kommer nya funktioner hela tiden. Bilmekanikers jobb har blivit mer varierande och mycket handlar om olika datorprogram som de använder sig av. Därför satsar skolan stort på att utbilda sina elever för att klara en marknad som ständigt förändras. Genom att ha kontakt med motorbranschen kan Edströmska anpassa utbildningen så att den alltid är modern och att eleverna kommer ut på arbetsmarknaden helt redo.
 
– Vi märker att samarbetet med motorbranschen fungerar bra och att utbildningarna här är anpassade efter arbetsmarknaden. Av de som gick ut förra juni har 82,7 procent av eleverna fått jobb, vilket är väldigt bra siffror, säger Peter Stenberg, rektor på Edströmska gymnasiet.

Certifieringen in i Motorbranschcollege innebär även att Edströmska ska ha större andel som läser in högskolebehörighet än rikssnittet. Detta är en tydlig signal att fordonsbranschen efterfrågar personal som kan läsa vidare på högskolan senare i livet.

Något som får stor fokus på fordonsutbildningarna är också det sociala. Bland annat kommer det allt mer kurser som handlar om annat än just det praktiska. Bland annat finns det nu kurser inom psykologi och språk för att de ska kunna utvecklas och utbildas vidare i arbetslivet. Dels vill de göra elever anställningsbara, genom att hålla dem uppdaterade med hur motorbranschen ser ut och dels vill de göra dem utbildningsbara.
 
– I arbetslivet kommer de hela tiden tvingas lära sig nya saker och vi lägger stor fokus på att de ska vara utbildningsbara och kunna ha lätt för sig att gå vidare i karriären. Social kompetens och att bemöta människor på rätt sätt är väldigt viktigt, säger Peter Stenberg.
 
Intresset för fordonsutbildningar ökar hela tiden. Antalet sökande har varierat mycket under åren men generellt sett har det gått uppåt. Under kommande år beräknar skolan att ännu fler söker sig dit och att de kan ha över 400 elever snart. Edströmska satsar mycket på marknadsföring och att informera högstadieelever om utbildningarna men det finns en del utmaningar ibland för att locka ungdomar till yrkesutbildningar.
 
– Det finns tyvärr lite fördomar om yrkesutbildningar på gymnasiet. Många tror kanske att det inte ger lika stora karriärmöjligheter som exempelvis en samhällsinriktning på gymnasiet. Det är en utmaning och det jobbar vi hela tiden mot. Jag tror att fördomarna skulle minska om fler kunde se hur duktiga eleverna är och hur många som faktiskt får bra jobb efter utbildningen, säger Peter Stenberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING